• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Windows mají stále x univerzálních ovladačů pro různá zařízení. Takže u některých zařízení v základu ani není potřeba instalovat žádné další ovladače aby to zařízení fungovalo.
    Takže třeba momentálně nemám ani nainstalované ovladače k tiskárně a stejně po zapnutí tiskárny ji Windows rozpoznají jako třídu xyz. A tisk i sken mám normálně přístupný.

    S buildem 20H2 mi začali fungovat i sluchátka bez nutnotsti instalace ovladačů. Horší je to s klávesnicí, tam ty podělané ovladače nainstalovat musím a musím i podstupovat ten pain další věci co se furt aktualizuje k h. a její funkčnost je horší a horší. Takže občas po spuštění Windows nebo návratu z hybernace či zamknutého systému musím vyzicky vyndat a zandat USB kablík aby naskočilo to podsvícení co mám. A když tohle nepomůže tak musím lovit x vláken co ten sajrajt má spuštěný. Hlavní vlákno které kilne všechny ostatní a ukončí ten řídíci program jsem zatím nenašel. :/

    Aspoň že už nemusím ctrl+alt+del a stačí správce úloh pustit pravým tlačítkem na nabídce start. A nebo to šlo už u dřívejších buildů W10? Já si jistý nejsem, ani si nějak nevybavuji že by byl i Powershell takhle normálně v nabídce jako je teď. Nebo min jsem si ho tedy fakt dříve nevšiml.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: No to je to, v čem to píšou (.NET + halda balastu?). Kdysi se ovladač HP laserovky vešel snad i na 1,44MB disketu (samo něco malo ušetřila komprese)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Za mě tedy u Windows spatřuji ten zakopaný problém už od začátku v jádru. Plus klasický model postupného dojebávání, nacpáváním funkcí pátou přes devátou na které samozřejme na počátku návrhu jádra nemysleli.
    Klasický běžný standart při vývoji a "evoluci". Z části i pochopitelný. I když tady klasicky pracovala hamyžná vizionářská peněženka.

    Můžeme tak trochu být rádi že dnešní doba je vehementní snahou o unifikaci a tedy totalitu a že už ve hře moc HW hráčů nezbývá. A asi i brzo nám i tohle bude tak trochu u zádele.

    Co je za mě asi největší průšvih? Tak to je to že dle mého ten systém šahá do některých věcí na které by šahat neměl. (třeba právě ovladače HW které v klidu bez vědomí uživatele přepíše nefunkčními) A že uživatel ztrácí prakticky úplnou kontrolu nad systémem. A pohrabat se v tom dokáže už tak akorát zkušený programátor.

    V tomhle jsem měl opravdu dost rád systém Amigy i když ani ten není za mě perfektní. IBM se taky před více jak 20 lety kasalo že udělá vestavěný uživatelský systém, ale nevím přesně na čem to krachlo. I když psalo se o tom že cena pamětových čipů což byl také fakt. Uvažovalo se o kartě o velikosti 128-256MB což tehdy by byl mazec jen za samotnou kartu. Tu by si dal do klasického PCI slotu nebo speciálního slotu na desce. (možná z toho pak nakonec vzniklo to Intel Optane. :) ale kdo ví?) Těch 128MB by na to základní jádro a ovládání systému počítače stačilo.
    Windows 3.11 zabrali na disku tuším do 20MB? + tedy ještě MSDOS.
    Dnes už i ten pitomý bios s UEFI má na desce čipy i s 32MB nekteré i 2x32 se záložním bios a samotný ten čip stojí pár dolíků.

    Fakt by mě zajímalo co je tak příšerně důležitého že W10 v základu sežerou 20GB na disku?
    cca 25GB na disku mi sebrala kompletní instalačka i s office a všema dalšími programy co jsem běžně používal u XP. Teď jsem u W10 běžně na min 40GB.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak problém s tiskárnou se vyřešil instalací windows updatů; tak to bylo snažší, než jsem čekal :-)
    PES
    PES --- ---
    KOC256: No nic moc... rozhodně o kvalitách OS zrovna moc lichotivě nevypovídá, že to může sejmout (totálně) tisk, tedy věc, která by měla tak max. sejmout tiskový subsystém (a i ten by se z toho měl dostat tím, že by ho OS interně restartoval - něco takového svého času M$ dodělal pro grafický subsystém). Navíc se (už kolikátou verzi Win?) M$ docela kasal tím, jak právě oddělil ovladače od citlivých částí systému - takže buď až tak úplně neoddělil anebo ta chyba byla spíš v té "záplatě" než ovladači (ty ovladače do té doby jely bez takových problémů).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Ono se remca dobre, ale kdo jiny musi na urovni os a driveru podporovat tak sirekou paletu HW?
    GURBON
    GURBON --- ---
    PES: nemateli WSUS jde zablokovat nastrojem https://www.majorgeeks.com/files/details/wushowhide.html ,kterej uz z MS nestahnete.
    GURBON
    GURBON --- ---
    PES: jako ze ten update nestahli z WU fakt nepochopim :(
    GURBON
    GURBON --- ---
    JIMX: uz jsem to tu pred casem postoval [ GURBON @ Windows - (Windows 7, 8, 10, ...) ]
    Jinak novy ovladace na tiskarny v mym pripade nezabraly.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: diky, zkusim
    PES
    PES --- ---
    Btw. takto nějak si M$ představuje "zvýšení kvality" :-/
    PES
    PES --- ---
    JIMX: To začalo už minulý týden, tj. konkrétně vyhodit (a zablokovat, máte-li WSUS)

    Viníkem jsou KB5000802 a KB5000808
    JIMX
    JIMX --- ---
    ZBYNEK: a co tam mam zadat? na ty bsod to teda neco pise no ...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    JIMX: Použij google a najdeš kterej update to dělá a možná i řešení...
    JIMX
    JIMX --- ---
    W10 kolegyni dneska najednou zničehonic zřejmě po nějaké aktualizaci začaly padat do modrý smrti jakmile cokoliv poslala na tiskárnu ... tiskárna je z roku razdva, kyocera fs1010 ... ovladače si wokna stáhly nějaký samy ... co bych mohl zkusit jednoduchyho udělat mimo doporučení, že má ten starej krám hodit z okna? ... zkusil jsem najít a nainstalovat nejaky alternativni ovladače, ale vysledek byl stejnej ...
    CNV
    CNV --- ---
    OTZ: Mě serou už teď, jen se na ně dívám :D Ale Linux bohužel nepřichází v úvahu kvůli práci (a hrám taky).
    OTZ
    OTZ --- ---
    CNV: nemám ke lpění na 7 nejmenší důvod

    jen pockej, az te W10 naserou :D treba tim nesmyslnym dvojim (ala tablet+oldschool 7) UI, zpackanym updatem, atd. jak ti doporucuje tady kolega, Linux Ubuntu beznou praci taky zastane. a vypada 10x lip :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GURBON: Pokud máš starší instalačku tak na některé nové kompy je za pomocí utility dostaneš.
    Třeba na ASUS https://www.asus.com/support/FAQ/1038870/

    Takže jsem je rozběhl vcelku v pohodě i na nvme disk. Pak zaříznuté aktualizace tak to jsem pořešil přes Wufuc https://github.com/zeffy/wufuc/releases

    Ale je to tak 2-3 roky zpátky. A stejně nebyla úplně 100% uspěšnost aktualizací jednou se nenainstalovala ta podruhé ta. Takže jsem bral za úspěch když z těch asi 170 aktualizací neproběhlo jen 6 a hlásili fail.


    CNV: Pokud nehraješ hry a nebo nepoužíváš vyloženě řekněme exklusive programy co jsou jen na Win. Tak bych se přikláněl na to přejít na nějakou Linux verzi. Třeba tu Ubuntu jak mi doporučuje zde: GIOMIKY:

    Jinak pak má smysl ještě W7 nainstalovat pokud si si neudělala upgrade registraci na W10 aby si W10 nemusela kupovat.
    Windows 10 stále zdarma: jak aktualizovat Windows 7 a 8.1 | Chip.cz - recenze a testy
    https://www.chip.cz/temata/windows-10-stale-zdarma-jak-aktualizovat-windows-7-a-8-1/

    Aha tak ani instalovat není potřeba, ten klíč se dle výše uvedeného odkazu dá použít pro aktivaci i W10.
    Takže pak jedině ta instalace pokud se nezadaří s klíčem.
    CNV
    CNV --- ---
    GURBON: I to mě napadlo, že už to ani nepůjde.
    Nevadí, kromě zatvrzelé konzervativnosti nemám ke lpění na 7 nejmenší důvod.
    GURBON
    GURBON --- ---
    CNV: MAWERICK + na novy kompy uz je ani nenainstalujes. Nedavno jsem se s tim pral kvuli jednomu zakaznikovi a nevyhral jsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam