• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KATIA: tak on psychiatr i z danosti má na pacienta mnohem míň času, takže něketré diagnostiky by ani "nestihl" administrovat... nehledě na počet pacientů oproti psychologům...
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    KATIA: je to pravda, klinický psycholog, musí udělat diagn.pokud je o to požádán, tedy pokud má doporučenku na vyšetření. Nakolik je v tom potom precizní, to je druhá věc. Ale každý klin. psycholog by měl mít i když o to není explic. požádán nějakou hypotézu o tom, s čím má tu čest, od toho se potom také vyvíjí další psychoterapetická práce...nebo tak to alespon bylo když jsem chvíli pracovala na klin.pracovišti. U psychiatrů nevím, ale z mé zkušenosti si s tím opravdu moc hlavu nelámou. Často se i chodí ptát psychologů...což mi přijde už docela trapné...
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: můj dojem teda je ten, že opravdu klinický psycholog běžně využívá těch diagnostických nástrojů více než psychiatr, který se častěji spoléhá pouze na rozhovor a na větších pracovištích na diagnostiku odesílá... v klinice nejsem, ale takhle to vím třeba od kamarádek, co kliniku dělaly v léčebnách
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ale ať zůstaneme tématicky...

    Jaký význam (praktický význam pro terapii, či teorii terapie) má dasein pojetí, které odmítá koncept osobnosti? Lze to nějak rozumně vysvětlit i takhle na internetu nebo je třeba se začíst do tématu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LADYWAVE: aha, takže ne klacek, ale motyku! :)))

    Ano ano, to Já integrované do života je právě ona esence, o které jsem psal Zuzce :)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: spíše čaj o páté bych prosila:)) inu ale i tak stále hovoříš o já s malým J :)) jelikož ve skutečnosti jsme to bezbřehé pole :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: mimochodem detekuji skepsi vůči tomuto zajímavému terapeutickému přístupu, detekuji správně nebo je jen pátek odpoledne a my jsme stále v práci? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU:o)

    Záleží na dobré pulzaci a přístupu k esenci přece... od Reichových zlatých let přece jen uteklo dost vody a pár generací bodyterapeutů,... No ale řekni, mít dobrý orgasmus je přece základ! .-)
    LADYWAVE: no iluze je pojetí identity a pojetí sebe jako separované entity, já. Ale to, že jsme polovědomá výslednice sil, procesuální mnohovrstevnatá zhuštěnost v bezbřehém poli mi příjde více než reálné :-) Nebo je potřeba úder holí, takhle při pátku? :D
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: no vzhledem k tomu, že maja je komplet celý svět, tak to zahrnuje i libovolný psychologický pojem.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    ZUZKAOU:
    DARJEEL:
    nojo když vy ste zas skočili do psychologie, já to myslela spíše tak, že ve východních naukách se tomu říká ILUZE, to čemu psychologie říká osobnost...takže tak...jinak myslím, že at už jde o jakoukoliv psychol. školu tak se stále zabývá osobností, at to nazývají jakokoliv, proto, to co pojmenuješ a nazveč, to existuje....tedy alespon pro ty pojmenovávající a ty, kteří tomu chtějí věřit...ale to jsme opravdu někde jinde...tak hezký víkend :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VAN_DEN: říkal tomu existenciální a té dasein to bylo fakt blízko. Jinak teda profesně je to gestaltista.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: já na ten Polákův seminář sice nechodil, ale co jsem slyšel, tak vycházel mj. z tohoto: http://obchod.portal.cz/zakladni-formy-strachu/
    ... a obecně z psychoanalytických teorií osobnosti: self psychologie, objektních vztahů, ego psychologie; hodně Mahlerová a Kernberg

    Jinak k té diagnostice použitelné v psychoterapii se dosti hodí OPD-2 (a o něj jsem se taky mj. opíral v mym předchozim příspěvku) http://www.ikpcr.cz/kurzy/opd-2-operacionalizovana-psychodynamicka-diagnostika/
    Testcentrum HOGREFE
    http://www.testcentrum.cz/literatura/7
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KATIA: jo, na klinickýho jsem sice myslela, že ten taky, akorát se to imho bude blbě hledat a zjišťovat, zbývá obvolávat a ptát se. A ano, o tom, že průměrný psychiatr udělá kvalitní diagnostiku skutečně iluze nemám, když se předhání v tom, jak málo času komu průměrně na pacienta stačí a kdosi to i referoval kdesi na konferenci "podívejte, mě stačí na pacienta 7 minut, tak neříkejte, že nemáte kapacitu, já jich stihnu za den xy" (ostatně, naši klienti /Fokus/ to jen potvrzují).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: nezáleží to na kvalitě biosyntetikova orgasmu? (stále pátek)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: opravdu? A zaprší pak? ,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no ale na biosyntézu se vždyky dají vytáhnout orgony, zejména takhle v pátek ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    hihi, to byla jen taková páteční provokace, nejsem si jist jakou hodnotu by měla takováhle debata, jestli by jsme se někam dostali... to že je tento koncept nápomocný psychologii jako discipíně, i jedinci jako ego-syntonní prvek je jistě bez debaty. A reálnost nebo skutečnost jevů, ehm [významně si odkašlává].

    Třeba v biosyntéze se s charakterem pracuje už ne jako se strukturou, ale jako procesem/funkcí, což má asi blíž existenciálnímu nebo postmodernímu přístupu...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: jak jsem četla tvůj předchozí post, jsem si říkala, za jak dlouho tady skončíme v dasein analýze - ani to netrvalo :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: no pozor - existencialisti a podobné směry nějaké stabilní jádro osobnosti popírají. Respektive nepopírají to, že člověk je přesvědčen o tom, že jeho osobnost je stabilní záležitost, ale to je vlastně jen osobní dojem, nebo tak nějak.

    Ale teda teď si z hlavy nevzpomenu na nějaké konrétní jméno, či knihu, na kterou bych odkázala a je to něco jiného, než Franklova existenicální terapie. Bo kam na Frankla s postmodernou, že.

    A letmé googlení nepomáhá. Ale Polák na to míval na FF MU speciální seminář.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: v psychologickém ano :)) jelikož ji psychologie popisuje...přece...:) ale třeba z hlediska jiných disciplín - třeba "duchovních disciplín" ne :) (při pátku teda)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam