Fenomén setkání v psychoterapii
Dobrý den,
Chtěla bych Vás požádat o pomoc se svým výzkumem. Jedná se o výzkum procesu psychoterapie.
Hledám lidi, kteří během sezení s terapeutem/kou zažili určitý druh zážitku. Lze jej popsat jako určitou chvíli naprostého srozumění a souznění
mezi Vámi a terapeutem/tkou. Chvíli, kdy Vám bylo jasné, že Vám terapeut/ka rozumí, chápe Vás, nebo že je v tom okamžiku naprosto s Vámi, že Vás vidí ve Vaší celé opravdovosti, takové, jací jste. Je to pouze moment, okamžik, kdy terapeut ví přesně, jaké to je být na Vašem místě,
bez vysvětlování a beze slov.
Jeden z psychologů jej popisuje takto: „Ve vztahu s pacientem někdy nastane zvláštní subjektivní přiblížení mající neobvyklou kvalitu. Jsou to chvilky velmi intenzivní blízkosti, kdy dochází k jakémusi splývání
na chviličku – zdůrazňuji na chviličku; není to psychotický stav, kdyby člověk ztrácel vlastní identitu. Vědomí našeho já se na chvíli oslabí, avšak za chvíli se vynoří posilněné ze setkání s druhým člověkem.“ (Vymětal, 2001)
Pokud máte dojem, že jste zažili takový okamžik nebo víte o někom, kdo by byl ochoten se se mnou o tomto zážitku pobavit, ozvěte se mi prosím na email: 102771@mail.muni.cz nebo tel. 721 262 069 a pomožte mi s mojí prací, ve které se zajímám o Váš pohled, pohled klienta psychoterapie.
Jednalo by se o rozhovor týkající se pouze výše popsaného zážitku. Během rozhovoru se nebudu ptát na žádné Vaše osobní informace, ani důvod
a obsah Vaší terapie. Zároveň zůstane zachována Vaše anonymita a vždy budete mít právo rozhovor ukončit.
Za každou Vaši odezvu budu velmi vděčná..
Bc. Lenka Tříletá, studentka Masarykovy univerzity, FSS, obor psychologie