• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYKVE: jj řekni - je to normální proces. Na kafe nejsíš nezačnete chodit, ale tobě to pomůže právě s těma ukončováníma.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    TYKVE: myslím, že terapie má svůj začátek a konec.. takže pokud uzrál čas jí ukončit, proč do toho nejít? je to přirozený proces.. a pokud jsi nabyla dostatek sebepodpory, měla bys to zvládnout i bez ni.. to je přece cílem.. můžeš se domluvit na prodloužení termínů a ukončovat to postupně.. ta varianta držet si ji jako kamarádku je vstoupením do jiného vztahu.. na to se jí můžeš zeptat.. ale promění se tím pravděpodobně i ten vztah.. pokud tě odmítne, i pokud by tuhle rovinu vztahování se přijala..
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    NARVAH: haha... to ne, prostě by se mi po ní zastesklo..asi je to spíš zvyk, což zní teda hnusně, ale člověk je zvyklej pár let si s někym povídat, není zas tak lehký to najednou vypustit.... navíc nesnáším konce..tak já jí to řeknu, třeba bude moudřejší:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TYKVE: ahoj
    tak jí to řekni, to co tu píšeš, myslím, že by to mohlo být docela podnětné pro diskusi nebo vaší další práci. No a uvidíš no, neznáme charakter vašeho vztahu, proběhlé práce ani terapeutku, tak se to těžko odhaduje, jak by to asi mohlo být nebo jak to terapeutka má. Ale myslím, že pokud Ti to nepříjde jako úplně blbej nápad, tak to na sezení klidně řekni a uvidíš. Ono když se končí s terapií, tak je nějaký uzavření a vyústění docela důležitý a tohle bude řešit i Tvoje terapeutka, jak celou tu vaší spolupráci nějak ladně zakončit...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    TYKVE: seš do ní zamilovaná?
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    TYKVE: ještě jenom doplním... prostě mi přijde, že je to spojený s tím, že už ji jako terapeutku nepotřebuju.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    VAN_DEN: takhle já toho na sebe nechci prásknout tolik, takhle veřejně.. jde o to, že já tam chodím už dlouho.. když jsem tu terapii potřebovala nejvíce.. neměla jsem problém držet ten "odstup" (jinými slovy mě nenapadalo, že bychom se měly nějak přátelit), jenže teď cejtím, že bych tu terapii možná mohla už ukončit... a najednou je mi nějak zatěžko ztratit terapeutku-"kámošku". No, to je samozřejmě ještě trapnější, že jí to budu muset říct. Ale prostě mám pocit, že by mě tyhle věci nenapadaly, kdybych si nepřipadala ok. možná je to nějaká další logická fáze terapie.. to mi můžete osvětlit:)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SRNECEK: nějaké tipy se objevují zde: [ psychologicka poradna ]
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Nemáte vskutku někdo tipy na psychology v Praze nebo kvalitní kliniky či zařízení? Docela bych to ocenil. Nechci někam chodit naslepo...
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    TYKVE: no jednak, ale hlavně pro tebe by to už postrádalo ten terapeutickej efekt...každopádně je dobrý to tam vnést - říct jí, o čem uvažuješ, na tom se dá dobře pracovat
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    TYKVE: tak nějak no
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    NARVAH: no, právě asi to napadne každýho, kdo je spokojen,.. takže jak by to chudák zvládala, kdyby se s ní všichni chtěli kamarádit:)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    TYKVE: mně to nepřipadá trapný.. dokonce bych řekl, že tydle pocity vyvstávají, když klientovi/ce terapeut/ka sedne.. ale tím případným kamarádství veškerá terapie končí..
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    díky za odpovědi, já jenom trapně řeším, jestli by se se mnou terapeutka nechtěla kamarádit:)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    TYKVE: velmi dobře to popisuje Yalom v knížce Chvála psychoterapie - podle jeho zkušeností ve zkratce by měl být terapeut pro klienta otevřenenej, vřelej a průhlednej, předstírat by neměl nic - resp. měl by uvádět vhodně věci na pravou míru....

    nevím, co myslíš tou distancí. ale podle mě distancovat by se od klienta/pacienta neměl žádný terapeut. pokud je řeč o "udržování hranic", tak to je podle mě hodně individuální.

    právě např. yalom třeba píše, že některé atraktivní pacientce třeba otevřeně řekl (když se ho na to ptala nebo nějak to vyplynulo) něco ve smyslu, že pokud by se potkali jinde za jiných okolností, tak by o ní jako o ženu projevil zájem, ale takhle že to nejde... atp.

    nemám sice zkušenost přímo z terapie, ale z jiného pomáhajícího vztahu a osobně nejsem proti tomu, když se z pomáhajícího vztahu vyvine přátelství. je to náročnější v tom, že si člověk musí opravdu hlídat hranice a chce to určitě nějaký ten rok zkušeností z praxe. ale v některých případech k tomu prostě člověk přirozeně sklouzává a osobně by mi bylo divné to utínat, protože práce.

    mám větší problém obráceně - rodinného příslušníka nebo většího kamaráda (ne známého) - mám fakt problém vzít do služby. to raději doporučuji někoho o kom vím, že je dobrej a že by si mohli rozumět.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    na tohle téma je dobrej výzkum, někdo ho dělal, parciální výsledky prezentoval na konferenci v luhačovacích a ten rozptyl byl dost širokej.. ta dostance a blízkost se nepochybně odvíjí od přístup, reso. jestli jde i psychodynamický směr, kbt, či něco humanistickýho.. čím víc humanistický tím mnší distance.. pro mě je buberoskej modus já - ty se střídačkou já - ono dobře uchopitelnej a pochopitelnej..
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    jeden teoretický dotaz pro terapeuty: zajímalo by mě, jak to ve skutečnosti je se vztahem ke "klientům", jestli je ten vztah vážně, tak distancovaný, jak by asi měl ..a jak terapeut "předstírá".?. byli byste ochotni přejít s klientem v přátelský (nebo jiný) vztah, nebo byste tím zklamali sami sebe. zajímají mě spíš osobní zkušenosti, než výpis z "etického kodexu".
    LITROP
    LITROP --- ---
    mala reklamka:
    XIX. ročník
    Tématem letošní konference je Psychoanalýza a umění /pětapadesáté výročí úmrtí F. Kupky/.
    Registrační poplatek pro rok 2012 je 800Kč, studenti CZK 700.
    Datum a místo konání: 6.9. do 8.9.2012, Opočno
    Zájemci o zajištění ubytování mohou kontaktovat Institut aplikované psychoanalýzy - sekretariát, tel.: 233 340 305.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PETJULE: Dik. tohle je alepon v smysluplne podobe textu. Akorat z toho sbcr.cz vyplyva, ze tam je jeste novela platna od 1.4.21012... a v tom postnutem je platnost od 1.1.2012...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: nikdo jinej to udělat nemůže, takže se holt budou muset naučit, jak se sebou vyjít a dát to dohromady. cesta dlouhá, ale pomalu aby se už vyrazilo...
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    mimochodem jsem si mozna prosla necim podobnym. Mam v sobe kreativitu, ktera se ovsem vynoruje jenom v akutni fazi. Vzdy, kdyz jsem zalecena, primo citim jak tohle odchazi a uz nenachazim v sobe nic krome ciste pragmatickych veci. Je to neprijemne, ale kreativni ve skutecnosti nejsem, neni to me prave stabilni "ja", je to vykyv, mirna abnormalita ve fazi, kdy je clovek ovlivnen zahadnou chemii a vyvera to z toho stejne jako tve ostatni psychicke problemy.
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    SRNECEK: pravou kreativitu ti psychoterapie v naprosto zadnem pripade vzit nemuze. Existuje ovsem "pankreativita", ktera prameni z tve nemoci resp. porouchaneho psychickeho stavu. Ta pri lecbe muze zmizet. To ovsem neni tva prava osobnost a je jen dobre to zjistit a smirit se s tim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam