• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    KATIA
    KATIA --- ---
    GHOST: problém velkých studií je v tom, že se prostě efekt terapie špatně kvantifikuje, protože její přínos je prostě subjektivní a těžko poměřitelný mezi jinými lidmmi... proto i podle mě z toho vychází lépe behaviorální terapie, kde se asi? lépe označí nějaká konkrétní změna v chování, kterou si dali za cíl...
    GHOST
    GHOST --- ---
    NARVAH: Kdyby to bylo tak snadné, tak se neptám :-)
    Viz Zilbergeld, B. (1983) The Shrinking of America: Myths of psychological change, strana 117:
    Lidé často navštěvují terapii v krizi (časem odezní i z jiných důvodů, ale důvod se vztahuje na terapii)
    Klienti potřebují věřit, že terapie stála za snahu (asi nikdo by si nerad přiznal, že strávil půl roku něčím, co nemá smysl; o terapeutech ani nemluvě)
    Klienti obvykle mluví pozitivně o svých terapeutech, i když problém přetrává (cokoli, hlavně aby nešlo o selhání; malý zisk je lepší než jakákoli ztráta)

    Navíc třeba u analýzy člověk nemá moc šanci zjistit, jaký terapeut vlastně je. Na tom to snad i stojí, ne?

    "Mluvící terapie" je parafráze "talking therapies" :-)

    Jinak jsem se díval do toho Kratochvíla a teda většina metaanalýz tam uvedených uvádí dost skeptický pohled na většinu škol až na KBT, trochu Gestalt, krátkodobá analýza a Rogerovská pro některé. Navíc ta "velká" metanalýza ukazuje, že jít na terapii jen zvyšuje pravděpodobnost zlepšení (ale zase o 80%), ale asi 50% lidí, kteří by na ni nešli, by na tom stejně byli stejně jako při terapii nebo lépe.

    Navíc zřejmě nejdůležitější je jít do terapie s konkrétním cílem, což nejvíce zvyšuje možnost úspěchu.

    Pozitivní mi na tom přijde zjištění, že člověk je schopen léčit se i sám životem a časem a vztahy s ostatními (ať už terapeutem či rodinou a přáteli).
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    GHOST: "Existuje nejaka moznost, jak ohodnotit kvalitu vlastni terapie v jejim prubehu a osobnost terapeuta z pozice klienta?"

    Jasně. Zeptáš se toho klienta: Co ti to dává, přináší? Jaký je tvůj terapeut?

    Hele, a "mluvící terapie" je parádní sousloví. Nahoď víc takových.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: ok, díky za pohled na věc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: no ale z většiny výzkumů vyplývá, že to je jedno, jakou školu dotyčný terapeut praktikuje. To je osobnostní záležitost, jestli zvládáš tam být pro klienta a nebo jestli využíváš klienty k tomu, aby ses na nich nějak systil.

    A platí gaussova křivka - většina terapetuů je normálních, průměrných, část je skvělá a část je strašná.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, ale věci jako terapeutická škola ovlivnit nemůže, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: tak právě proto, aby se to člověk naučil poznávat a netlačit do procesu sebe samotného je výcvik tak dlouhý a zahrnuje sebezkušenost... A přesně pro to, taky existuje supervize a přesně proto je psychoterapie tak ritualizovaná záležitost.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: A jak jako terapeut poznáš, že klient se přizpůsobuje "něčemu"?
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, vím, jak funguje KBT. Myslel jsem to tak, že třeba kvůli vzpomínkám je člověk mimo terapii v úzkosti / depresi / cítí se osaměle a zároveň musí řešit aktuální životní situace jako zaměstnání / studium / sociální život apod.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: analytické terapie vystavují člověka situacím? Jako vzpomínkám a představám? Pokud někdo tvoří odpovědi tak, aby vyhovovali terapeutovi, tak jaksi není v terapii, ale terapeut je značně neschopný a neléčí, ovšem manipuluje.

    Expoziční techniky se používají v KBT a jen velmi vzácně (je to organizačně složitější, než jen setkávání se v kanceláři) a po předchozí dlouhé práci a především domluvě s klientem.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Souhlasím, ve studiích je uvedeno, že vliv hraje velké množství proměnných na stranách klienta i terapeuta a terapie jako celek nezpochybňuji, spíše mi v tomto ohledu jde o některé aspekty, které se mi na tom nezdají.

    Třeba právě na tom dynamickém (obzvlášť analytickém) přístupu mne "děsí" to, že člověka technicky vystavuje situacím, do kterých by se neměl dostat a nepřipadá mi to úplně pod kontrolou. Navíc v kombinaci s tím, že a) nejsou jasně stanovené cíle a způsob jejich dosažení (mluvením!?) b) při pozitivním vztahu k terapeutovi ztrácí klient jistou dávku "soudnosti" a c) má tendenci své odpovědi a sny tvořit tak, aby odpovídaly škole terapeuta (večer dohledám ten výzkum)
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: SHAMANICO: ZUZKAOU: Děkuji za prameny, jdu se na to podívat :-)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    GHOST: V češtině pak můžeš najít shrnutí hlavních studií v prvních kapitolách knihy Současná psychoterapie (Roubal, Vybíral, 2010).
    Ve slovenštině pak vyšla kniha Výzkum v psychoterapii (Timulák), kde je taky shrnuto to hlavní ze světových výzkumů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHAMANICO: prima - významné části jsou na google!
    The great psychotherapy debate ... - Bruce E. Wampold - Google Books
    http://books.google.com/books?id=glGPRwSlgrsC&printsec=frontcover&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    GHOST:
    no tak třeba:
    Great psychotherapy debate (Wampold) - shrnuti vsech hlavnich dosavadnich metaanalýz: http://www.amazon.com/Great-Psychotherapy-Debate-Investigating-Perspectives/dp/0805832025

    nebo jedna z hlavních studií, která porovnává PST farmakoterapii a "neterapeuticky rozhovor" (aneb placebo)
    NIMH Treatment of Depression Collaborati... [Arch Gen Psychiatry. 1985] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2983631
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: no Kratochvíl tam má ocitované ty výsledky oné studie. Tuším, že to je ona - rozhodně nějakou velkou metastudii efetivity. Z počítačových sítí, co mají přístup třeba do pubmedu (většina univerzit) se jistě dostaneš k ful textu originálu. Ježe jaksi tím že se neléčí fyziologický stav nějakými konrétními biochemickými látkami, tak ten proces je pochopitelně složitější, než léčba zápalu plic.
    Co do toho dáš, to z toho dostaneš.


    Drtivá většina výzkumů potvrzuje efekt psychoterapie při práci s problém založenými na úzkostech, depresích a u závislostí. Velké rozdíly nebývají moc velké mezi styly psychoterapiie (jen teda klasická psychoanalýza trvá moc dlouho). U psychotických stavů a závažných poruch osobnosti už to je daleko horší, a zejména jaksi dynamické styly s odkrýváním příčin mohou sebou nést velká rizika. Na druhou stranu v rámci následné péče u psychotiků jsou nejrůznější podpůrné terapii značným usnadněním procesu.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: No, zrovna k ceskym ucebnicim se stavim dost skepticky, ale urcite se na to podivam a vecer napisu. Jsem na to zvedav.

    Clovek by se rad vylecil, ale delat to na (pripadnych) nepodlozenych zaverech, mi prijde celkem o dusevni zdravi. Navic v momente, kdy je vztah mezi klientem a terapeutem "silne" asymetricky a terapeut je navic vystaven moralnimu hazardu.

    Co se tyce proplaceni, tak to je v USA, myslim (mozna bych to dohledal, ale priznam se, ze to ted nemam podlozene), zalozeno na principu diagnozy, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: tak klíčová je metastudie z 70 let
    http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=1978-10341-001

    výsledky cituje třeba Kratochvíl ve své učebnici, takhle narychlo se mi nedaří najít full text.

    Současné výzkumy jaksi už nebývají takhle široké, tudíž z nich moc nejde dělat ještě širší metananalýza. Ovšem americké pojišťovny proplácí psychoterapii a ti neproplácí nic, co by nebylo podložené důkazy
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Jasne, ted jsem na mobilu. Az dorazim domu, tak to poslu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: můžeš dodat konkrétní citaci, to by mě poměrně zajímalo, jak ten výzkum byl stavěný.

    A teda terapeutický vztah je jaksi základ účinnosti, pravda snaha vyhovět tam nepatří, jen mi není jasné, jak se to měří.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam