• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    Myslím tohle:
    The Myers & Briggs Foundation - Judging or Perceiving
    http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/judging-or-perceiving.htm
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já se na něj podívala, ale nebylo tam nic, co by mi zpochybnilo nebo chtělo zpochybnit, co píšu.
    Ten test je myslím originálně od MBTI, stejně jako ta stránka, na kterou jsem odkázala a kde je ten rozdíl J a P jasně vysvětlený.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ten test se nepta na I/E, N/S, T/F a J/P, ten test pokud je udelany spravne se pta jak moc velke mas Ne, Ni, Se, Si, Te, Ti, Fe a Fi a podle toho te nekam zaradi. opet te musim odkazat na ten clanek "what J/P preference REALLY means".
    BONDA
    BONDA --- ---
    Když si děláš jejich test, u těch otázek jasně víš, na kterou z té čtveřice vlastností se ptají, jestli na introverzi/ extroverzi (a la konverzujete radši s jednou osobou, nebo se radši bavíte s větším množstvím lidí?) nebo judging/ perceiving (pracujete na úkolu průběžně a postupujete podle plánu, nebo si ho necháváte na poslední chvíli?) nebo na ty zbylé dvě.

Jinak já jsem extrémní P, a P taky mají mé vřelé sympatie (čím víc P, tím víc sexy) - i když J lidí si vážím, když neberou ty své programy a systémy moc vážně a nevnucují je agresivně ostatním. Pak jsou taky skvělí. Ale J je úplně protikladný živel ke mně (u mě je to tak silné, že mám nutkání napsat: bohužel, ale nenapíšu to, na to se mám moc ráda:).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ty poslouchej, nejses ty nahodou tak trochu J? :))
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: To si nemyslím. Existuje introverze a extroverze (jako kategorie, jako vlastnost), stejně jako existuje judging a perceiving (jako kategorie, jako vlastnost). A různě se u lidí kombinují. V tom je právě vtip té typologie.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: uvedomujes si ale, ze P samo o sobe neni zadna funkce a u kazdeho typu znamena neco jineho? stejne jako ze neexistuje introverze/extroverze sama o sobe, ale vaze se na nejakou funkci?
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já jsem o tom přesvědčená. P jsou otevření alternativám a neděsí je, naopak mají rádi pohled z druhé strany jako další podnět. J si s sebou vláčí svoje systémy jediných pravd a děsí se jejich rozbití.
    INTP. This made me think of how you used to say "prove it" to everyone | INTP *TP | Pinterest | INTP, Poslušnost a Vše
    https://cz.pinterest.com/pin/488218415832521068/

Ješitnost s tím asi nijak nesouvisí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: nesouhlasim s tvou interpretaci. jen si zkus nejakemu INTP zpochybnit jeho racionalni system, nebo mu rovnou rekni ze jeho Ti vystupy nepovazujes za racionalni, to uvidis tu otevrenost vuci vlastnim chybam ;)
    BONDA
    BONDA --- ---
    "Nevíš, kdo jsou otcové? Mužové velitelští, strážcové otčiny, kmene, víry. Lovci, válečníci, kněží, především tvorové s plochou hrudí, pro které jsou ženy pouze příslibem rozkoše či potomstva, anebo obojího. A synové, ty nevíš, kdo jsou synové? Vláční a vousatí jako osení, vzpírající se vlastnictví, milostně milující, hladcí jako jejich matky, ohniví jako kdysi jejich otcové, milovaní ženami i muži."

Otcové - synové, budovatelé - hipíci, karatelé - milenci, plánovači - vnímači, J - P. Je to hodně velká zkratka a navíc básnická licence, ale pro mě dost trefná.
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Soudě podle toho a podle P a J, které znám, si myslím, že P ("chaotici", "vnímači") nemají problém podívat se na věc z více stran, nelpí na tom "jedině správném" (a často poloslepém) pohledu, který si budují "budovatelé" alias J. Když P postřehne chybu ve svém myšlení, nijak ho to neohrozí, právě naopak - promyslí to a upgraduje svůj pohled na věc. Ale J si během života budují různé, pro ně důležité systémy o tom "jak věci jsou" (a často hlavně "jak správně mají být", proto jsou J tak často nespokojení s druhými lidmi, zatímco P jsou naopak volnomyšlenkáři a k názorům druhých mají toleranci). Když J zpochybníš nějaký jeho názor, cítí ohrožení a vyvine obrannou sebeochraňující reakci. Protože J si buduje systém, který mu kryje záda a umožňuje mu jít za jeho cílem, na který se upíná. Tomu říkám ten "těžkej zadek". P člověk daleko víc "prostě je", věci ho netíží. To je imho taky důvod, proč "budovatele" J tolik štvou "hipíci" P.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: jo, to je to "pop" vysvetleni. ja vychazim z tohoto:

Understanding What the J/P Preference REALLY Means - Psychology Junkie
    http://psychologyjunkie.com/...rs-briggs-mistakes-understanding-what-the-jp-preference-really-means/
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: já vycházím z tohoto rozdílu mezi P a J:
    The Myers & Briggs Foundation - Judging or Perceiving
    http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/judging-or-perceiving.htm
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Nevím, na preciznost bych viděla spíš ISTJ a na ideologii třeba ENFJ. Chápu, co chceš říct, ale nevím, jestli to sedí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: tezky zadek maji stejne vsichni a stejne vsechny potrebujeme. INTPs nam sice inzenyrsky a precizne navrhnou postup, ale az INTJs vytvori okolo toho cely ideologicky smer, ktery onen postup zlegitimizuje a ucini jej smysluplnym :-)
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: mají prostě těžký zadek, jako všichni J, a to jim občas brání přijmout, jak se věci jeví. Nezbývá jim, než si logiku trochu poupravit. Ale většinou s tím bojují.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WRONSKI: jako proc ne, ale v extremnim pripade se musis rozhodnout jestli spis tihnes k detailum, ktere musi sedet, anebo spise k velkemu pribehu, ktery musi davat smysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SUNNYRAIN: mi to neprijde jako nabouravani nejakeho zaziteho stereotypu. neni to tak davno co zde koloval gif s textem "INTJ - coldest human, INTP - warmest machine", coz imho docela sedi :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: a to J je v pripade INTJ pouze prevlecene Te. tzn. potreba svuj racionalni intelekt smerovat ven a tam ho aplikovat. INTP ma nejsilnejsi Ti, kde jde o to jak se mu veci jevi. kdyz se mu veci nejevi prisne logicky, vznika problem. naopak INTJ ma problem s tim kdyz je neco prisne logicke, avsak neintuitivni.
    BONDA
    BONDA --- ---
    * tu občasnou nelogičnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam