• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: ano, vnímám je jako někoho, kdo v české terapii tyto normy akcentuje, ač se často brání této interpretaci. mimo jiné mě k tomutu názoru vedou i jejich reakce na (nejen) moje publikované texty ;-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: myslím je vnímáš příliš rigorózně.. a je asi namístě ptát se proč.. myslím spíš z tvé strany zaznívají výrazy jako "norma", "odsouzení", "správný" - nezlobím se na tebe ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: tím, že se domnívají, že ví,co je přirozenost, stanovují normu, která nemusí být nutně "správná", všemi sdílená a pro všechny funkční. tvému světonázoru třeba vyhovuje a líbí se ti návrat ke kořenům, proč ne. mně to nevyhovuje vůbec a hledám přístupy, které neodsuzují to, že to tak někdo má ani to, že to tak někdo nemá. nikomu "nevyhrožují", že když bude muž doma uklízet, tak nebude ten správný sameček. úsměvné zkratky, to se na mě nezlob. nic proti tradičnímu rozdělení rolí, k tomu mám respekt, pokud lidem vyhovuje a znamená pro ně pohodu ve vztahu, ale tohle jsou pro mě laciné argumenty a od tohoto dua jich podle mě zaznívá přespříliš...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde, že spíš reflektují co se týče rodiny přirozenost.. role muže a ženy, které se nyní - tak to vnímám - docela dost prolínají.. muži lítaj po bytě s mopem, jsou na mateřský, mohou přestávat být pro partnerku sexuálním objektem a naopak.. myslím je rozdíl mezi normou a tím, co je člověku přirozené, z čeho vzešel.. a mnohdy může být úzdrava právě jakýmsi návratem k přirozenosti
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: co člověk to přístup, mně přijde, že systemika má dost možností, omezenou ji vnímám v tom, že je podle mě zaměřená dost verbálně, reflexibně a to prostě každý nemusí zvládat, jak píšeš, a navíc lidi, co jsou chytří, se mohou lépe vykrucovat ;-)
    chvála s trapkovou mi v mnoha v ohledech vadí, na mě jsou velmi silně normativní, stanovují, jak by věci měli mít a to já nemám ráda.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a jak do toho ještě zapletli jin a jang, to se mi moc líbilo.. máš problém s partnerem? jdi si pokecat s dědečkem jak to mě on s babičkou a tak.. maj dobrý nápady.. je to chytrý.. se myslím některý rodinný záležitosti přelívaj z generace na generaci jako nějaký prokletí.. u nás v rodině je velký téma magie..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: mně přijde systemika trocha limitovaná.. že jako ta rodina, pokud teda se pracuje s rodinou, musí mít trocha v hlavě, aby to pobrala tu terapii.. ale stejně to není můj šálek čaje.. jedinec ovlivňuje systém a systém jedince.. to už je mi bližší chvála a trapková se svojí sociální dělohou ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: jo
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: má výcvik v systemice či co?
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: ale tak zas bych to tak nehrotila ;-) třeba veronika jelenová je moje spolužačka a myslím,že nedělá žádný alternativnosti, o kterých by potřeba zásadně diskutovat. pokud se tu za alternativnosti nepovažuje sociální konstrukcionismus... naopak ji s klidným svědomím doporučím.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: jo, asi jde spíš o terminologii, než že bysme se vyloženě rozcházeli. Tranz je i u ericksona pořád změněným stavem vědomí, ale vnímá se to jako něco běžného a každodenního. Ale asi bysme se domluvili, že to vnímáme podobně, jen tomu jinak říkáme :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak to potom nemusí být tranz terapeuta, ale spíše jakásí schopnost zvýšené percepce klienta a jeho procesu.. já teda tranz vnímám jako změněný stav vědomí, tzn. i možnost změněné percepce reality.. což nevím, zda je pak dobře kontrolovatelné.. ale pravděpodobně ta terminologie m. e. nebude tak rigorózní
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: takový externě orientovaný tranz by právě naopak měl zajistit, že kontrolu neztratíš, protože první, co vnímáš je pořád klient a proces.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jj, jak říká Zuzkaou, blbě se to popisuje. Každopdáně, klíčový je to, že terapeutův tranz je "externě orientovaný" - ne do sebe a na sebe, ale na klienta a proces.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: to je podstata Ericksnovské hypnozy, ale ten tranz si nepředstavuj jako při povedeném šamanském rituálu a nebo pod drogama.

    Chce to spíš si to vyzkoušet, protože to patří zrovna do věcí, které se teoreticky popisujou dost blbě.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak pokud by se dostával do tranzu i terapeut, mohl by nad tím, co dělá s kientem, ztrácet kontrolu..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ještě mě napadá k tomu raportu - ten je tady hodně důležitej - pokud nemám raport, klient se mnou do tranzu nepůjde. Záměrně říkám "se mnou", protože jedna z prvních fází indukce tranzu je "externě orientovaný tranz terapeuta", jakoby vlastním příkladem klientovi ukazuju cestu, neposílám ho někam pryč, ale vedu, a "vedu" znamená, že jdu s ním. Takhle se to strašně blbě vysvětluje a asi to zní strašlivě abstraktně a nepochopitelně, každopdáně - moje zkušenost je taková, že když se na klienta nenapojím, obvykle to sezení nestojí za nic, když se napojím, je pak už vlastně vcelku jedno, jestli dojde k formální indukci tranzu nebo ne, resp. když se napojím, tranzovní stav je v tom pak už tak nějak implicitně....
    (když beru v potaz ericksonovskou definici tranzu)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: no, je to zajímavá oblast a moc o ní nevim.. to nastuduju trocha ;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ok, ale to právě nemluvíme o ericksonovský, ale klasický, tam je imho dost velkej rozdíl. U ericksona je to klient, kterej určuje, jak a jestli půjde do tranzu a co se v něm stane. Jasně, že to může znít tak, že je to blbost, ale hypnoza vážně nemusí být jen o moci... Naopak, mně pořád ještě tranzovní komunikaci, jak ji děláme my, přijde o dost náročnější, než "normální"...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN:k tomu bezpečnějšímu pocitu - myslím, že v hypnóze je ten raport nastavenej jednoduše tak, že hypnotizér má moc nad klientem.. a to mi v základu jednoduše nesedí.. myslím, že tahle expertní pozice může být pro některé typy osobností bezpečná.. že nemusí jít se svou kůží na trh.. skryjou se za techniku..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam