• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde, že spíš reflektují co se týče rodiny přirozenost.. role muže a ženy, které se nyní - tak to vnímám - docela dost prolínají.. muži lítaj po bytě s mopem, jsou na mateřský, mohou přestávat být pro partnerku sexuálním objektem a naopak.. myslím je rozdíl mezi normou a tím, co je člověku přirozené, z čeho vzešel.. a mnohdy může být úzdrava právě jakýmsi návratem k přirozenosti
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: co člověk to přístup, mně přijde, že systemika má dost možností, omezenou ji vnímám v tom, že je podle mě zaměřená dost verbálně, reflexibně a to prostě každý nemusí zvládat, jak píšeš, a navíc lidi, co jsou chytří, se mohou lépe vykrucovat ;-)
    chvála s trapkovou mi v mnoha v ohledech vadí, na mě jsou velmi silně normativní, stanovují, jak by věci měli mít a to já nemám ráda.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a jak do toho ještě zapletli jin a jang, to se mi moc líbilo.. máš problém s partnerem? jdi si pokecat s dědečkem jak to mě on s babičkou a tak.. maj dobrý nápady.. je to chytrý.. se myslím některý rodinný záležitosti přelívaj z generace na generaci jako nějaký prokletí.. u nás v rodině je velký téma magie..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde systemika trocha limitovaná.. že jako ta rodina, pokud teda se pracuje s rodinou, musí mít trocha v hlavě, aby to pobrala tu terapii.. ale stejně to není můj šálek čaje.. jedinec ovlivňuje systém a systém jedince.. to už je mi bližší chvála a trapková se svojí sociální dělohou ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: jo
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: má výcvik v systemice či co?
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: ale tak zas bych to tak nehrotila ;-) třeba veronika jelenová je moje spolužačka a myslím,že nedělá žádný alternativnosti, o kterých by potřeba zásadně diskutovat. pokud se tu za alternativnosti nepovažuje sociální konstrukcionismus... naopak ji s klidným svědomím doporučím.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: jo, asi jde spíš o terminologii, než že bysme se vyloženě rozcházeli. Tranz je i u ericksona pořád změněným stavem vědomí, ale vnímá se to jako něco běžného a každodenního. Ale asi bysme se domluvili, že to vnímáme podobně, jen tomu jinak říkáme :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak to potom nemusí být tranz terapeuta, ale spíše jakásí schopnost zvýšené percepce klienta a jeho procesu.. já teda tranz vnímám jako změněný stav vědomí, tzn. i možnost změněné percepce reality.. což nevím, zda je pak dobře kontrolovatelné.. ale pravděpodobně ta terminologie m. e. nebude tak rigorózní
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: takový externě orientovaný tranz by právě naopak měl zajistit, že kontrolu neztratíš, protože první, co vnímáš je pořád klient a proces.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jj, jak říká Zuzkaou, blbě se to popisuje. Každopdáně, klíčový je to, že terapeutův tranz je "externě orientovaný" - ne do sebe a na sebe, ale na klienta a proces.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: to je podstata Ericksnovské hypnozy, ale ten tranz si nepředstavuj jako při povedeném šamanském rituálu a nebo pod drogama.

Chce to spíš si to vyzkoušet, protože to patří zrovna do věcí, které se teoreticky popisujou dost blbě.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak pokud by se dostával do tranzu i terapeut, mohl by nad tím, co dělá s kientem, ztrácet kontrolu..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ještě mě napadá k tomu raportu - ten je tady hodně důležitej - pokud nemám raport, klient se mnou do tranzu nepůjde. Záměrně říkám "se mnou", protože jedna z prvních fází indukce tranzu je "externě orientovaný tranz terapeuta", jakoby vlastním příkladem klientovi ukazuju cestu, neposílám ho někam pryč, ale vedu, a "vedu" znamená, že jdu s ním. Takhle se to strašně blbě vysvětluje a asi to zní strašlivě abstraktně a nepochopitelně, každopdáně - moje zkušenost je taková, že když se na klienta nenapojím, obvykle to sezení nestojí za nic, když se napojím, je pak už vlastně vcelku jedno, jestli dojde k formální indukci tranzu nebo ne, resp. když se napojím, tranzovní stav je v tom pak už tak nějak implicitně....
    (když beru v potaz ericksonovskou definici tranzu)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: no, je to zajímavá oblast a moc o ní nevim.. to nastuduju trocha ;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ok, ale to právě nemluvíme o ericksonovský, ale klasický, tam je imho dost velkej rozdíl. U ericksona je to klient, kterej určuje, jak a jestli půjde do tranzu a co se v něm stane. Jasně, že to může znít tak, že je to blbost, ale hypnoza vážně nemusí být jen o moci... Naopak, mně pořád ještě tranzovní komunikaci, jak ji děláme my, přijde o dost náročnější, než "normální"...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN:k tomu bezpečnějšímu pocitu - myslím, že v hypnóze je ten raport nastavenej jednoduše tak, že hypnotizér má moc nad klientem.. a to mi v základu jednoduše nesedí.. myslím, že tahle expertní pozice může být pro některé typy osobností bezpečná.. že nemusí jít se svou kůží na trh.. skryjou se za techniku..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: to přijde. Zatím vás je málo.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jj, právě by mi z těchto důvodů vyhovovalo, kdyby erickson zůstal tam, kde je, a do žádnýho povědomí by se necpal :)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    já myslím, že se ani nemusíte vůbec dohadovat o tom, jestli nějakou "techniku" dělaj osoby svéraznější či nikoliv:) stačí si vzpomenout jakou pověst mají psychologové obecně:)) jste pošuci všichni stejní. můžete být v klidu. toto nemyslím ve zlém. vážně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam