• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BUNDA: Jj, ten zvuk je dost zvláštní, takže je asi ještě někam vezmu vyzkoušet na úplně jiné místo, než je začnu pitvat.
    MAJA: Jo, to jsem nezmínil, když zvýším hlasitost u potenciometru, tak to praskání skoro zmizí, ale pak se tam zase projeví víc šumu (což nevím, jestli není běžné, nikdy jsem takhle vytočenou hlasitost neměl).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ATOMINATOR: pokud máš možnost, vyzkoušej je ještě jinde (ideálně jiná lokace u kamaráda, u rodičů apod). Tím vyloučíš rušení po napájení.
    KOUMAK
    KOUMAK --- ---
    HOWKING: Třeba by ti je někdo, kdo pojede okolo, vzal. Zatím se mě držej, jako klíšťata :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ATOMINATOR: Typicky po několika letech odchází elektrolytické kondenzátory - typicky jsou to součástky za několikakorunové částky. Koukám na fotky vnitřku a je tam několik adeptů, zvlášť, jestli to za provozu hřeje.

Ještě bych zkousil několikrát projet semtam všechny potenciometry (ovládání hlasitosti, tónové korekce) jestli bude slyšet změna při pohybu.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Zničehonic mi začalo praskat v monitorech Mackie CR3. Odpojil jsem úplně všechno kromě napájecího kabelu a dělá to pořád. Je to takový pozvolna najíždějící lupavý zvuk, nejlépe se to dá přirovnat k hodně praskavé vinylové desce, ale pořád to není ono. Rozhodně to ale není brum. Po zapnutí monitorů trvá zhruba pět minut, než to dosáhne maximální hlasitosti praskání. Dělá to z obou monitorů (když jsou propojeny). Chvíli jsem podezříval, jestli to není nějaká interference od sousedů, ale tu bych nejspíš zaznamenal s Elektroušima. Přemisťoval jsem monitory i různě po bytě a je to tam pořád, takže mi zřejmě něco uvnitř odešlo.

Tady jsem našel nějaká možná řešení, ale nejsem si jistý, jestli je to to samé.

Mackie CR3 buzzing : audio
    https://www.reddit.com/r/audio/comments/g3aalp/mackie_cr3_buzzing/
    https://silveiraneto.net/2020/12/07/mackie-cr3-studio-monitors-repair-log/

Nemá někdo zkušenost?

Tipuju, že dostanu radu, ať koupím nové, ale přijde mi škoda se nepokusit tyhle neopravit (už jsou bohužel mimo záruku), protože jsou v naprosto perfektním stavu, akorát uvnitř se asi něco časem přehřálo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOUMAK: Mě by se líbily, ale z Ostravy pro to nepojedu.
    KOUMAK
    KOUMAK --- ---
    Zkusím to vložit i sem, zatím nikdo stojany nechce, ale prý místní škola by je vzala "zadara", ale to se mi spíše zatím nechce. Nemáte někdo zájem o stojany na CD?
    [Stojany (4ks) na CD]
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Jak je vlastně na tom teď Onkyo? Před nějakým časem se řešilo, že je před bankrotem a bude se možná prodávat, když se najde kupec, ale od té doby tak nějak ticho po pěšině..?
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CERMINEK: Zkoušel jsi k nim ten dedikovanej sub?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    DOCKINEZ: do kanceláře jsou super, na koleji jsem na nich i stříhal a míchal studiový nahrávky a šlo to s nima taky fajn :-) na detaily ale pak museli přijít sluchátka.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CERMINEK: Přesně tyhle Fostexy už mám řadu let na pracovním stole taky. Za ty prachy spokojenost veliká.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FUZZSTORTION: Určitě by se tak dalo ušetřit. Hledal bych pak asi v bazarech klasickej zesilovač, pokud na něj máš místo nebo hned tady podemnou je jeden.

Jinak já ty Kefy fakt hrozně chtěl podle toho jak vypadají a pak jsem je slyšel a byl jsem zklamanej, mám raději teplejší hutnější zvuk. Poslouchám hodně elektroniky, funku a něco mi tam hrozně chybělo. Na druhou stranu vokály u nich fakt nádherně barvitě vynikly a třeba kdyby se k nim přidal sub, tak budou parádní. Záleží ale na každýho uších, fakt si je běž poslouchnout - moc se mi to nechtělo během pandemie řešit a nakonec jsem byl hrozně rád, že jsem se objednal.
    KOUMAK
    KOUMAK --- ---
    Hodím to i sem...
    Jen si tu hodím dotaz, jestli by někdo neměl zájem o stereo HIFI zesilovač Denon PMA-1055R ve zlaté šampáň barvě?
    Viz třeba zde https://www.eurostar-ostrava.cz/3479-pma-1055
    Jen Praha a okolí...(osobní předání)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FARFELOO: Díky za reakci. Ty Q KEFy se mi líbí. Řešení od NADu stojí za úvahu. Ještě si to přeberu, zda tvrdošijně trvat na bezdrátu nebo to upustit a tím si vlastně leccos zjednodušit při výběru. Aktuálně tu mám k poslechu náhlavní otevřená sluchátka PM-2 od Oppo s jejich přenosným USB sluchátkovým DAC HA-2SE, tak možná k němu by stačil jen samotný zesilovač? A Q bedýnky 150 od KEFu? Nebo to radší celé budovat od čistého stolu?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FUZZSTORTION: To zní jako ideální poslechová místnost! Chtěl bych to vidět a slyšet!

LSX mě původně hodně zaujaly, ale nakonec jsem zjistil, že nejsou pro mě - podobně velká místnost, ale obývák, takže žádný nearfield poslech.

Jejich magic je DSP, který z nich vytáhne víc, než na co se zdají svojí velikostí, ale ten software je taky jejich nebezpečí. Nevěřím, že budou ty jejich appku podporovat donekonečna. Hrozí tam bugy a když odejde jedna část, tak je to celé fuč.

Máš super místnost, nebál bych se jít do klasickýho separátního setupu. DSP můžeš vždycky pořešit v počítači softwarově (Dirac Live licence)

Postavil bych to na NAD 3020D v2. Stojí 13 tisíc, má USB vstup s podporou HiRes kodeků, Bluetooth pro mobil a sice se mu udává 30W na kanál, ale ve skutečnosti má nejspíš solidních 50!

A pak k tomu prostě nějaké bedny kolem 10k. Tady doporučuju jít si poslechnout.

Kef Q150 nebo Q350 - jsou zvukově dost podobné LS50, které jsou mnohem dražší. Pořád je to Kef

Dali Oberon 1

Monitor Audio Bronze 100 (já jsem skončil u těhle, ale sloupových)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Díky za poznámky.
    Jsou tu hutné záclony i dřevěné žaluzie - kvůli monitoru to mívám často stažené - franc. okna jsou na jižní straně, o sluneční světlo i horko tu nouze není.
    Mívám tu i klienty na sezení (ne poslech), tak se mi zrovna např. Genelec design moc nezamlouvá na hezkém dřevěném stole. Ty zmíněné JBL má kamarád, ale je to muzikant, co si pořád něco i nahrává pro sebe. Nicméně je to tam u něj na stole i pod stolem samý kabel, krabky, převodníky atp. Tak vím, že k JBL (a Genelecu) bych si musel ještě dopořídit USB krabku s dalším napájením a audio kabely.
    Bezdrátové konektivity bych se právě nechtěl vzdát.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    FUZZSTORTION: Záleží na tom jak řešíš vzhled a velikost, ty LSX jsou vzhledem ke kvalitě zvuku cenově celkem vyhrocený, ale vypadaj skvěle a jsou kompaktní. Když si místo nich koupíš studiový monitory, bude to hrát líp a ušetříš, ale skoro všechny budou větší a ošklivější a přijdeš o bezdrátovou konektivitu atp.

Jako rozumná alternativa by mi možná přišly Genelecy, tyhle jsou za podobnou cenu (cena je za kus), nejsou o tolik větší, zvládnou hrát znatelně víc nahlas a technicky patří k tomu nejlepšímu co v téhle cenové a velikostní kategorii existuje: https://www.thomann.de/cz/genelec_8020_dpm.htm

Pokud ti na vzhledu a velikosti nezáleží tolik a chceš nejlepší poměr cena/kvalita, tak třeba JBL LSR305 hrajou velmi dobře, i když to vzhledem k ceně (6k za pár) vypadá těžko uvěřitelný.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    FUZZSTORTION: z toho jak popisujes ten prostor, tak tam bude hrat velmi dobre cokoliv (bassreflex vpredu nebo vzadu bych neresil), trochu bych se obaval tech oken (nejake tezsi zavesy udelaji svoje). se smerovosti nic neudelas, primo za repro to pochopitelne bude hrat jinak..
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    FUZZSTORTION: Pro tenhle účel jsem si koupil Fostex PM03 a jsem spokojený :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Tip na bedýnky na běžný dřevěný kancelářský stůl k stolnímu počítači (monitor na stole, tower pod stolem), prosím? Stůl je uprostřed místnosti (nejbližší zeď je cca 2 m vzdálená). Basy tedy asi vepředu... Místnost cca 4 x 6m, stůl je téměř uprostřed, kolem něj tři velké knihovny, čtvrtá strana jsou francouzská okna (sedím zády k nim).
    Hudba není nijak vyhraněná. Stereo poslech, dle sezony od folku, rocku, elektroniky, jazzu, fusion i klasické hudby... (obvykle FLACy či CD ripy, čas od času i nějaký hi-res vinyl rip). A subwoofer nechci. V zásadě celodenní poslech vč. mluveného slova (internetové zprávy, rádio, diskuse atp.). Něco spíše z kategorie hi-fi, high-end už ne. Nemám Spotify, Tidal, používám jen VOX aplikaci (zvažuji Audirvanu do budoucna).
    Spíše tedy aktivní bedýnky - čas od času je na stole i notebook s vlastní hudbou.
    Dostal jsem tip na KEF LSX, jen mi příjde nový z obchodu možná drahý... neumím nyní posoudit. Tímto naznačuju cenový strop. Vzhledově se mi KEF líbí. Nicméně jak jsem psal výše, bedýnky budou v prostoru daleko od zdi, tak netuším jak moc to vadí, když výstup pro bas je vzadu.
    Poznámka pod čarou - kolem stolu se třetinu dne motám u regálů či cvičím kousek od něj, takže bedýnky by neměly být asi moc směrové, aby to neznělo zahuhlaně mimo poslechový prostor. A nebyl tedy nucen pokaždé je otáčet o 90°a více, když budu vědět, že za stolem delší chvíli nebudu sedět. Díky za nasměrování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam