• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Jinak mě hodně pobavilo, jak píše Alberto o Futuramě jako o díle, v němž vévodí P postavy, a přijde mi to jako hodně trefná a vtipná zkratka (http://ografologii.blogspot.cz/2011/12/mbti-slavne-serialy.html). Ve Futuramě se dá myslím v tomhle směru načerpat pár poznatků. :) A je to opravdu osvěžující svět, jak píše.
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Vnímám, ale má trochu odstup od toho sebelítostivého "nejde to jinak, když jsem P", i když to chápu a v mém úsměvu nad tím je hodně sebeironie. U sebe vnímám tu nezaměřenost na cíl, která působí, že se čas profláká, a zároveň tím člověk hodně trpí. I tu opačnou zaměřenost na každé jednotlivé "TEĎ" (a každého jednotlivého "TY" a vůbec každou jednotlivinu, která zas působí ten pocit přílišné rozlehlosti, nekonečnosti a nespojitosti vnitřního světa a palčivou touhu po nějaké vnitřní syntéze). Ale zároveň u mě platí, když už se ten pravý a citově i hodnotově obsazený cíl najde, je tu celkem velký tah na branku. O tom psal dobře Alberto. - Jinak já tu psala o tom odcházení z domu ven, kdy na mě otázka "kdy se vrátíš" působí absurdně a nevím, co si s ní počít. Nějací lidé to tu potvrzovali a našli v tom sebe nebo svoje blízké. To je myslím dobrý příklad P vnímání času. Jsem zcela v TEĎ, jak se mám přeorientovat na PAK? To je neznámá zem. Dokonce - zatím neexistující zem. :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: a vnímáš to taky tak? Dost by mě zajímalo vnímání času u xxxP, jak to vlastně máte s tím časem...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Zvu vás na svůj víkendový seminář (workshop) o MBTI, kde sdílíme své zkušenosti. Pracujeme s naším rukopisem, diskutujeme, jak to kdo má,m povídáme si o příkladech typů ze seriálů, zkoušíme partnerské kombinace...
    Grafologie a Psychologie: Vše o typologi MBTI - víkendový seminář
    http://ografologii.blogspot.cz/2016/10/vse-o-typologi-mbti-vikendovy-seminar.html
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Nevím, jak to mají silní J (možná by se tu někdo svěřil?), ale být silné P s sebou od nejranějšího dětství nese určité trápení. Touhu po syntéze a vědomí její nemožnosti. V dětství mě fascinovalo a udivovalo, jak jsou si lidé (třeba "spolužáci" ve školce) jistí, jak se mají chovat. Jaká síla v nich určuje, že se chovají ze všech milionů způsobů každý právě tak a ne jinak? V každé chvíli je tolik možností, jak a proč si každý vybere tu svou? - Pak přijde ta pilátovská otázka "co je pravda", když pravda je neomezené množství. Přečtete si poetistickou básničku, v níž slunce je zábavný kopací míč, a do morku duše cítíte, že to tak je. Pak si přečtete expresionistickou báseň, v níž slunce je krvavá rána, a zas to cítíte jako vnitřní pravdu. - Pomáhá (mně jako INFP pomohlo) přeorientovat se ze slova "pravda" na slova "opravdovost" a "harmonie". - A těch P problémů je ještě hafo, P vědí... :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Na kurzu mezikulturních kompetencí nám teď lektorka (asi antropoložka) říkala o dvou osobnostních zaměřeních: monochronním a polychronním. Monochronní lidé vnímají čas jednoduše a přímočaře: jako lineární přímku vedoucí někam k jejich cíli, který vidí před sebou. Ráno vyrazí do světa a naplní svůj den podle diáře. Žijí v časově jednoduchém světě. Polychronní lidé mají ve svých myslích čas jako neomezeně rozsáhlou síť linek, z nichž mnohé jsou paralelní a jiné se všemožně protínají. Ráno vyrazí do práce, potkají kamaráda, nasednou na vedlejší linku, povídají si s kamarádem, přijdou pozdě do práce. Lektorka si stěžovala, že je polychronička, a proto chodí všude pozdě. Pak dodala - a nám polychronikům nezbývá než soustředit se vždycky na přítomnost, protože víme, že naše realita je příliš složitá, než abychom ji obsáhli. Monochronici mají v mysli budoucnost, my máme přístupnou jen přítomnost. - Podle mě vedle J/P další pokus o uchopení tohohle věčného mezilidského rozdílu (škály). Pobavilo mě to.
    BONDA
    BONDA --- ---
    I think this is true of me. | Psychology/INFP 4w5 | Pinterest | MBTI, Infj a INFP
    https://cz.pinterest.com/pin/Ac2eDQOcXLI7bHxE0RdtJ-_L6NU5pC7RvmNFCZ4JU0XB6m-G8W8FwhM/
    BONDA
    BONDA --- ---
    ENFP a INFP spirituální pocity :)

Is There A God? YES! Stephen Fry Proves It: Russell Brand The Trews (E247)
    https://www.youtube.com/watch?v=1Run1jpZvS4

John Frusciante - The Heart is a Drum Machine (Full Interview HQ)
    https://www.youtube.com/watch?v=H6Y1nVYXxJA
    MLOK_
    MLOK_ --- ---
    BONDA: Já to v tom tehdy nehledal, ale pokud je v Narcisovi s Goldmundem, rozhodně ano :) Kontrast povah je jedním z hlavních témat, ale tak obecně z Hesseho děl ve mně Stepní vlk asi nechal nejhlubší dojem (a to je co říct, protože hlubokej dojem na mne dělalo i dost dalšího - vedle Narcise a Goldmunda taky Demian, Siddhartha, Knulp, Klingsorovo poslední léto, všechno to zatraceně stálo za to).
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Když se zamýšlím nad MBTI typy a souvztažnostmi funkcí, mám na to takovou tabulku, kde je u každé funkce i popis s ohledem na pořadí funkce (1 až 8). Třeba ji sem pak postnu, je to v HTML... Chci ji ale doplnit o:
    Jaká hláška, ideálně otázka, celoživotně provází ten který typ?

INFP: Jaké obrazy mě tady napadají?
    INFJ:
    ENFP:
    ENFJ:
    ESFJ: Je v pořádku komfort? Etiketa.
    ISFJ:
    ESTJ:
    ISTJ:
    ISTP:
    ESTP:
    ESFP: Je tady dost srandy?
    ISFP:
    INTP: Uchopím to s větší přesností než ostatní?
    INTJ: Jak to funguje?
    ENTJ:
    ENTP: Jaký to má potenciál?

Pomožte mi prosím doplnit a opravit tabulku. Hlášku vyslovuje daný typ sám za sebe, tedy je autentická, platí, vždy platí. Jakési nejsilnější "motto"/funkce daného typu. (Nikoli pejorativní stereotypy, jak daný typ mohou vnímat a zkresleně si vysvětlovat ostatní. Přestože karikatury mohou u ostatních generovat obrazotvornost, která má také něco do sebe... Tady ale jdeme více do hloubi, než jen k povrchním dojmům pro ostatní.)
    BONDA
    BONDA --- ---
    MLOK_: Stepní vlk čeká ve frontě. :) Je tam taky něco k MBTI?
    MLOK_
    MLOK_ --- ---
    BONDA: Stepní vlk přečten? :)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    MARIEBOBR: Vítej
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    BONDA: Díky za tip na čtení. Hesse je moc zajímavý autor.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MARIEBOBR: urcite muzes :) vidim to stejne, pismenka vetsinou funguji, stejne jako funguji cisla, ale nesmi se z toho stat numerologie, stale je treba mit na pameti jaka podstata se za temi pismenky/cisly skryva. nejsou to proste pocty (coz socionika trosku je), resp. mne pocty nevyhovuji a neodpovidaji mi na otazku "proc jsou lidi takovi jaci jsou".
    MARIEBOBR
    MARIEBOBR --- ---
    Můžu se k vám přidat? Už nějakou dobu se chci bavit o MBTI s nějakými Čechy. Na Nyxu jsem registrovaná dlouho, ale nechodím sem - tohle je ovšem moje šance se zapojit.
    Jsem ENFP, o MBTI se zajímám už několik let a chtěla bych porovnávat postřehy s ostatními nadšenci. Kromě toho o ní chystám prezentaci a potřebuju si ujasnit slovní zásobu v češtině, protože zdroje načítám jenom anglicky.

Pročetla jsem poslední dvě strany tady. Čím dál víc si uvědomuju, jak je MBTI na jednu stranu univerzální, a na druhou má každý svou vlastní verzi. Tolik různých přidružených teorií, některé se uchytí víc a některé míň. Já se každopádně zajímám hlavně o kognitivní funkce jak jednotlivě, tak pro konkrétní typy, baví mě sledovat, jak se která funkce projevuje různě v závislosti na pořadí.
    Moc se nekloním k teorii stínových funkcí, socionika je mi cizí (ve smyslu: zabývá se jí sestra a já jí nějak nemůžu přijít na chuť) a mám rezervovaný vztah k řešení písmenek, i když někdy takové zjednodušení taky k něčemu je.

Uf, tak to je velmi ve zkratce a teď už můžu sledovat, co se tu vlastně řeší :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Čerstvý a silný zážitek: Hessova novela Narcis a Goldmund. TJ život versus FP život. Myslitel versus umělec, asketa versus milenec ("děvkař"), budovatel versus tulák pohrdající každým životním zajištěním. Utrpení i rozkoše obou cest.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    ALBERTO: A má to "přeskočení" druhé funkce nějaké názvosloví? Nebo se používá slovo "vytěsnění"? Zkusím se po tématu pídit...

MBTI i Socionics si vystačí s 16 typy. Pokud by zlegalizovali "přeskočení", zabývali bychom se 32 typy. Např. introvertní dominantní funkce by k sobě směla legálně vázat introvertní pomocnou funkci. Jistě, vyžadovalo by to značnou vyváženost terciální extrovertní funkce, která nyní podle typologie musí být sekundární, nesmí být až terciální. V populaci by se tyto "přeskakující" typy vyskytovaly minoritně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam