Můj text byl psaný pro lidi, kteří mbti uz znaj, proto jsem nerozvaděl co znamená J nebo P. Pokud hovořím o českých dotecich u F nebo mraveništi u J, vyjadřují se už v hyperbole, nadsázce, jako o možném extremni podobě J civilizace. Protože J jinak chápu jako rad, organizovanost. Komárek , ale i jiní historici (imanuel Gauss) hovoří o industriálním zapade či zemědělském vychod. Někdy se také říká zalitavsko/predlitavsko. Tato osa jde buď podél Labe (Gauss) nebo po ose Leningrad/terst (komárek). Tadle osa je platná od středověku po dnešek. Po stejné ose by btw vedlo i rozlišení na analni a genitální vulgarismy. Tak. A teď, jakými preferencemi byste označili západ a východ, abyste podtrhli onen rozdíl? Je mozna diskuze. Mě západní státy a eu vyvstávají jako řádně, efektivní, predpisove, oproti chaotickéemu, chacharskemu, kontaktnímu Balkánu a východu, a už v Ostravě to tímhle směrem najíždí. Totéž pak katolici/pravoslavi. Cíli jsem tento jev označil jako přechod od TJ na západě směrem k FP na Bálkanu e a v Kremlu. TJ bude více germánsk, anglosaské, kdežto francouzi, jako lidé, ne jako stát, už mají blíž k SFP, jako cele latinské středomoří a jižní Amerika. Francii možná lze brát jako zemi, kde je P a J relativně v rovnováze a směrem od ní lze posuzovat větší rád nebo chaos.