• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: zlata? jakýho? ..teď tomu nerozumim

    LADYWAVE: Jo jo. To máš pravdu. A já si jí uvědomuju v tomhle komplexnim celku. To jsem se snažil vyjádřit v předchozím textu - nevnímám jí jako problém, vnímám jí jako lidskou bytost se vším všudy. Akorát nechci přijmout postoj, že tam není naděje na změnu. Nečekám žádnej zásadní obrat, ale pozvolná transformace je rozhodně možná. Všichni se neustále ovlivňujeme ve společných interakcích a jde teda imho hlavně o to, jak směřovat tím správným směrem. K tomu potřebuju nějakou inspiraci od druhých - takže díky za to, co píšeš :)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: no ten druhý a třetí krok se bude odvíjet od toho, co ti odpoví :) když to smete, tak je jasné, že pokračovat v konverzaci nebudeš, když se tě ale třeba zeptá proč myslíš, tak můžeš pak jednoduše říct, že máš zkrátka ten pocit protože vypadá někdy ustaraně a nervozně, můžeš zkusit i podrážděně :) a jestli třeba můžeš pro ni něco udělat....no a uvidíš co se stane...můžeš jí pomoct a říct třeba, že určitě není jednoduché řídit celé tady to oddělení...(to už by asi byla fáze 3:D) (Náš ředitel, když se takhle brnkne a vyjádří se soucit, tak se chytne a pak třeba řekne, že se bojí aby uživil těch 50 zaměstnanců nebo tak...)
    no hele můžeš to zkusit, třeba si hezky popovídáte, ale naděje bych do toho nevkládala...i když to bude příjemný rozhovor tak to neznamená že zítra neseřve uklizečku...;)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    ZUZKAOU: Fantazie je hezky diplomaticky receno, to zacnu pouzivat :)
    DAW
    DAW --- ---
    ZUZKAOU: no každopádně tě to téma dost zaujalo :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: no já ti nevím, ale ty záchranářský fantazie z toho celkem dost vnímám. Samozřejmě že může jít o moji projekci.

    Alevypadá to, že se dostáváme k té nevyžádané zpětné vazbě, kterou je potřeba rychle zneškodit a pro jistotu přidat smajlíky.
    DAW
    DAW --- ---
    LADYWAVE: :) to je pěkný.. skvělej první krok.. kdybys mi ještě mohla poradit ten druhej (a možná i třetí ;), tak už bych snad chytnul tu vlnu a věděl jak pokračovat dál..

    ZUZKAOU: tohle že dělám? ..jsem si ani nevšim čoveče ;)
    P.S. chtěla bys taky doporučit nějakou knížku? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: mimochodem - tím že z někoho děláš utrápeného chudáka, co nezbytně potřebuje tvou lásku a chápavé ucho, tak taky docela dobře může jít o pasivně agresivní pokus získat převahu.

    Pomáhající profese tohle dělají dost často - viz Schmidbauer a Syndrom pomocníka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: no tak uvidíš.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: můžeš jí to zkusit říct, že máš někdy pocit, že jí něco trápí, jen tak vyjádřit svůj pocit a u toho zústat, nic bych jí nenabízela, třeba se chytne a zeptá se tě, jak si na to přišel....pak se můžete pobavit dál...
    DAW
    DAW --- ---
    ZUZKAOU: sory.. ale to je pořád mocenskej styl řešení situace .. a nejde o to, že mi nesedí šéfová.. tady není žádnej boj, kterej bych chtěl vyhrát.. nezajímá mě shromažďování důkazů ani řešení situace přes někoho, kdo má větší moc než ona..
    Navíc to nemá žádnej smysl, protože mocenskost je doslova prolezlá skrz na skrz touhle institucí (a myslím, že to bude podobný ve většině nemocnicích a léčebnách).. nemá smysl dělat obětní beránky.. a ona si tohle nezaslouží
    Dívám se na to tak, že ona potřebuje něčemu porozumět. A že tomu dokonce porozumět chce, ale nějak jí to nejde, nějak to není schopná vidět.. vnitřně se trápí a to, co se děje personálu je pak jen odrazem tohodle vnitřního trápení.. spoutanosti ideálem dokonalosti.. jakoby si nikdy nemohla vydechnout..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: pokud jde o klasickou dynamiku šikany - tedy na pracovišti pak bossingu - tak konfontrace ze strany obětí povede spíše k eskalaci - zejména bez zapojení někoho z venčí - třeba z vedení nemocnice a bez dostatečného shromáždění jednoznačných důkazů předem.

    Pokud jde jen o to, že mi nesedí šéfová, tak bych to řešila spíš na své straně.
    DAW
    DAW --- ---
    ZUZKAOU: Jasně.. já už jsem v myšlenkách trochu dál. Nejde o to, co mě vytáčí a v čem mám projekce, jde o konkrétní činy týhle pani. A vzhledem k jejímu perfekcionismu bych předpokládal, že ani ona sama vlastně nechce vytvářet dusno a chovat se mocensky. Určitě by si přála bejt skvělou šéfkou, kterou každej chválí. Jenže to nějak nejde.
    A je mi jasný, že dávat jí na to přímý zpětný vazby nebude fungovat. Žádnej efekt tudíž neočekávám.
    To, co se děje, je někdy opravdu bossing a v podstatě je to trestné, ale jak jsem psal, nechceme na to jít mocensky - nemá smysl vytloukat klín klínem.. asi tak..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: nebo třeba dostat nadřízenýho na svou stranu na profesní úrovni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: nejistější metoda je sáhnout si do svědomí čím konkrétně tě vlastně vytáčí a co to říká o tobě a jestli v tom čirou náhodou není více tvých projekcí a podobných záležitostí. Protože chodit s nevyžádanou zpětnou vazbou za šéfovou a navíc ve zdravotnictví se může zdáti ušlechtilým a velmi seberozvojovým, ale klidně bych se vsadila, že to nebude mít ten efekt, co očekáváš.

    Jinak reálný bossig/mobbing se řeší s vyšším nadřízeným a nebo se zkušenými lidmi zvenčí. Třeba tady http://praceavztahy.cz/
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    DAW: Zvedomovat, zrcadlit, davat kvalitni zpetnou vazbu. Kdyz ti jeji chovani bude pripadat neunosny, tak odejit nebo nechat odejit ji. Nutit primo nebo manipulativne nekoho do terapie mne osobne prijde neeticky a hlavne se to mine ucinkem.
    DAW
    DAW --- ---
    DAW: Jenom jsem chtěl ještě dodat, že ta paní je vcelku normální ženská, nerad bych jí nějak démonizoval. Je hodně schopná a má skvělý nápady. To na psychiatrii jsou jinak často mnohem větší ega ;) Ona je v podstatě hodně dobrá, jenom jí chybí něco.. ... vlastně nevim přesně co. A napadá mě, že by bylo asi dobrý vědět, co jí chybí a zkusit jí to nějak dát.. ?
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    SKATEMURAI: Na koucink mi chodi s timhle tematem hodne lidi.
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Ja si taky myslim, ze psychoterapie nebo vycvik zaberou tam, kde to onen clovek sam chce, a je tomu tak nejak "otevren". Asi to nelze nekomu predepsat, nebo k tomu nekoho jakoby (byt nenapadne) donutit... Zejmena nemoc z moci je dost obtizne lecitelna. Sam na sobe jsem mel tu cest kdysi pozorovat, jak moc zmeni cloveka moc, a jak si clovek pak okolo sebe buduje ruzne obranne mechanizmy, jak sam sobe zabranit v (sebe)reflexi, a jak relativizovat veskere podnety a reflexe ze strany "podrizenych"...zde podle mne i supervize zabere spise vyjimecne...
    DAW
    DAW --- ---
    V1TEK: jenže co jinýho?

    LADYWAVE: ona ví, co si může a nemůže ke komu dovolit - tzn. nejvíc to nakonec odáší paní uklízečka, ke který se chová jako ke služce.. taky záleží na tom, jak moc lidi lpej na svojí práci a nakolik pak nechaj se sebou vytírat, protože se bojej.. znáš to..

    VAN_DEN: není na to nastavená.. bohužel.. a ani nevim, jestli to je ten správnej prostor..
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    DAW: týmová supervize?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: já se přidávám, velmi podobné mému šéfovi, naštěstí, já s ním až zas tolik do styku nepřijdu, komunikuje hlavně se svými přímými podřízenými a ty to chudáci filtrují a ke mě se už dostane jen "informace" každopádně na něj platilo když se s ním zacházelo tak trochu jako s narcistně strukturovaným. Nesmí to být ale moc okaté :) minimálně je ta konverzace klidnější....taky fungovala věcnost a připravené argumenty, hlavně se nenechte zastrašovat, nešla bych do argumetace, ale spíše trvala na svém...psychoterapie - dobrá myšlenka, náš šéf má ale dokonce i výcvik :D My ho nedostali ani na týmovou supervizi :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam