JIMX: Unifikace - často pro několik typů zařízení ve skupinách, různé operační systémy a jejich verze + nějaké ty vlastní programové nadstavby.
Samotný ovladač a certifikace má obvykle max pár mega nebo pár desítek mega. Zbytek je v podstatě odpad. Ale rozlišit co skutečně potřebuješ, to je pro běžného uživatele, jako jsem už i já prostě nemožné.
A někdy je to i napevno svinsky provázané, takže i ten balast co nechceš tam nakonec musíš napcpat taky. :/
Třeba takové mé oblíbené detonátory 30.82 (i když v těch dobách pařan potřeboval min 3 verze ovladačů aby si mohl zahrát bez problémů všechny tehdy dostupné hry) pro nvidie měli velikost instalátoru cca 12MB. Dnes cca 630MB holly fuck? Jenže to nejsou ovladače a je to jen komprimovaný balíček všeho možného nejen ovladačů, ale klasika i mnoha příprců v zájmu byznysu a pohodlnosti (pokud už to spíše není lenost). Když to rozbalíš tak to má ve skutečnosti cca 1,6GB? Předpokládám samotná část ovladačů pro různé verze systému pak asi 590MB? Stačí se pak podívat na přiložený texták a seznam zařízení.
Čeho si uživatel nevšimne to ho nebude bolet.
To co stahuješ je pak zabalený balíček tuny věcí co vesměs většinou ani nepotřebuješ.
Pak je peklo skanovat antivirem nebo něco vyhledávat v systémovém disku když tam máš přes 2,5milionu souborů. Pak se nemůžeme divit že nám nestačí ani rychlost nvme. Přitom by ten systém dokázal pěkně frčet i na klasickém kvalitním 7200 plotnovém disku.
Když vezmu co jsem si pořídil laserovku od HP 135a tak základní ovladače pro tisk a scan zaberou ke stažení jen cca 10.3MB. - rozbalené cca 50MB a je to opět pro asi 3 systémy? klasika i386 - takže hádám že by to mohlo fungovat stále i na 386 Intelu a tedy i Win3.11? :) Nicméně pro tiskárny existoval a stále existuje i univerzální print driver.
BTW už jsem si vzpoměl co jsem kdysi zkoušel a našel tuším i na Hirenu? - Linux co měl velikost asi 30MB a měl i nějaké to grafické rozhraní, ale moc jsem tomu nerozuměl, jen klikal a používal ty diagnostické utility co tam byly. I když většinu jel klasika přes DOS.