• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    NARVAH: tak kbt to je možné, i když jsem slyšela že nové trendy v kbt nejsou už tak direktivní....

    tou profesionalitou myslím jednak hranice ale taky, že někdy je v terapii vhodné zachovat přirozený odstup a plně autentický nebýt jelikož to nemusí být to, co klient zrovna potřebuje. Taky vzniká prostor pro projekci, která může být důležitá pro další terapeutickou práci, ale myslím, že je nutné, aby si terapeut praxí vytvořil jakýsi jemnocit na to kdy zůstat autentický a kdy si zachovat odstup, pro dobro klienta....
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    LADYWAVE: to si nemyslím.. třeba kbt tě k tomu přímo nevede.. tam se spíš odborník, kterej ví, jak na to.. co máš na mysli tou "jistou profesionalitou", která má být zachována? nevím, co si pod tím představit.. hranicema, to joo ;)

    DARJEEL: jj.. vím.. a nechám si to pro sebe ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: a máš plán jakým směrem dál?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    NARVAH: já si myslím, že je celkem jedno, ze kterého výcviku člověk vzešel, na to aby byl autentický. To je spíš o osobnosti terapeuta a jeho nalazení, jeho přesvědčení, dle mého názoru. Podpora, respekt, být tam pro klienta, to není výsadou existenciální psychoterapie, ale je pravda, že to tak prezentují a snaží se o to, ale to by snad měli tak mít všichni terapeuté...Ani Patočka není "existencialik" a je fajn, také ho znám...Taky si myslím, že není někdy vhodné být za každou cenu autentický, jistá prefisionalita by měla být zachována, není to o manipulaci ale o hranicích imho....

    ale asi už bylo dosti této diskuse :))
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: a to já si nemyslím ;) nechme to tak ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: mně je asi nejbližší existenciální psychoterapie, fenomenologický přístup, inspirující buber, sartre, husserl, heideger, yalom, z čechů patočka, hogenová.. u nich nacházím, co je mi blízký.. líbila se mi třeba práce kolegy, kterej prošel růžičkovým výcvikem v DA.. to mi přišlo moc pěkný.. ta přirozenost.. podpora člověka.. respekt.. schopnost, být tam pro něj v tu chvíli..
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ..aha. Tak to je asi o tom, že mluvíme každej v jiný myšlenkový rovině.. Já jsem se snažil sdělit to, že i když terapeut pracuje maximálně neinvazivnim způsobem - dejme tomu že pouze klade otázky a nic jinýho - tak i přesto se tam objevuje určitá manipulace, už jen v tom, jakým způsobem otázky pokládá, jakým způsobem volí na co se ptát dál, jak se u toho tváří. Kdyby nechtěl vůbec nijak manipulovat, tak by nesměl vůbec mluvit a musel by bejt schovanej za plentou ;)

    P.S. kromě toho terapeut zastává určitou sociální roli - je tam sám za sebe a zároveň není, neměl by nic předstírat a zároveň předstírat často musí - mluví s klientem jinak než by mluvil se svými přáteli, jiným způsobem konstruuje rozhovor, reflektuje vlastní emoce.. atd
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: v pořádku, každý máme svou cestu.
    Vedle toho, co ti nevyhovuje by nás s Dawem asi víc zajímalo, nebo, budu-li mluvit za sebe, tak mě by pak zajímalo, co ti tedy vyhovuje, konkrétně, co chceš dělat, jak to, o čem tady mluvíš, tu opravdovost a vztah chceš zařizovat, jak se k tomu dopracovat, jak to bude vypadat a co pak klient od tebe dostane a co s tebou zažije. Pořád se motám kolem toho, jak ty abstraktní pojmy uchopit, jsem holt omezená. A možná ani nemusíš odpovídat, to jen říkám, co by mě bývalo zajímalo. Možná co by mě zajímalo jako kolegyni, kdybych tě třeba měla doporučovat, nebo co by mě zajímalo jako klientku, kdybych se rozhodovala, jestli k tobě jít. Ale jak říkám, jsou to hypotetické otázky.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: já nemám úplnou představu o tom, jak erikson prakticky funguje, protože jsem ho nezakusil, ale vím, že blízký mi to není.. co jsem zběžně pochopil z jeho "Indukce v klinické hypnóze a formy nepřímé sugesce", N.Y. 1976, tak se jedná o práci s nevědomím klienta, např. s uváděním člověka do transu, za účelem "osvobození nevědomí z vlády vědomí" atp.. frekventant výcviku mluvil o tom, jak působí na svého svěřence při hře, bez jeho vědomí.. kolegyně využívá komunikačních technik eriksna pro prosazení svých cílů.. mně se tohle nelíbí..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: nojo.. dělaj jsem instep, jak jsem tu kdysi psal, avšak přestal jsem s tím, protože mi to nevyhovovalo..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: podle mě, když je člověk jakej je, i jako terapeut, tak nic nepředstírá.. nemám spojenou terapii s předstíráním, zakrýváním něčeho..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: hm, to ses moc nerozepsal teda :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: nemám s tím problém, jenom ať si nehrajou na něco, co to třeba taky není. detaily v tomto případě neznám, v jiném případě, se kterým jsem se seznámila, to fakt bylo odborně dost tristní.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Hele, já myslím, že už to tady na nás vlastně praktikuje, nic nevysvětluje, aby nám třeba něco nepodsunul, ale je tu s námi a dává nám prostor a příležitost se vyjádřit a najít si svoji pravdu (o které sice říká, že ji respektuje, ale pochopit se ji nesnaží).
    Ne, promiň, jsem ironická. Ty sice taky, vlastně to tak celý začalo a na začátku to bylo i zábavný, ale nevidím důvod být jako ty. Takže se skutečně vážně omlouvám a tuto debatu tímto opouštím a budu raději jen naslouchat; jestli tedy ještě něco řekneš.
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ..a jak to je teda?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: když si to dawe takhle interpretuješ, tak se nedivím, že tomu nerozumíš ;)
    DARJEEL: marka poštu.. žádnej výcvik nemám
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ..tak já už tomu teď nerozumim.. na jednu stranu chceš předstírat, že nemanipuluješ, ačkoliv to samozřejmě děláš taky - jinak bys ani nebyl člověk - a na druhou stranu chceš bejt lidskej a přiznávat svoje slabosti.. To mi prosimtě vysvětli ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KATIA: ále, jestli to dělá Jirka Kichrner, který to propaguje a lidi na FKT upol, tak jako to jsou takoví milí tělocvikáři, no.

    Respektive myslím že se snaží dát nějakou racionálnější formu tomu, co tu jaksi začíná bujet samovolně. Viz třeba právě Žito.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: zatím jsem si všiml, že píšeš, že nemáš rád hypnózu a krátky terapie.. tak co máš rád? Jakej máš výcvik?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: mně přijde, že to mají jako načatej projekt, ve kterým jsou lidi, někteří jsou moc prima (třeba prof. Válková), ale obsah tomu zatím chybí.. těžko říct, o co go..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: myslím, že být tam, cele, za sebe, je právě to těžký.. a podle mýho nejvíc terapeutický.. tak k tomu směřuju.. to je moje cesta.. vím, že jsou jiný, respektuji je.. jsou mi však vzdálený
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam