• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    Když už se tu mluví o INTJ - co takhle INTJ a konformismus?

Ymladris psala, že INTJ mají často pevný bod, kam dojdou a kterého se drží - třeba nějakou náboženskou pravdu. To docela odpovídá mé zkušenosti. Pravda nějakého konkrétního náboženského nebo politického společenství, přes kterou pak už nejede vlak. Jeden z mých známých INTJ to dotáhl tak daleko, že se stal přes svou schopnost bystře myslet členem církve Adventisté sedmého dne a jel si jejich rigidní program, zcela podle instrukcí toho spolku. Prostě následoval jeho pravidla a desatero. Říkal tomu "úřednická spiritualita" a podle mě ho hlavně uspokojovala funkčnost toho opatření ve vlastním životě, který tak získal jasný obsah a strukturu. Pak ho to samozřejmě přešlo, ale sama ta epizoda se mi zdá při jeho inteligenci a individualismu (!) překvapivá.

Říká se přitom, že INTJ jsou svým způsobem nekonformní. Někdo zas naopak tvrdí, že INTJ nectí étos rebelství a vzdoru vůči autoritě (jako ho ctí třeba INFP) a konformují se s autoritou, byť třeba násilnou, vždycky, když je to praktické a přinese jim to prospěch (čili: nejsou idealisté).

Co myslíte, jak to je? Nemám v tom jasno a zajímá mě to.
    DIVA
    DIVA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: NT je chytrý určitým typem intelektu. třeba pro SP jsou to troubové a v jistém (praktickém) smyslu je i mentálně převyšují .)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MART1NKA: Já takhle tápu mezi vícero typy. Mám jisté dvojice, které jsou mi nejasné - ENTP vs. ENFP a ENFP vs. ESFP a INFJ vs. INFP... Někteří lidé kolem mně se jeví jako jakési mezitypy a já (dle testů INFJ) jsem si o sobě dost dlouho myslela - nebo spíš chtěla jsem to po sobě - že jsem ISFJ (to je totiž moje matka, která mě vychovávala k obrazu svému), pak jsem si udělala test, jeden, druhej, třetí atd. a vycházelo mi INFJ a teď si říkám, jestli nemám nakročeno k INFP (když čtu charakteristiku typu, taky mi ty věci, co čtu, nejsou cizí...). Tohle bych potřebovala vysvětlit, ty rozdíly mezi shora uvedenými typy...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: můžeš zkusit vygooglit korelaci iq a typu, zda něco najdeš. imo je to jasné, pokud "chytrost" beres jako "používá myšlení"
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: o tom ja nic nevim, ja nikde takovy obraz nespoluvytvarel. kazdopadne vseho moc skodi, i te bystrosti, inteligence nebo treba i te empatie, takze to ze je neceho moc neni nic moc k chlubeni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: v pouzivani NT nastroju (logika, abstrakce atd) budou lepsi jak typy ktere pouzivaji jine nastroje. muzes tomu rikat ze jsou chytrejsi, nebo tomu muzes rikat jinak.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: z toho co mám vyctene (ale nikdo nic neví) je to tak, že e i j p je asi temperament/dedicnost. dominance t f s n se vyhrani v dětství, zkousis obě a něco ti líp funguje na život tak to děláš

vzdělání - ano jako preuceni leváci, tj není to ono
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: dominance mysleni vuci citeni je podobna jako dominance prave ruky vuci leve. Pouzivas furt pravou / furt uchopujes zalezitosti myslenim, tak to mas silneji vyvinute

Oproti typum, ktere mysleni pouzivaji az jako metodu druhe volby ("levou ruku")
    BONDA
    BONDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Já na to mám laickou teorii, ale ať se raději k inteligenci NT typů vyjádří nějaký INTJ. :) Mohlo by to být ožehavé téma.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: (K tomu Tvému konci o blbečcích: nemyslím si, že by to bylo jejich inteligencí, neb jeden je matfyzák a druhý dělá doktorát na kybernetice...)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Je to v podstatě to "relying on external rules and procedures, and preferring quick closure" a "planned and organized approach to life and prefer to have things settled" (viz citace z Bennyho níže).
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Já mám INTJ přítele a INTJ nejlepšího kamaráda. Oni si z tohohle rysu oba sami dělají občas legraci (každý zvlášť a sám za sebe, spolu se moc nevídají) a vědí o něm.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Elon Musk je az archetypalni INTJ, jak chapu INTJ

On to vysvetluje tak, ze mu pripada nosne think from first principles (to se tak rika ve fyzice - vzit zakladni zakony/axiomy a odvozovat primo z toho), oproti think by analogy. Takze sedne a spocita ze material na rakete stoji 2 % jeji ceny a veskere dalsi naklady teoreticky lze snizit, kdyz se ta raketa vyrobi nejak vtipne a efektivne. Jde a vyrobi raketu. Kdyz by to bylo ve filmu (ajtik co zbohatl na dotcomu za par let pozdeji vozi material na ISS) si budou vsichni klepat na hlavu, ze to scenarista fakt prehnal

Zatimco Musk proste neustale zpochybnuje sam sebe (cemu veri, co je mozne, v cem mam suboptimalni software v hlave...), realitu kolem (co kdo tvrdi ze je mozne nebo nemozne) atd.

Je to pro mne naprosty opak "tihnuti k uzavrenym, hotovym konceptum a jejich objaovani a obrane" Bondo

Operuje v nem Ni (intuitivni touha udelat s jeho zivotem to, co bude mit fakt nejvetsi impakt pro lidstvo, tak jak to intuitivne citi on, ktera ho neustale soustreduje a uzemnuje, ze netravi cas pitomym kecanim na nyxu). Sluzkou te Ni je Te, ktera je v jeho pripade fakt talentovana (kurevsky kvalitne mu to mysli)

Dalsi INTJ lidi, ktere znam, bych taky oznacila v mysleni za flexibilni. Pevny je ten jejich jediny vychozi bod, kam jdou (MusK: prospet lidstvu na max, co se da ted stihnout nez umre), nebo treba nabozenska pravda, bezpodminecna laska, nejaky vysoky budhisticky neco. Uzavrene hotove koncepty neshledavam. Koncepty jsou prave ze jen nastroj, Te je sluzkou, ne podstatou.

Ale mozna jsou i nejaci INTJ rigidni blbecci, to jako muze byt, kdyz nejsou dost chytri, aby videli podstatu sveho mysleni - co to je

Bonda: ano, pojem J existuje a dava smysl, neco to rika. Ale ty to popisujes tak omezene (tezkej zadek; tihnuti k pevnym konceptum, ...). Nevim zda mas dost zkuenosti s lidmi ruznych typu
    BONDA
    BONDA --- ---
    DIVA: Podle mého názoru určitý stejný rozdíl je - je popsaný třeba v těch citátech od Bennyho ((cituji: "J or P records which of the two dichotomies is used for dealing with the external world. J types tend to like a planned and organized approach to life and prefer to have things settled. P types tend to like a flexible and spontaneous approach to life and prefer to keep their options open... In J-types, the preferred judging function (T or F) is extraverted (displayed in the outer world). J-types tend to prefer a step-by-step (left brain: parts to whole) approach to life, relying on external rules and procedures, and preferring quick closure. The preferred perceiving function (S or N) is introverted. On the other hand, in P-types the preferred perceiving function is extraverted, and the preferred judging function is introverted. This can result in a more spontaneous approach to life (right brain: whole to parts), relying on subjective judgments, and a desire to leave all options open.")).

Zároveň podle mě platí, že ten rozdíl je modifikovaný u různých typů (v různých kombinacích s I/E, F/T, N/S). Čili - působí různě, má různé důsledky a projevy.
    DIVA
    DIVA --- ---
    BONDA: ne není žádný rozdíl ale není pokaždé tentýž rozdíl
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Díky, takhle tomu protiargumentu rozumím.

Nemyslím, že jedni jsou zasekaní a druzí otevření. Jen myslím, že jedni mají tendence používat myšlenkové koncepce jako nástroj při organizaci vlastního života, a proto něco v nich tíhne k uzavřeným, hotovým konceptům a k jejich obhajování a obraně, zatímco druzí myslí víc pro rozkoš z myšlení nebo případně rozkoš z diskuze, takže víc tíhnou k otevřeným konceptům a k relativizujícímu postoji "všechno je možné".

Je to samozřejmě zjednodušení a může to být také můj omyl. Nesouhlasím ale s tím, že to míjí podstatu (pokud to můj omyl není), naopak to v mé představě vychází ze samotné definice J/P, té nejzákladnější, která je platná ve všech MBTI systémech - zatím jsem neviděla, že by ji při všech rozšířujících systémech nějaké z těch rozvinutí popřelo.

Jak jsem to tak napsala, sama si říkám, že to může být můj omyl a že by bylo zábavné, kdyby mi někdo vysvětlil, že to tak z jeho pohledu není a proč. Jenže argument typu "mezi J a P není žádný rozdíl napříč typy, takže tohle tvrdit nemůžeš" u mě naráží právě na to, že si nemyslím, že by mezi J a P nebyl žádný rozdíl napříč typy (viz výš). (Navíc to ani není relevantní argument z toho důvodu, že jsme na počátku nemluvili o rozdílu napříč typy, ale o rozdílu INTJ a INTP.)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: proste ta tvoje redukce J/P na to, ze jedni jsou zasekani a druzi jsou otevreni, je podobne odpovidajici realite, jako kdyz bych ja rekl ze s extrovertama je sranda, kdezto introverti jsou chladne drzky a nevis co od nich muzes cekat. na nekoho to sedi, muzeme treba rict ze kdyz primhourime obe oci, tak je to svym zpusobem i pravda, kazdopadne tim totalne opomijime pravou podstatu I/E. a ta je v tech dominantnich kognitivnich funkcich (Nx, Sx, Tx, Fx). dal uz se opakovat nebudu.
    BONDA
    BONDA --- ---
    {reply _BENNY|46459n972}: no dobře, příště to formuluju diplomatičtěji. Ale tohle je imho přesně ten případ: obhajoba, používající hotový systematický, převzatý koncept, který nebyl napaden, jako nástroj a mimo logické vyvozování, bez zájmu o argumentaci typu- pokud platí to i to, platí i ono.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Iné pracovné dôsledky ako farebná šéfkina tabuľka, ktorú prezentuje v powerpointe manažmentu (ano, až tak) to nemá. Riešim to z dôvodu poznania pravdy resp. rozlúsknutia konceptu. INTP mám v okolí len jedno a nikdy sa mi s nikým nekomunikovalo lepšie, ale on je tiež imho niekde na medziškále.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: ja se chapu jako ENTP ve srovnani s nekolika INTP kolem mne

citim to jako urcitou škálu (ruzne moc vyhranena ta dominantni funkce)

a proc to resis, ze zajmu? nebo ma to nejake ty pracovni dusledky, zda jsi INTP? cele je to typologie = lež, visjak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam