• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    MORPHLER: Potom by ta věta ale neměla být psána jako "objektivní pravda" nýbrž jako pouhé subjektivní zaznamenání určité tendence nebo představy či hypotézy.
    MORPHLER: Jakmile vidím větu, že nějaký kvalitativní výzkum dosáhl 97% potvrzení určité hypotézy, tak ani nemusím číst, o co se jedná, protože to je jasnej nesmysl - nic víc než jednoduchá dobře znějící "pravda"
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DAW: v teto vete se resili terapeuti, tak se mluvi jednosmerne. samozrejme ze i to co ty pises je dulezite, ale nemuze byt v jedne vete vsechno a vycitat ji to je vuci ni trochu nefer, ne? :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DAW:
    DARJEEL:
    NARVAH:
    DAW:
    Je hezke videt, co jste z te jedne vety vsechno vydedukovali. Veta btw. neni az na preklad moje a pochazi z manualu k mericim nastrojum ORS a SRS https://www.centerforclinicalexcellence.com/# v (cestine nastroje zde http://dalet.cz/ke-stazeni-V.php manulay mozna nekdy taky)

    Predpoklad te mnou napsane vety je bonafide (tedy s dobrym umyslem a spravne dle sve vnitrni konzistrnce provadena) terapie. Tedy ne srovnani s uplnym laikem a rovněž jesou v dalším textu připuštěny vyjimky ve smyslu, že některé terapie jsou exra dobré ne některý konkrétní problém. Kazdopadne zaveru, ze delka klinicke praxe sama o sobe neni nijak vyznamnym faktorem pro uspesnost terapie pro klienta verim zcela. TEn faktor pojici se s delkou praxe se jmenuje zamerena praxe (deliberate practice) a je to (kdyz pouziji metaforu Scota Millera) asi jako rozdil mezi tim, kdyz muzikant trenuje a koncertuje. na koncerte se moc nezlepsi (dokonce si muze fixovat chybu, nema prostor ji tam opravit) apodobne ani my se moc nezlepsime provadenim bezne praxe. Udava dalsi vyzkum, kde po pouhych 50 sezenich dochazi k vykonu u prumerneho terapeuta k platau vykonnosti, ktera se bez one zamerene praxe (prace na sve praci) dal moc nepohne.
    DAW
    DAW --- ---
    MORPHLER: Navíc se mi nelíbí, že i o tom vytváření vztahu se mluví pouze jednosměrně, jakoby to měla být zodpovědnost terapeuta - vytvořit dobrý vztah. To je taky absurdní. V systémech, kde pochopili jak jsou vztah a důvěra důležité, nechávají na pacientech/klientech aby si sami vybírali, komu z přítomných zaměstnanců se budou chtít svěřovat. Sami si vyberou terapeuta. Každý jsme přece jiný a budeme si vybírat k sobě jiné lidi. Zároveň ale v těchto systémech mají všichni zaměstnanci stejný výcvik a fungují jako tým, vzájemně se supervidují na poradách a skupinách - čili uvědomují si i to, jak důležitá je odborná připravenost a zkušenost.
    Prostě všechno je to mnohem složitější, než by se líbilo těm, kdo chtějí hlásat jednoduché a dobře znějící "pravdy".
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: tak to je dobrá zpráva, to můžeme rovnou zabalit řemeslo a nechat všechno na pavlačovém plkání :) nechápu potom, proč se vůbec shánět po nějakém terapeutovi, stačí pokecat s dobrým přítelem...
    DAW
    DAW --- ---
    MORPHLER: Mě se ta myšlenka líbí, ale to, cos napsal mi přijde dost nevěrohodný. 97% je fakt hodně, navíc když přihlédneme k tomu, že se muselo jednat o kvalitativní výzkum, pak je to zcela absurdní číslo. Vytvořit takto jednoznačný závěr v situaci, kde hraje roli více proměnných, než kdy můžeš obsáhnout (některé věci prostě nezjistíš, anebo už tím, jak se na ně ptáš zkresluješ budoucí odpovědi - prostě nelze dosáhnout objektivity) zavání obrovským zkreslením (viz. konfirmační zkreslení) a nikdo rozumný těmto závěrům imho nemůže věřit už jen proto, jakým způsobem jsou předloženy.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: "Ve skutečnosti je za 97% rozdílu ve výsledku mezi terapeuty zodpovědný rozdíl ve vytváření terapeutického vztahu (Baldwin, Wampold, & Imel, 2007). Naopak další vlastnosti terapeutů mají malý nebo žádný vliv na výsledek a to včetně věku, pohlaví, let praxe, profesionální disciplíny, stupně vzdělání, výcviku, licencovanosti, teoretické orientace, množství supervize či vlastní terapie a používání na důkazech založených metod."
    Baldwin, S. A., Wampold, B. E., & Imel, Z. E. (2007) Untangling the alliance-outcome correlation:
    Exploring the relative importance of therapist and patient variability in the alliance. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 75(6), 842–852.

    Něco jako "klinické zkušenosti" nehraje roli.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    zkus psychologickou ambulanci při psychiatrické klinice či nemocnici..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tady bych povazoval spis za relevantni doporuceni podle klinickych zkusenosti... treba i nekoho zkusenejsiho. ja mel nektery ty lidi u nas na praxi... docela nedavno... atd.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: některé znám osobně, vím jakým stylem pracují.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ti na přímou platbu ne...
    VOGONJELC
    VOGONJELC --- ---
    Díky, MORPHLERE, já některé z těch lidí znám, většina z nich jsou ale právě rodinní terapeuti. Je pravda, že asi nejlepší by byl nějaký klinický psycholog, ale ti mají dost často dost dlouhé objednací lhůty.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: osobní zkušenost nebo z čeho vycházíš?

    VOGONJELC: zkus napsat do googlu klinický psycholog Brno. ať máš jistotu, že má ten člověk nějakou reálnou zkušenost s klinickou diagnozou. To co pastuje MORPHLER jsou fajn lidi, ale vesměs rodinní terapeuti
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VOGONJELC
    VOGONJELC --- ---
    Ahoj, mohli byste mi doporučit nějakého terapeuta v Brně pro klienta, který trpí panickou poruchou? Díval jsem se na nějaké KBT terapeuty, ale budu rád i za další tipy.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: Já používám taky dixit - to spíš s dětma, s dospělákama se mi osvědčil symbolon a samozřejmě pohlednice...Dixit jsou někdy "zátěžové" tím myslím, že je tam někdy hodně symbolů naráz, nepřijde ti?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EUCHENIE: to byl vtip, omg...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    NARVAH: jojo, enkaustika, vřele doporučuju, je to docela dobrodružný, když člověk neví, co z toho vyleze.
    Jo. tak by to šlo taky říct :) Ty pojmy, co jsem psala, nejsou z mé hlavy, ale od těch lidí, co je zkoušeli. A nejsou to jen terapeuti, ale i koučové. Já do toho pronikám pomalu, skrz ty karty a ty lidi.
    Díky!

    DARJEEL: znám znám. Jen ty jsou už s konkrétními výjevy, ale jasně, každému sedne něco jiného. Tyhle třeba budu dávat i na zkoušku na byznyskoučink, tak jsem zvědavá, co na ně lidi zaměření na výkon :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EUCHENIE: spíš bych to formuloval jako prostředek k projekci vnitřních obsahů, na který se pak dá v terapii navázat.. nic víc bych k tomu nepřidával.. slovní spojení jako "emoční printscreen", "mapování vztahů", zní možná odborně, pro mě to jsou však nic-neříkající výrazy.. domnívám se, že ty karty (pravděpodobně nějaká vosková technika?) mohou být dobrý prostředek k iniciaci rozhovoru u klientů, pro který je tento způsob práce přijatelný (stejně tak např. pro terapeuty, kteří k podobným technikám inklinují).. nic víc (co to umí) bych k tomu nepřidával, protože je to scestné.. tak ať to pomáhá ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EUCHENIE: mně se zase osvědčili kartičky z dixit, oni ti pacienti dycky nějaký obsahy vyrobí .)
    DAW
    DAW --- ---
    EUCHENIE: to je vtipný.. a zároveň i trochu smutný, jak se lidi naučili mít se před terapeutama na pozoru ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam