FONTAIN: jsem se nevyjádřil přesně. Oni často nedůvěřují terapeutovi, lžou, podvádí apod. Jako terapeut jim můžu věřit, zakládám vztah na důvěře a takovém tom "ať uděláš co uděláš za sebevětší průser, mám Tě furt stejně rád", ale imho to s nima (většinou) nejde tak oboustranně projet do hloubky, protože nikdy nevíš, kdy Tě ladí. Takže mi klient vykláda o tom, jak mu konopí nic neříká a relaps pro něj není nic co by se jej týkalo a za týden zjistíš, že se vysmažil a dal si půlgramový brko, na který pozval další 3 klienty. Bezva důvěrný vztah.
Nehledě na to, že spousta takových klientů je hrozně blbě motivovaná a často mi ta motivace příjde jako introjekt z komunitního "brainwashingu", spší než vnitřní touha vyléčit sebe a adaptivně a konstruktivně přistupovat ke světu. Ale nevím, su mladej a nekovanej, tak budu rád za další korekce, máš-li chuť :)
NARVAH: nevím no, u nás bereme klienty tak, že jsou "pod ochranou" a i kdyby tam třeba někdo distribuoval drogy, tak to řešíme primárně interně, netaháme do toho výkonné orgány.
Ohlašoval jsem jenom to, když externí osoba dodávala drogy do zařízení, ale zůstalo to u ohlášení a žádosti o pomoc s touto osobou, klienti nešli nikam vypovídat, nic takového. (a samozřejmě se tohle řešilo zase interně na skupinách, sankce dle pravidel apod.)
NARVAH: jj, to je otázka, která je imo docela zásadní. Proč klient co se třeba i dobrovolně léčí, potají kouří konopí nebo dělá jiné prohřešky proti programu. Je to imo hodně hluboká a mnohoúrovňová otázka. U ústavní léčby nevím no... když to má třeba nařízený tak mě napadne dost důvodů nebo způsobů, jak to má v sobě poskladaný. Jinak takováhle situace je dost náročná a nezáviděníhodná, je dost otázka jak to brát. Jak bys to chtěl řešit edukativně?