• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIM_FREEMAN: teď to teda nedohledám, ale před pár lety mi někdo poslal odkaz na úžasnou on-line hru ze sanatoria pro psychiatricky nemocné plyšáky.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Patient # z vás udělá profesionálního psychoterapeuta - iDNES.cz
    http://plnehry.idnes.cz/...haj#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=bonusweb&utm_content=main

    ...takže nechápu o co se snažíme a proč tu vůbec něco řešíme ;)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: já s tebou souhlasím, cítím to stejně...je to zkrátka velmi obsáhlé téma a nejde ho zjednodušovat nebo zobecňovat, každý potřebuje něco jiného a každý typ problému, či "poruchy" si žádá jiný přístup...taky si nemyslím, že autenticita se musí být s projekcí ale v kontextu toho co psal Narvah sem měla potřebu se k tomu vyjádřit, byt zjednodušeně...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LADYWAVE: tak autenticita se nemusí nutně bít s prostorem pro projekci, nemusíš jako terapeut pacientovy vykládat o svém životě... Já osobně třeba autenticitu vnímám (i) tak, že se skutečně zajímám o to, co pacienta trápí a s čím přichází a že s ním prožívám jeho radosti i smutky, že se s ním zasměju i si s ním případně popláču :-)
    Imho je to hodně o tom (provokativní názor při středě, do pátku času dost) jak moc se jako terapeut bojím jít do prožitku a do kontaktu.
    Obecně samozřejmě, lidé s břečťan-like charakterem a různými formami orálního vampírismu si zaslouží trochu jinou a speciální péči, to stejné hraničáři třeba...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: tak to co konkrétně znamená ta selektivní autenticita či jak velký prostor je pro projekci je objektem víry jednotlivých škol a dosti se to liší, že.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: njn, co se týče sekání, tak narovinu tohle vnímám i u Tebe, i když Tvůj způsob bych nazval spíš vysírání. Je to dobrá škola pro mě, ale příjemný to rozhodně není :o)

    No a druhá věc co třeba vnímám v týhle diskusi, co je spojený s "výslechem" je to, že jsi napsal nějaký odmítavý názor a ostatní to chtěli zdůvodnit, holt je to tu přece jen odborná diskuse a diskutující trochu na úrovni, v xchatových místnostech typu ISM nebo "Jak se teď cítíte, na co myslíte" by asi výslech neproběhl :)

    Ale upřímně mám z komunikace s Tebou mnohem lepší pocity než dřív, přijdeš mi takový lidštější a otevřenější, i jak jsi o té otevřenosti a bytí s druhým psal... (tak to teď můžeš zkusit nepokazit ,-)
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: tak já sám za sebe můžu říct, že na tom něco pravdy je, a že tímhle způsobem občas "sekám" - a někdy se mi to samotnýmu na sobě nelíbí, ale zároveň prostě jsem takovej a snažim se aspoň aby to nepřekračovalo nějakej základní rámec slušnosti - což v týhle diskuzi s tebou imho fakt nepřekračuje. Dál už to je na tobě - jak se k tomu postavíš? Nakolik ty sám děláš právě tohle "sekání", který se ti tak nelíbí? Jakým stylem obhajuješ své postoje? Jestli vyjadřuješ ucelené myšlenky a osobní zkušenosti, nebo spíše pocity a doměnky? ...etc.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: mám pocit, že tyhle internetové diskuse na nyxu mají často charakter výslechu.. často tady narážím na to, že pokud tady otevřeně sděluji svoje názory, ať jsou třeba odlišné od ostatních, tak netrvá dlouho, a objeví se někdo jako ty, či dawe, a začnete mě "sekat".. taková pro mě bizarní "taktika" kladení otázek, po kterém následuje devalvující hodnocení či napadání..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: zato roztomilý kluk je daleké hodnocení i invektivy...
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: aha
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    NARVAH: tak kbt to je možné, i když jsem slyšela že nové trendy v kbt nejsou už tak direktivní....

    tou profesionalitou myslím jednak hranice ale taky, že někdy je v terapii vhodné zachovat přirozený odstup a plně autentický nebýt jelikož to nemusí být to, co klient zrovna potřebuje. Taky vzniká prostor pro projekci, která může být důležitá pro další terapeutickou práci, ale myslím, že je nutné, aby si terapeut praxí vytvořil jakýsi jemnocit na to kdy zůstat autentický a kdy si zachovat odstup, pro dobro klienta....
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: myslím, že o mý zkušenosti a praxi nic nevíš.. ale seš roztomilej kluk
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ;) to víš, to tak lidi dělaj, že hodnotěj.. i když si někdo třeba o sobě myslí, že něco takovýho nedělá :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: mně připadá, že mě máš potřebu hodnotit
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: Mě to tak připadá, že vyjadřuješ nějaký ideální představy načtený z knih, ale chybí tomu sebezkušenost a praxe.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    LADYWAVE: to si nemyslím.. třeba kbt tě k tomu přímo nevede.. tam se spíš odborník, kterej ví, jak na to.. co máš na mysli tou "jistou profesionalitou", která má být zachována? nevím, co si pod tím představit.. hranicema, to joo ;)

    DARJEEL: jj.. vím.. a nechám si to pro sebe ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: a máš plán jakým směrem dál?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    NARVAH: já si myslím, že je celkem jedno, ze kterého výcviku člověk vzešel, na to aby byl autentický. To je spíš o osobnosti terapeuta a jeho nalazení, jeho přesvědčení, dle mého názoru. Podpora, respekt, být tam pro klienta, to není výsadou existenciální psychoterapie, ale je pravda, že to tak prezentují a snaží se o to, ale to by snad měli tak mít všichni terapeuté...Ani Patočka není "existencialik" a je fajn, také ho znám...Taky si myslím, že není někdy vhodné být za každou cenu autentický, jistá prefisionalita by měla být zachována, není to o manipulaci ale o hranicích imho....

    ale asi už bylo dosti této diskuse :))
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: a to já si nemyslím ;) nechme to tak ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: mně je asi nejbližší existenciální psychoterapie, fenomenologický přístup, inspirující buber, sartre, husserl, heideger, yalom, z čechů patočka, hogenová.. u nich nacházím, co je mi blízký.. líbila se mi třeba práce kolegy, kterej prošel růžičkovým výcvikem v DA.. to mi přišlo moc pěkný.. ta přirozenost.. podpora člověka.. respekt.. schopnost, být tam pro něj v tu chvíli..
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ..aha. Tak to je asi o tom, že mluvíme každej v jiný myšlenkový rovině.. Já jsem se snažil sdělit to, že i když terapeut pracuje maximálně neinvazivnim způsobem - dejme tomu že pouze klade otázky a nic jinýho - tak i přesto se tam objevuje určitá manipulace, už jen v tom, jakým způsobem otázky pokládá, jakým způsobem volí na co se ptát dál, jak se u toho tváří. Kdyby nechtěl vůbec nijak manipulovat, tak by nesměl vůbec mluvit a musel by bejt schovanej za plentou ;)

    P.S. kromě toho terapeut zastává určitou sociální roli - je tam sám za sebe a zároveň není, neměl by nic předstírat a zároveň předstírat často musí - mluví s klientem jinak než by mluvil se svými přáteli, jiným způsobem konstruuje rozhovor, reflektuje vlastní emoce.. atd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam