• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: No já už jsem asi moc starej nebo spíš blbej co zapomíná piny a hesla. A vlastně zkratky mi nikdy moc nešly a pak už jich bylo tak moc že se mi to plete všechno dohromady.
    Takže já už jsem jen takový ten pan klikal. :) Což u strategií v multiplayeru se obvykle rovná jasná prohra. :)
    A nebo když pak vyjde nějaká *** aktualizace kde udělají velkou změnu layoutu tak jsem v háji. I když pokud se nepletu tak Windows udělali i nějaké změny zkratek.
    WinKey mám obvykle disabled. Není nic lepšího když hraješ vyskočí ti start nabídka nebo rovnou hra padne do systému. A proto někteří barbaři tahle tlačítka i rádi natvrdo kuchají. Ne nepatřím mezi ně, ale taky už mě to napadlo. :D

    A pak ještě zapomínám na shift a občas se mi zapne ta z... funkce jedním prstem? A myš funguje jinak a všechno jinak a já pak pokaždé zuřil jak to vrátit zpátky. Dodnes si nepamatuji jak se to opravuje. A nechápu k čemu je tahle funkce ve Windows dobrá?

    Teď už jen čekám kdy se vytasí Windows že bude chtít mesíční platby a to pak nevím co budu dělat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND: Asi zvyk :)

    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Díky, právě jsem si zlomil prsty. :D Já používal to s tím del, protože tam vyjede menu na uzamčení a přepínání uživatele. A to Esc mi nikdy nějak nepřirostlo k srdci.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Ctrl+Shift+Esc
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Windows mají stále x univerzálních ovladačů pro různá zařízení. Takže u některých zařízení v základu ani není potřeba instalovat žádné další ovladače aby to zařízení fungovalo.
    Takže třeba momentálně nemám ani nainstalované ovladače k tiskárně a stejně po zapnutí tiskárny ji Windows rozpoznají jako třídu xyz. A tisk i sken mám normálně přístupný.

    S buildem 20H2 mi začali fungovat i sluchátka bez nutnotsti instalace ovladačů. Horší je to s klávesnicí, tam ty podělané ovladače nainstalovat musím a musím i podstupovat ten pain další věci co se furt aktualizuje k h. a její funkčnost je horší a horší. Takže občas po spuštění Windows nebo návratu z hybernace či zamknutého systému musím vyzicky vyndat a zandat USB kablík aby naskočilo to podsvícení co mám. A když tohle nepomůže tak musím lovit x vláken co ten sajrajt má spuštěný. Hlavní vlákno které kilne všechny ostatní a ukončí ten řídíci program jsem zatím nenašel. :/

    Aspoň že už nemusím ctrl+alt+del a stačí správce úloh pustit pravým tlačítkem na nabídce start. A nebo to šlo už u dřívejších buildů W10? Já si jistý nejsem, ani si nějak nevybavuji že by byl i Powershell takhle normálně v nabídce jako je teď. Nebo min jsem si ho tedy fakt dříve nevšiml.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JIMX: Unifikace - často pro několik typů zařízení ve skupinách, různé operační systémy a jejich verze + nějaké ty vlastní programové nadstavby.
    Samotný ovladač a certifikace má obvykle max pár mega nebo pár desítek mega. Zbytek je v podstatě odpad. Ale rozlišit co skutečně potřebuješ, to je pro běžného uživatele, jako jsem už i já prostě nemožné.
    A někdy je to i napevno svinsky provázané, takže i ten balast co nechceš tam nakonec musíš napcpat taky. :/

    Třeba takové mé oblíbené detonátory 30.82 (i když v těch dobách pařan potřeboval min 3 verze ovladačů aby si mohl zahrát bez problémů všechny tehdy dostupné hry) pro nvidie měli velikost instalátoru cca 12MB. Dnes cca 630MB holly fuck? Jenže to nejsou ovladače a je to jen komprimovaný balíček všeho možného nejen ovladačů, ale klasika i mnoha příprců v zájmu byznysu a pohodlnosti (pokud už to spíše není lenost). Když to rozbalíš tak to má ve skutečnosti cca 1,6GB? Předpokládám samotná část ovladačů pro různé verze systému pak asi 590MB? Stačí se pak podívat na přiložený texták a seznam zařízení.
    Čeho si uživatel nevšimne to ho nebude bolet.
    To co stahuješ je pak zabalený balíček tuny věcí co vesměs většinou ani nepotřebuješ.

    Pak je peklo skanovat antivirem nebo něco vyhledávat v systémovém disku když tam máš přes 2,5milionu souborů. Pak se nemůžeme divit že nám nestačí ani rychlost nvme. Přitom by ten systém dokázal pěkně frčet i na klasickém kvalitním 7200 plotnovém disku.

    Když vezmu co jsem si pořídil laserovku od HP 135a tak základní ovladače pro tisk a scan zaberou ke stažení jen cca 10.3MB. - rozbalené cca 50MB a je to opět pro asi 3 systémy? klasika i386 - takže hádám že by to mohlo fungovat stále i na 386 Intelu a tedy i Win3.11? :) Nicméně pro tiskárny existoval a stále existuje i univerzální print driver.

    BTW už jsem si vzpoměl co jsem kdysi zkoušel a našel tuším i na Hirenu? - Linux co měl velikost asi 30MB a měl i nějaké to grafické rozhraní, ale moc jsem tomu nerozuměl, jen klikal a používal ty diagnostické utility co tam byly. I když většinu jel klasika přes DOS.



    PES
    PES --- ---
    JIMX: No to je to, v čem to píšou (.NET + halda balastu?). Kdysi se ovladač HP laserovky vešel snad i na 1,44MB disketu (samo něco malo ušetřila komprese)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Za mě tedy u Windows spatřuji ten zakopaný problém už od začátku v jádru. Plus klasický model postupného dojebávání, nacpáváním funkcí pátou přes devátou na které samozřejme na počátku návrhu jádra nemysleli.
    Klasický běžný standart při vývoji a "evoluci". Z části i pochopitelný. I když tady klasicky pracovala hamyžná vizionářská peněženka.

    Můžeme tak trochu být rádi že dnešní doba je vehementní snahou o unifikaci a tedy totalitu a že už ve hře moc HW hráčů nezbývá. A asi i brzo nám i tohle bude tak trochu u zádele.

    Co je za mě asi největší průšvih? Tak to je to že dle mého ten systém šahá do některých věcí na které by šahat neměl. (třeba právě ovladače HW které v klidu bez vědomí uživatele přepíše nefunkčními) A že uživatel ztrácí prakticky úplnou kontrolu nad systémem. A pohrabat se v tom dokáže už tak akorát zkušený programátor.

    V tomhle jsem měl opravdu dost rád systém Amigy i když ani ten není za mě perfektní. IBM se taky před více jak 20 lety kasalo že udělá vestavěný uživatelský systém, ale nevím přesně na čem to krachlo. I když psalo se o tom že cena pamětových čipů což byl také fakt. Uvažovalo se o kartě o velikosti 128-256MB což tehdy by byl mazec jen za samotnou kartu. Tu by si dal do klasického PCI slotu nebo speciálního slotu na desce. (možná z toho pak nakonec vzniklo to Intel Optane. :) ale kdo ví?) Těch 128MB by na to základní jádro a ovládání systému počítače stačilo.
    Windows 3.11 zabrali na disku tuším do 20MB? + tedy ještě MSDOS.
    Dnes už i ten pitomý bios s UEFI má na desce čipy i s 32MB nekteré i 2x32 se záložním bios a samotný ten čip stojí pár dolíků.

    Fakt by mě zajímalo co je tak příšerně důležitého že W10 v základu sežerou 20GB na disku?
    cca 25GB na disku mi sebrala kompletní instalačka i s office a všema dalšími programy co jsem běžně používal u XP. Teď jsem u W10 běžně na min 40GB.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak problém s tiskárnou se vyřešil instalací windows updatů; tak to bylo snažší, než jsem čekal :-)
    PES
    PES --- ---
    KOC256: No nic moc... rozhodně o kvalitách OS zrovna moc lichotivě nevypovídá, že to může sejmout (totálně) tisk, tedy věc, která by měla tak max. sejmout tiskový subsystém (a i ten by se z toho měl dostat tím, že by ho OS interně restartoval - něco takového svého času M$ dodělal pro grafický subsystém). Navíc se (už kolikátou verzi Win?) M$ docela kasal tím, jak právě oddělil ovladače od citlivých částí systému - takže buď až tak úplně neoddělil anebo ta chyba byla spíš v té "záplatě" než ovladači (ty ovladače do té doby jely bez takových problémů).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Ono se remca dobre, ale kdo jiny musi na urovni os a driveru podporovat tak sirekou paletu HW?
    GURBON
    GURBON --- ---
    PES: nemateli WSUS jde zablokovat nastrojem https://www.majorgeeks.com/files/details/wushowhide.html ,kterej uz z MS nestahnete.
    GURBON
    GURBON --- ---
    PES: jako ze ten update nestahli z WU fakt nepochopim :(
    GURBON
    GURBON --- ---
    JIMX: uz jsem to tu pred casem postoval [ GURBON @ Windows - (Windows 7, 8, 10, ...) ]
    Jinak novy ovladace na tiskarny v mym pripade nezabraly.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: diky, zkusim
    PES
    PES --- ---
    Btw. takto nějak si M$ představuje "zvýšení kvality" :-/
    PES
    PES --- ---
    JIMX: To začalo už minulý týden, tj. konkrétně vyhodit (a zablokovat, máte-li WSUS)

    Viníkem jsou KB5000802 a KB5000808
    JIMX
    JIMX --- ---
    ZBYNEK: a co tam mam zadat? na ty bsod to teda neco pise no ...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    JIMX: Použij google a najdeš kterej update to dělá a možná i řešení...
    JIMX
    JIMX --- ---
    W10 kolegyni dneska najednou zničehonic zřejmě po nějaké aktualizaci začaly padat do modrý smrti jakmile cokoliv poslala na tiskárnu ... tiskárna je z roku razdva, kyocera fs1010 ... ovladače si wokna stáhly nějaký samy ... co bych mohl zkusit jednoduchyho udělat mimo doporučení, že má ten starej krám hodit z okna? ... zkusil jsem najít a nainstalovat nejaky alternativni ovladače, ale vysledek byl stejnej ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam