• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    kdy budou další díl toho seriálu?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: (ehm, škrtněte si "že proto", zjevně se mi spojily dvě věty v jednu a výsledná moc smyslu nedává)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KATIA: jj, to už jsme probraly. V rámci zachování diverzity názorů si zřejmě každá můžeme nechat svůj postoj a být s tím spokojené, že se na všem neshodneme :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jj, mě učil asi v roce 2006-7, nějakou dobu před tím a ještě potom tam fungoval.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: on nějakou dobu fungoval na FSS ?( v období 200 - 2006 byl docela v klatbě na obou brněnských fakultách)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: já myslím, že ta kritika je oprávněná a je na místě, ale jak jsem psala vadí mi tón, jakým to význívá, a souhlasím i s tím, co padlo tady - dají se najít i diskuse na jiné úrovni než u nás, kde jsou pořád vyhrocené určité protipóly (často uměle vygradované) a podle mého názoru strašně malá pozornost epistemologii...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: (ale ne, samotná kritika zatížená asi moc není, spíš jen to, že si vybral zrovna tuhle knihu ke kritice). (ale názory tam vyjádřené říkal ještě před tím, než se konflikt vyhrotil a Juraj byl odejit)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: imho je, stejně jako mám podezření, že proto, že v té knize ze stejných důvodů není téměř ani slovo o Ericksonovi :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: pleteš si nyx s vejškou.. klídek darjeele, nic se přece neděje..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    yalom: "jelikož terapie je hluboce osobním, lidským prožitkem, empirický výzkum terapie jakékoli ideologické školy bude zahrnovat chyby a bude mít pouze omezenou hodnotu.."

    rogers: "ani psychoterapeutičtí badatelé neberou vlastní výzkum natolik vážně, aby svůj přístup k psychoterapii změnili.."

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: u Barbariče je taky na zvážení, nakolik je jeho kritika zatížena osobní "vztahem" s autorem knihy současná psychoterapie...
    GHOST
    GHOST --- ---
    KATIA: Na mne jako laika to působí úplně stejně jako jiné mi blízké obory (ekonomie a právo). Když se chci něco dozvědět, tak je obvykle lepší vyhnout se české literatuře.
    Zatímco tady se řeší KBT a pozitivismus vs. kvalitativnost, tak zbytek světa je už dávno za námi a řeší neurosciences a kognitivní psychodynamiku nebo třeba vliv doteků na terapii :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: tohle přesně vystihuje to, co mi na něm vadí:
    Kvalitativní výzkum je pro psychoterapeutické (a veškeré psychologicko – psychiatrické) situace rozhodně zcela nekompromisně relevantnější, než výše kritizovaný přístup kvantitativní...
    Já souhlasím s jeho výhradami, i mně jsou bližší přístupy, které preferuje a zabývám se jimi, i mně vadí převládající pozitivistický rámec a jsem ochotná jej kritizovat a myslím, že ve svých publikacích to i dělám, ale vadí mi ta nadřazenost a zase extrém na druhou stranu...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: bohužel není z "nyx psychologů" jediný, co je se vším a šmahem hotový, empatie by ses nedořezal a arogance mu stříká z uší. Bejt kolem mě takových "psychologů" víc, tak půjdu radši dělat keramiku, než se konfrontovat s takovými dementy.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: to já samozřejmě taky, zrovna tady, být tou paní, řeknu mu hned, ať si na tohle najde fakt supervizora. Ale když na to přistoupili, průběh mě nepřekvapuje.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: souhlasim s tim, že je to nestrukturovaný zoufale, ale to se týká i toho druhýho dílu, jak tam naběhl vojáček a pravidla se tam začly řešit ad hoc a o kontraktu vlastně řeč vůbec nebyla. jinak narážky na Bašteckou mě taky pobavily, zajímalo by mě, jestli je to náhoda nebo...
    a vůbec, nevíte, jestli jim tu dělal nějakou odbornou konzultaci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: Já mám tendenci věci oddělovat. Takže s kamarádem se budu bavit jako s kamarádem a pokud budee potřebovat vyloženě léčbu a tedy pomoc spočívající v terapeutickm - záměrně nerovnoměrném - vztahu, tak předávám kontakty.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jak to myslíš, jak to je s přáteli a odbornou pomocí pro ně? Co jsem chtěla říct já, bylo to, že když za mnou přijde kamarád, tak to prostě bude probíhat trochu jinak, než s někým cizím. Historii nevymažu, nejsem schopná dělat, že ho neznám, že nic nevím, že mám odstup. Neříkám, že to nejde, jen že to může/bude probíhat nestandartně. A imho je úkolem terapeuta/supervizora se tomu přizpůsobit a netrvat na svých schématech a běžných postupech.

    Ok, neprohlídla jsem, že to tak teď už bude vždycky, že v pátek bude supervize. Pokud se s touhle paní osm let neviděl, očekávám kde co, jejich vztah se zřejmě taky bude vyvíjet. Primární motivací nemusí být kvalitní supervize, ale jakýkoli kontakt s kýmkoli jiným, zvláště pokud ho osm let neměl.

    Jinak souhlasím, seriál je fajn a může nám přitáhnout platící klienty ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak ten díl se supervizí mě pobavil.. jak kdyby roden přišel k vědmě.. docela mazec
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: A jak je to s přáteli a odbornou pomocí pro ně? ;-)

    Tak jako kdyby se nevracel, tak co by vysílali v pátek? Respektive tipla bych si, že takovouhle výměnu by analytik mohl považovat za běžnou součást procesu. A teda konkrétně si to nepamatuju.

    Struktura je jeden klient denně, v pátek je terapeut v pozici klienta. Docela by mě zajímala ta původní izraelská předloha. S titulkama.

    Asi bych to uzavřela, že z mého pohledu je to povedený seriál a může to docela znormalizovat pohled na psychoterapii. A když pak přijdou někam, kde to bude strukturovanější a více podpůrné, tak budou diváci jen mile překvapeni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam