• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    NAVARA: Před 20 lety nebylo tolik osobních informací provázaných a dostupných. Nebyl IB, atd. Takže jediné co vnímám jako problém, bylo to že si se třeba překlepl, a místo požadovaných stránek si si natáhnul škodlivý kód do počítače.
    Takže ano z pohledu dneška to byl tehdy pěkný divoký západ, ale nepřišel mi až tolik nebezpečný jako dnešek z pohledu běžného koncového uživatele.
    Jo taky se mi stalo že jsem nainstaloval Windows. A šel na stránku s aktualizacema a překlepnul jsem se v adrese v jednom písmenku a mohl jsem instalovat Windows na čisto znovu.

    Sbírání dat o uživatelích a jejich chování tehdy a dnes je úplně někde jinde.
    Dnes už nejsem ani schopný najít to co potřebuji, buď to již neexistuje a nebo je to tak někde hluboko zahrabané, že mě nebaví překlikávat xxx výsledků, které kolikrát ani neodpovídají a mají jen ten tag o kterém se ví že ho uživatelé hodně nebo pravděpodobně při vyhledávání zadají.

    Takže teď je to pro mě divoký západ na ntou ve kterém se vyznají už jen extranerdi co v tom operují neustále.

    A mě to už jen i principiálně sere, kdy mě google na můj vkus dost často otravuje s kontrolou jestli nejsem bot. Že moje požadavky na vyhledávání se mu nelíbí.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: Přes 20 lety jsi měl session cookie přímo v URL a kdokoli ti tu sessionu mohl snadno ukrást vesměs bez námahy - a pokud by se to stalo, stěžoval by sis na špatné zabezpečení…
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MAWERICK: Korporát je za mě většinou totální zlo, také záleží jak kde a na jaké pozici.
    Ohledně her, tam jsem snad ještě možná víc nasranější než u OS. Ale nějakou hru jsem konečně i také navrhl a uvedl do chodu. (dotáhnout do konce je to absolutně nejtěžší a tady zatím selhávám, ale je to předně že nejsou finance a to co vzniklo je téměř bez financí.) Taky z počátku na mě mnozí koukali s despektem a posměšky. U OS ten bych si také možná asi ještě troufl navrhnout, ale to je úplně jiný level. A tam bych se soustředil předně na přehlednost a přístupnost ui a nějaké té logiky.

    Ale ve výsledku, jak hry tak OS, tak i web prostě za mě jde do kopru. Když zakážu třeba cookies tak se na většinu stránek ani nepodívám. Fakt tak nějak zlatá léta před těmi 15-20 lety.

    A třeba u těch her třeba Lariani tohle zkoušeli, ale nedopadlo to úplně dobře. https://www.metacritic.com/game/pc/beyond-divinity Takže od toho experimentu pak u dalších her upustili. I když možná spíše jen to nevzali za úplně dobrý konec a nechali moc velkou svobodu nebo tu myšlenku úplně nedomysleli.
    Většinu developerů a totální většinu developerů na mobily, bych přirovnal třeba jako k jedné společnosti kšeftující s energií.

    Se statistikami se bohužel dá strašně moc čarovat a utáhnout to na tu stranu kdo zrovna k čemu potřebuje.
    To že se někdo s něčím smíří nebo přizpůsobí není za mě znak spokojenosti. To vlastně je za mě takové, no mohlo to být ještě horší, ale buďme rádi že to je alespoň tak. Jenže to úskalí je v tom že to tak nezůstane a bude se to zhoršovat, než aby se to vylepšovalo. Viz. třeba Youtube a další. Takže nám tu roste mraky shit aplikací pro komunikaci, video a žádná z nich pak není úplně tak dobře použitelná a pak ještě každý preferuje to své, takže najít něco na čem se třeba všichni v týmu shodnou není zrovna jednoduché.

    Viz weby ala W10 style - potřebné infromace pokud vůbec na těch stránkách jsou, jsou téměř nedosažitelné získat. To co potřebuji třeba vědět abych odpověděl línému zákazníkovy, který se stejně ptá na píčoviny tak tam kolikrát nenajdu. A když hodím dotaz na jejich rádoby profesional support tak jsou taky v prdeli, protože to v databázi nemají. Tak oni dělají a prodávají produkt a pak ho pod tím označením nejsou schopni ani v té databázi najít?
    Nemluvě o jejich šnečím tempu. Odemě zákazník většinou dostal odpověď přes email obratem nebo do 24 hod a ne až x dní. (tedy kromě sobot a nedělí)

    A nejhlasitější nemusí být nutně nejnespokojenější, může to být i klasický provokatér co se snaží strhnout dav. Použitý může být pro obě strany.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ROLAND: myslim ze MS je hezkej priklad toho jak dokaze bejt "managmet odtrzenej od bezneho behu firmy" :) Tak oni jsou takhle odtrzeni od svych uzivatelu...
    Ale to se nedeje jen u OSek. Staci se podivat na par her v poslednich par letech a takovyhle pripadu jsou desitky... kdy proste developer neslysi co mu rika playerbase.

    A stejne tak na druhou stranu je pravda ze v kazde skupine uzivatelu jsou vzdycky nejhlasitejsi ti nejnespokojenejsi. A ten stred gaussovky je vlastne spokojenej. protoze tech par veci co potrebuji/pouzviaji se bud nezmenilo nebo se nauci nove misto kde jsou...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Ale kdepak to není jen o poweruserech.
    Vyzkoušel jsem si za těch více jak 35 let opravdu hodně verzí OS nebo řídících prostředí. Už mi to prostě neleze do hlavy a neudržím to v ní.
    To že vidíš jen pár křiklounů je jen špička ledovce, ten zbytek je spíš jen zticha, nebo pokud má možnost, tak přejde jinam. Na 99% zapomeň, to číslo nedostaneš ani když to rozdělíš na jednotlivé generace.

    Tady prostě x let na plné čáře selhává řízení a vedení vývoje, které má úplně jiné priority než by mělo mít.

    Máš věc která x let má určité prvky na určitém místě na které jsou uživatelé zvyklí a pak najednou nějaký "inteligent" je prohází. Často i nelogicky, nebo nesmyslně a ještě častěji zhorší přístupnost.

    Přál bych si něco podobného jako měla Amiga. Však i IBM se kdysi o něco takového pokoušelo, tedy o vlastní OS který by byl na kartě co by se zastrkovala do PCi slotu. Dnes už je to v podstatě možné i v BIOS-UEFI. Ale to nevidím jako dobrý nápad. Stačí se podívat na různé pokusy jako třeba ExpressGate.

    Když vezmu onen REGEDIT, to je dost bolestivé místo Windows a dost zranitelné a zároveň způsobující určité problémy. Třeba vazbení chyb po odinstalování programu, který tam zanechává tunu informací.

    Schválně spusť si msInfo a hlášení chyb systému, pochybuji že to budeš mít čisté po 3-6 měsících běžného užívání.

    Stejně ani u macOS byly přechody, které se mnoha uživatelům nelíbily a nelíbí. Nebýt MS tak Apple už by byl dávno minulostí.

    Profesionál, není ten co tě živi, tím jsou především uživatelé. Jenže poslouchat čistě požadavky uživatelů, je taky absolutní pitomost. Takže potřebuješ najít ten rozumný středový článek co umí najít nějakou tu rovnováhu a řešení. Třeba jako možnost rozumného přepnutí mezi basic a advanced a custom. A tedy ten basic a advanced si rozumně a jednoduše přizpůsobit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Neplati pro jsk velkou skupinu uzivatelu? Chapu ze zdejsi kriklouni jsou poweruseri, ale verim tomu, ze 99% uzivatelum to je jedno. A to jedno procento neni zajimave pro to mit zbytecne presloziteny system.

    Podivej se na mac OS, iOS. Tam nenastavis skoro nic a stejne to je i pro vetsinu profesionalu “ready to use”. Uz dlouha leta. A WIN k tomu taky pomalu speji…
    PES
    PES --- ---
    KOC256: Ono to spíš je myšleno tak, že postupně už téměř nelze nastavit to, co nastavit šlo (leda lobotomií v REGEDITtu popř. naprogramováním externích utilit apod.) a že ono konfekční "one size fits for all" prostě neplatí ani u tak zásadní věci jako je operační systém...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    No vy to nazyvate demenci, ale on se opravdu nechce porad nekdo v necem stourat. A pokud jo, tak asi nemate dost konicku pro volny cas. Nebo zijete porad v informatickem stredoveku. Detaily si domyslete sami…
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: To není bohužel problém jen M$. Tahle rostoucí demence tak nějak začala mobilní platformou a rozšířila se těžce do stolní. (Alespoň se mi to tak jeví)
    Ale taky mi to hlava nebere, já se obvykle snažím doladit to tak aby to co nejvíce uživatelům-hráčům vyhovovalo a ne aby měli programátoři apod. výdělky a vykazovali že vykazují nějakou pracovní činnost, která mi v posledních letech přijde absolutně zbytečná. Ale hlavně že makají a vykazují nějakou činnost aby měli místo a plat.

    Legrační pozorovat některé pokusy kdy s jedním novým updatem se změní vizuál tlačítek a pak z další aktualizací se vrátí zpět. Asi se to zjevně herní komunitě nelíbilo.

    Ale obecně mi přijde že většina vývojářů na komunitu sere z vysoka, hlavní je když to sype. A když ne, tak se to ukončí jako neperspektivní. (lol, když si vzpomenu třeba na petici třeba na Jupitera 2 a následný KS)
    Nejlíp to má vyřešený google, aby se něco změnilo, tak buď musí nastoupit banda právníků a nebo by těch uživatelů muselo remcat tak obrovské množství jinak je to nezajímá. A stěžovat si můžeš tak leda botovi. Který ti něco přislíbí že pořeší a dá ti správu a dva měsíce v čoudu a nic se neděje. Není žádný problém. Ovšem když tebe chytne že se mu něco nelíbí, tak tě okamžitě uřízne, nebo se o to snaží.

    A MS si může dovolit tyhle bejkárny, protože má monopol. Linux krásně drží v šachu a i sám Linux se drží v šachu protože neexistuje nějaká opravdu rozumná unifikace která by byla použitelná pro běžného uživatele a na které by se v klidu daly hrát Windows hry. To že většina je kancl a korporace. Není to co může věci dát do pohybu.

    Pokud prostě se objeví použitelný Linux na kterém se budou dát plnohodnotně hrát Windows hry, tak ti říkám že v tu chvíli se začnou věci dávat do pohybu. A MS se to bude snažit klasicky právně blokovat a když se mu to nepovede, tak začne padat. Tak jako se mu to stalo na mobilních platformách. I když tam stejně za mě nějaká velká konkurence není. A že jsem měl WM6.x opravdu rád.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    a akzdej trosku sikovnejsi poweruser to k tomu k cemu chce donuti powershellem :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PES: tobe to porad nedochazi ze jo? M$ je "koncak" u prdele... Ten widle doma mit bude protoze je ma v praci a je na ne zvyklej a stejne mu je prodaj s OEM.. A detem na tom jedou dobre hry.

    a v praci je to poreseny... protoze MS Server je vetisnou celkem pricetnej a end user desktopy stejne spravuje korporat kterej ty dulezity veci nastavi bud primo do image nebo pomoci politik a nikam jinam endusera stejne nepusti :)

    a prachy M$ dostane tak jako tak... :)
    PES
    PES --- ---
    DANIELSOFT: Dost tragédie, když OS přestává umět věci, které často uměl už v době 9x/2k + je třeba ho dopovat haldou dodatečných cizích aplikací, které to nahrazují...
    ... prostě u M$ se dá (opět) říct, že vytlačili těžký nedodělek, který možná budou dolepovat častěji, ale proč by tohle museli uživatelé trpět a navíc za to ještě platit?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SUNBEAM: viděl jsem někde nalinkovanou nějakou third-party aplikaci která tyhle věci řeší, ale už si nepamatuju kde, možná zkus googlit
    SUNBEAM
    SUNBEAM --- ---
    pár věcí, které mi chybí/vadí ve win11 oproti w10 je osekaná funkcionalita hlavního panelu.

    byl jsem zvyklý mít okna i s popiskem a vedle sebe.
    nevyhovuje mi mít okna od jedné appky scuknuté pod jednou ikonou, je to pro mě krkolomné. klik navíc a občas se to blbě zobrazuje

    dále bych uvítal možnost menšího hlavního panelu, je zbytečně vysoký ačkoliv ikony jsou velikostně ok. zbytečné místo pod a nad ikonami

    a pak na druhý panel na druhém monitoru je trochu jiný, než byval, chybí mi tam hodiny. ve w10 se tam zobrazovali věci vpravo v rohu. w11 tam nic nemají.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Zrovna dnes to na mě win vybalily :) Ale asi počkám:)

    PES
    PES --- ---
    KOC256: Jen aby nemizely ty "zásadní" funkce a balast různých pozlátek se naopak nehromadil...
    ...ale já se obávám, že to na prostě je jen ještě ne úplně přiznaná cesta k debilizaci Win na straně koncových uživatelů s tím, že by se to mělo postupně stát OSaaS a de-facto jen runtime terminálové stanice (a vlhké sny každého finančního managora o předplatném za všechno a na všechno)...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Podivejme se na to s nadhledem.

    Treba to je snaha o snizeni slozitosti. Proc ne?

    Kdyz mi nekdy pred peti lety zmizely z Outlooku tri nejake funkce byl jsem nasrany, ale cely internet po tom ani nevzdychl. Ani tu v Office auditku nikdo poradne nevedel o cem mluvim. Takze i kdyz me to stvalo, tak to limitne pro 100% lidi byla jen dalsi zeslozitujici volba…

    Takze se snazim na to divat vzdy s nadhledem a ne jen z oohledu poweruseta, kteremu zrovna vzali nejakou jeho lopaticku…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To je pořád dokola, každá nová verze je horší než ta předchozí.
    (Ale ten taskbar, který nejde přesunout, mě taky štve! Snad to opraví.)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Mě to tak nějak přijde jako snaha o sjednocení ala mobilní a univerzální.
    Takže očekávám že se brzo i vyrojí s tím nějaké chytré mobilní telefony.
    Ale kdo ví, třeba se jen pletu.
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: ono se pomaloučku spíš ukazuje, že jsou Win11 horší (ořezanější, hloupější apod.)...
    Proč jsou Windows 11 horší než předchozí generace a jak se vrátit zpět - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/software/windows-11-roll-back-windows-10-navrat-chyby-nedodelky.A211020_142241_software_dvr

    (ale bohužel je to "Premium" článek)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam