• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Doc. PHDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D. (vedoucí Katedry psychologie FSS MU Brno): Tak zvané alternativní psychoterapie, 20. května 2009, Přednáška pořádaná klubem Sysifos - český klub skeptiků
    64 kbps / 22050 Hz / 54:34 / 25 MB

    http://rapidshare.com/files/337368314/05_Vybiral_Alternativni_psychoterapie.rar

    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jo, já jsem to pak pochopila, že jsem to špatně pochopila :)
    VAN_DEN: díky za info, já to v tomhle moc nerozlišuju po školách, jistě jsou terapeuti, kteří lidi s psychózou berou, a možná v některých výcvicích někomu víc říkají, že to jde, nebo minimálně netvrdí, že to jde, to, pravda, nevím. Beru to spíš obecně, že neznám moc lidí, kteří by dělali terapii psychóz (ve smyslu ne podpůrnou terapii, tu dělá kde kdo, ale opravdu terapii, u které se věří ve vyléčení a směřuje se to ke zlepšení, ne jen k udržování stavu)
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    SEBIEN: souhlasím, ale podotýkám, že to dnes není pravidlo, že by psychoanalytici nebrali psychotiky do léčby a zvlášť jungiánský analytici s nimi dělaj

    a k tomu, že není možný jim ten svět sebrat, protože mají dobrý důvod, proč si jej vystavěli, jsem si vzpomněl, jak Michal Nondek s kolegyní na jedněch psychologických dnech referovali o tom, jak se psychotikům zčásti zhoršuje stav poté, co si tréninkem zlepší kognititvní schopnosti - jako by i ten kognitivní deficit byl smysluplnou obranou před...ještě větším zblázněním
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: aha - tak to jsem určitě nemyslela, respektive jsem to omezila na nevíru úspěchů terapie vhledu do příčiny z dětství.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    BAGHICEK: popravdě, já jsem to ještě nedočetla, právě to čtu. Reagovala jsem spíš na to, co říkala Zuzkaou, kdy mi přišlo, že naznačuje, že nevěří, že se dá schizofrenie léčit terapií.
    Co se Syřišťové týče, asi ti nerozumím, musel bys mi to trochu rozvést, nevím, co míníš fantaziemi a co symptomy.
    A zodpovědnosti u dekompenzaci taky nerozumím, jak to myslíš.
    Vlastně, vůbec ti moc nerozumím, takže nemůžu rozumně reagovat :)
    (zkusím to nechat uležet, nebo se, prosím, zkus trochu rozepsat)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BAGHICEK: no já jsem tam četla přímou souvislost s uzdravním po náhledu na tu operaci. Ale je fakt že už to bude dost let, bo jsem to četla ještě na gymplu, takže bít se za to nebudu.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    SEBIEN: ta pricina v knize myslim vubec recena nebyla. Frommova ale zastavala ruzny teorie pricin vzniku schizofrenie, jednou z nich byly schizofrenogenni matky.. kdysi pomerne slavna teorie. A co se tyka Syristovy, tam mi prijde sporny, jestli svym klientum ponechava jejich fantazie nebo i symptomy.
    Ale kdyz uz o tom premyslis, tak podle me je u psychozy v terapii problem zodpovednosti u dekompenzaci, tedy ochota (vlastne neochota) zajit si pro svou davku piluli. Ma to samozrejme ten humorny okamzik, ze se klientovi nechce brat dalsi rok prasky, prijit tak o sva dopaminova centra, a vypadat jak strnule zombie. Vesele si blazni, zatimco chudak terapeut trpi a vzpomina na Greenbergovou.
    Imho, pokud analytici ani nikdo jiny nechce brat psychotiky do lecby, je to proto, ze ctou prekonane knihy, a nedava to smysl. ( Pokud by nikdo nechtel analyzovat me, tak to by mi prislo relevantnejsi. :)) )
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    tak to jo :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: no protože to co píšeš sedí, byť to neodpovídá tomu co je přímo napsáno v knize.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak teď jsem zmatená... proč se teda tak divíš diagnóze a konci ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: Souhlasím a podepisuju.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: imho to, co říkáš, vychází z přesvědčení, že schizofrenie je primárně a především biologicky podmíněná nemoc. Já ji ale třeba vnímám jako psychosociálně podmíněnou. Taky nemyslím, že to, co by tady (či v jiným podobným případě) bylo léčebné, byl náhled. Podle mě je to především lidský a terapeutický vztah, co pomáhá. Tahle paní doktorka, bez ohledu na svou školu, přijala holku se vším všudy, byla dost trpělivá, neinvazivní, silná a nevím, co ještě. A pro mě důležitá věc, co řekla hned na začátku - že jí nebude její svět brát, když sama nebude chtít, ale najdou něco, čím ho můžou nahradit, něco "zdravějšího". Tohle říká i Syřišťová, tohle říká i Erickson. To není o psychoanalýze, o náhledu, nebo o nevím čem. Tohle může dělat kdokoli. A jestli paní doktorka potřebuje najít pro sebe takovouhle příčinu a pokud to holce nepřekáží, tak proč ne. Imho by to šlo i bez toho. Pro mě je prostě důležitý hlavně to, že operuje s tím, že to, že si vytvořila takovýhle vlastní svět má nějaký (docela dobrý) důvod a není možný ho prostě jen tak sebrat a nastolit vákuum. Když tak o tom přemýšlím, vlastně by to mohlo být (částečné) vysvětlení toho, proč farmaka nemůžou vyléčit.
    Imho důvod, proč psychoanalytici, ani nikdo jiný, nebere psychotiky to léčby, je fakt, že je to prostě náročný, vyžaduje to dost invence a kreativity, trpělivosti a lidské síly a opravdovosti.
    Já dělám ericksona a tam to třeba kontraindikace není, ale já bych si třeba netroufla inzerovat, že psychotiky beru, protože nemám pocit, že na to (zatím) mám.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: teda tomuto nerozumím :D ale fakt nechápu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: no pokud jí skutečně pomohla psychoanalýza a zjištění, že za to může gynekologická operace v dětství a pak už se pohybovala pouze v pásmu normality, tak to prostě schizofrenie být nemohla. Kdyby šlo léčit schizofrenii náhledem, tak by je psychoanalytici brali do léčby a to (rozumně) nedělaj. Nehledě na tedy samotnou "příčinu" těch obtíží - zbláznit se z potlačených vzpomínek na operaci v dětství

    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    FONTAIN: :))
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Jestli si dobře pamatuju tak je to o té schizofreničce ne? A u tohohle by jsi vedla taky jinou diagnózu?


    VAN_DEN: Happy end?
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: povinná kniha i pro terapeuty... nevzpomínám si už na ten závěr, v čem je diskutabilní?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    ZUZKAOU: četl jsem to je to drsná knížka, být pacient někde na začátku své léčby tak mě to hodně vyděsí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ebook - neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem.
    Umělecká díla
    http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/dila-26.html
    Share Send / 85921-10-20300.zip
    http://sharesend.com/u7tll

    Z knih psaných pacienty to patří k povinné četbě, byť tedy závěr a původní diagnoza jsou z dnešního pohledu diskutabilní.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    LIESKOVEC: fáze zamilování se do svého terapeuta či terapeutky je naprosto přirozená. na to se musíme taky připravit!

    A propo koukám, že si to tu s orálními zásadami užíváte :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam