_BENNY: Díky, takhle tomu protiargumentu rozumím.
Nemyslím, že jedni jsou zasekaní a druzí otevření. Jen myslím, že jedni mají tendence používat myšlenkové koncepce jako nástroj při organizaci vlastního života, a proto něco v nich tíhne k uzavřeným, hotovým konceptům a k jejich obhajování a obraně, zatímco druzí myslí víc pro rozkoš z myšlení nebo případně rozkoš z diskuze, takže víc tíhnou k otevřeným konceptům a k relativizujícímu postoji "všechno je možné".
Je to samozřejmě zjednodušení a může to být také můj omyl. Nesouhlasím ale s tím, že to míjí podstatu (pokud to můj omyl není), naopak to v mé představě vychází ze samotné definice J/P, té nejzákladnější, která je platná ve všech MBTI systémech - zatím jsem neviděla, že by ji při všech rozšířujících systémech nějaké z těch rozvinutí popřelo.
Jak jsem to tak napsala, sama si říkám, že to může být můj omyl a že by bylo zábavné, kdyby mi někdo vysvětlil, že to tak z jeho pohledu není a proč. Jenže argument typu "mezi J a P není žádný rozdíl napříč typy, takže tohle tvrdit nemůžeš" u mě naráží právě na to, že si nemyslím, že by mezi J a P nebyl žádný rozdíl napříč typy (viz výš). (Navíc to ani není relevantní argument z toho důvodu, že jsme na počátku nemluvili o rozdílu napříč typy, ale o rozdílu INTJ a INTP.)