• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    ROLAND:
    já myslím, že tomu celkem rozumím. Případně kdybych chtěl, tak bych tomu rozuměl.

    Ale i tak nemám potřebu cokoliv vypínat. Cortana mě neotravuje a vlastně ani s ní nemám žádnou interakci atd. Proto jsem osobně k jakýmkoliv zásahům skeptický. Protože občas tu někdo přijde, že mu něco nejede a pak z něho vypadne, že se v tom vlastně hrabal...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Právě mě už to také přestalo bavit a tak se už od nástupu W7 a hlavně W10 moc nevrtám a pak se i tady tak blbě ptám. sorry.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Na něco ještě vím že si dovolit šáhnout můžu, i když je to ho stále méně a méně. ;)

    Jen bych měl návrh a typ, že by bylo fajn dát do záhlaví nějaké ty zajímavé linky na kterých byjste se shodli na Windows a pro jistotu to i kategorizovat jako že něco je vyloženě na vlastní nebezpečí.
    Jako třeba ten Shutup10, Tiny10, jak odstranit - odinstalovat Cortanu apod.?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Díky, ale já už na private atd. tak nějak z převážné části rezignoval. Ty různé aktualizace to pak stejně něco pozapínají, podobně jako se to děje na androidech. Sere mě to, protože je ze mě produkt a ne uživatel.
    Už se nechci v tom neustále vrtat, je to předem prohraný boj.
    I když chci mít přehled a kontrolu co se děje a ne aby mi systém nebo někdo za pomocí toho diktoval, co na počítači můžu mít, jak počítač používat, platit výpalné za kde co. Kdy třeba potřebuju jen jednu funkci co dlouhé roky byla normálně součástí a dnes už není. Proč bych si měl kupovat něco co nevyužiju a nemůžu zůstat u toho co mi stačí a vyhovuje? Proč bych měl platit další a další výpalné? Nemluvě o požírání výkonu HW u kterého byly mé odhady u Windows, že ztrácíš 10-30% výkonu. A kdy spíše to vypadá že to není těch 10% ale okolo těch 30%.

    To už mě zaujali Tiny 10? A co si pamatuji tak 64-bit pro jsem míval po čisté instalaci taky na nějakých těch okolo 21GB. 22H2 mi ukazovali včera 31GB.

    Mám kamaráda, ještě větší bedna než já, je velice dobrý programátor a umí si ty věci ve Windows sám upravit podle potřeb, ale už také na to nemá nervy a vykašlal se na to.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES: Jo pokud to ma jako zabavu a nema tam zadna dulezita data, tak proc ne.

    Me to bavilo naposledy tak na VŠ. Dneska si uz zabavu predstavuji jinak.
    PES
    PES --- ---
    KOC256: zase i když "kdo nic nedělá, ten nic nezkazí", tak na druhou stranu "chybami se člověk učí", tak si prostě několikrát přeinstaluje, zjistí kde se co dá rozbít a postupně tu cestu mezi těmi nášlapnými minami najde ;-) a nakonec do dotáhne až na Boss Level ;-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND: Dle toho jak tu od zacatku pusobis mam jedinou radu: NA NIC NESAHEJ! :-)
    PES
    PES --- ---
    ROLAND: sice předem upozoňuji, že si to chce předem podrobně přečíst a pak si nastudovat co vyhodit a co ne, ale existuje dodnes celkem udržovaný soubor "Úvodního vykostění a přizpůsobení" Win10/11

    Původně to začalo jako (ale dotyčný už Windows nepoužívá - no asi už na to neměl nervy)
    GitHub - Disassembler0/Win10-Initial-Setup-Script: PowerShell script for automation of routine tasks done after fresh installations of Windows 10 / Server 2016 / Server 2019
    https://github.com/Disassembler0/Win10-Initial-Setup-Script

    a nyní vývoj probíhá pod
    GitHub - farag2/Sophia-Script-for-Windows: The most powerful PowerShell module on GitHub for fine-tuning Windows 10 & Windows 11
    https://github.com/farag2/Sophia-Script-for-Windows
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    No nic díky moc za rady.
    Kortana je kilnutá, to co mě nejvíc sralo odstraněné. Na zbytek už nemám nervy a nechám to na zítra.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Však jo ccleaner už na registy dávno nezkouším a ani už prakticky u W10 do registrů nelezu. Stejně tak i stím falešným hlášením, už se mám problémy rozeznávat a tak raději spíše do risku nejdu a poslechu i to falešné hlášení Defenderu, pokud vyloženě do toho risku nemusím nebo nechci.
    Cortanu už jsem likvidoval několikrát a bez problému. Na to ostatní u W10 už raději moc nešahám.
    Update občas zlobí tak či tak, že ti přepíše ovladače a pak je musíš resetovat a nebo cpát tam zpátky ty starší. Ale to se obvykle týká jen audio a občas zazlobí grafika.
    A jak jsem psal už jsem přestal být tím co se v tom nějak uměl z orientovat a poté co jsem nedokázal už W10 ani cracknout, jsem se na to vykašlal a stal se ze mě naštvaný BFU. Jinak se snažím se věnovat vývoji her a zatím ještě programátor mě rohlíkem opít neumí. Mám vydanou na steamu jednu hru, kterou jsem navrhl a sehnal si lidi na vývoj, jen bohužel není plně dodělaná a už nejspíš ani nebude. Prostě už jsem starej pako. Čeká to po 40-45 mnohé z nás pokud se v tom aktivně stále nehrabe a pak už ty nové věci se hůře vstřebávají.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    LOPIK: jenom 600 tis? To já jsem na C: obvykle tak kolem 1,2M souborů.
    A jak jsem psal u W10 si nejsem jist na čem jsem tak se raději nějakému štourání vyhýbám i také že už mě experimentovat a zkoušet nebaví.
    Ale v registrech WinXP jsem se hrabal běžně a to v čem jsem se tam hrabal jsem věděl co dělám a proč a že jsou tam i backupy. A pokud smažeš blbej klíček, tak občas smolík a Windows kaput. Proto taky ani nepoužívám raději tohle, protože bych mohl něco co bych pak nedokázal revertovat. I když jsem si ta základní řeněme doporučená nastavení zkusil.
    O&O ShutUp10++ – Free antispy tool for Windows 10 and 11
    https://www.oo-software.com/en/shutup10
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ROLAND: Jenže ty nevíš k čemu to tam je, určitě to bude třeba provázaný s indexováním, mám pocit že jsou vazby i na Windows Hello, do budoucna to bude chtít pravděpodobně browser..
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    LOPIK: Ale nejsem splašenej. Jen ve stresu z jiných věcí a tak trochu nasranej.
    A jak jinak ji dostaneš pryč z kompu, když ji ani nemůžeš používat? Tak na co ji tam mít? Nemluvě o zbírání dat. A stačí ta ať už unikla nehodou, nebo se prostě jen klasika vykšeftovala a označilo se to že byly nabořené databáze. A pak tě spamují telefonem s ruzným byznys.


    FERRYH: Já také používal ccleaner strašně dlouho. Změnilo se to s W7 a hlavně W10.
    U W10 prostě nevím, na čem jsem a když jsem je jednou nemohl aktivovat a pak jsem měl problém, se kterým mi nepomohl ani support microsoftu přes vzdálenou kontrolu. A na VIP support už prostě přístup nemám možnost.
    A klasická podpora MS je k ničemu a jen to stojí nemalé prachy za telefon. Na té VIP nebyl problém ani resetovat aktivace OEM licencí.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: s obojim jsem se potkal a bylo to uz na W7 a vzdy slo o falesnej poplach a nebo (v prvnim pripade) o dlouho neaktualizovanou verzi ccleaneru... ve druhem pripade slo o felesnej poplach heuristiky antiviru a spis slo o ty pri instalaci nabizene dodatecne aplikace jako je web browser Chrome, co se defenderu nelibilo... tohle uz dlouho nedela, asi si to piriform s MS navzajem vyrikali...
    ale ty registry ccleanerem, ne to nedelej!!! to nedoporucuji tem kdo nevedi co presne delaji, a i tak pak jedine predtim zalohovat reg soubor aby se to dalo vratit! ...
    kazdopadne: LOPIK: ma pravdu vybodni se na to, ale stejne tak se vybodni na nejake vymazavani Cortrany podle nejakych webovych navodu. On totiz ten MS store muze pak dost chybet pri jinejch sluzbach, dokonce pak muze zacit zlobit i Update systemu Win, pokud to nekorektne odstranis ... nech to kdyztak na nejakeho profika ve tvem okoli ...to je vzdy rada nad zlato.. :))

    ja vzdy tak nejak automaticky predpokladam, ze se tady bavim s kolegou profikem a ty nebezpecne varianty ze kazdej z nas zna... a to je evidentne chyba... za to sorry :O))
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    On tak nějak funguje, ale občas něco posere.. Mazat MS aplikace je zrádný v tom, že nevíš na co je to vázaný, navíc ti to tam update může chtít vždycky nacpat znovu a když budeš mít šikovně promazaný registry, tak se to může taky pěkně sesypat - ať update, tak jakákoliv jiná funkce. A že máš z milionu klíčů v registru tři, co se zdají navíc - čemu to vlastně vadí? Co jsem koukal naposled tak mám v počítači cca 600 000 souborů, většina jsou v adresáři Windows - mazat z toho po jednom něco.. nevím..
    Dneska už fakt nejsou doby win 3.11, kdy jsi měl šanci vědět, co tam k čemu je, nebo nějak kontrolovat, jak se to bude chovat s prvním updatem.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Oni piší že je W10 kompatibilní, ale i že mohou dělat nějaké problémy.
    https://support.piriform.com/hc/en-us/articles/115000184428-Windows-10-Compatibility-Issues
    Ale z více zdrojů jsem četl že na čištění registů W10 se spíše fakt nedoporučuje.
    I když dost lidí píše že jej i na registry používají.
    Já si tím úplně jist nejsem a raději to u W10 neriskuji. Poté co mi Defender začal hlásit tohle:
    https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/threats/malware-encyclopedia-description?Name=PUA%3AWin32%2FCCleaner&ThreatID=277099
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LOPIK: mozna mas pravdu ... ja ccleaner pouzivam uz mozna desetileti a i kdyz jsem profik-ajtak systemak a i tak nechavam vzdy zalohovat registr, nez odsouhlasim nejake smazani registr keys...
    i kdyz zrovna to odinstalovani apps MS mi prijde naprosto bezpecne... stejne to ten ccleaner jen unhide a pouziva naprosto korektni odistalovaci rutiny a system windowsu...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    FERRYH: Tohle není dobrá rada.. Roland je splašenej. Člověku co nemá data, tak začne vypínat Cortanu přes powershell tohle nemužeš ani naznačovat. Navíc CCcleaner je celkově nástroj chaosu, pak ty kompu vypadají jak tenhle bordel..

    Jak tu někdo psal - tohle PC chce začít od znova - tzn nechat tam jen jeden disk, zapnout UEFI, nabootovat z flašky, nainstalovat systém, nic nevymýšlet , pak začít připojovat disky (nejlíp rovnou zformátovat), nic nevymýšlet, pak s tím chvíli dělat, po měsíci si začít hrát s Cortanou a nikdy nepouštět CC cleaner.. Nejlíp by bylo i zapomenou admin heslo, když to čtu..
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: pokud bys nasel ty zdroje, na to ze ccleaner ma problem na odinstall a registry atd., tak bych to uvital...
    ja o nicem nevim...
    a na W10 bezne pouzivam a nikdy zadnej problem... uz leta ... pravda - pouzivam vyhradne Free verze ...
    U tech PRO je par funkci co se mi take nezda: treba vyhledavani a aktualizace driveru ... tyhle veci dokazou vzdy pekne dojebat system...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Jo Ccleaner byl můj oblíbený, ale bohužel, pro W10 co jsem různě četl se nedoporučuje a už vůbec něco s registry. Takže ten jsem naposedy používal s W7. A já bych si to už nelajsnul u W10.

    One drive je pěkná veš, a o to horší že pokud si ho nehlídáš, tak jak se dějí aktualizace tak se něco zapne a i dovolí si nějaká data do toho cloudu uložit. I když ho mám teď zase ve stavu jako odhlášený.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam