• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    MART1NKA: Mám tip na anketu.

    Jeli jste na víkend s partou pomáhat na stavbu kamarádovi někam na vesnici. Kamarád slíbil, že za vaši pomoc všem zajistí jídlo, které přiveze a na místě improvizovaně uvaří (dům je rozestavěný). V pátek a sobotu pracujete, bavíte se, nejvíc si máknete v neděli dopoledne. Zbývá už jen společný oběd, úklid stavby a cesta domů, přičemž nebydlíte všichni ve stejném městě. U stolu se ukáže, že hostitel špatně odhadl množství jídla a k obědu je jen zeleninová polívka, každému troška. Všichni máte hlad. Vzpomenete si, že máte v batohu tři housky.

    Možnosti:

    1. Prostě vytáhnete housky a sníte si je k polívce. Není vaše odpovědnost, že hostitel nepřipravil dost jídla.
    2. Vytáhnete housky a rozdělíte se se všemi kromě hostitele (i s vámi je to 5 lidí).
    3. Vytáhnete housky a rozdělíte se se všemi, které čeká minimálně tak daleká cesta jako vás (i s vámi 3 lidi).
    4. Vytáhnete housky a rozdělíte se se všemi včetně hostitele (i s vámi 6 osob).
    5. Necháte housky v batohu a sníte si je později o samotě.
    BONDA
    BONDA --- ---
    JOHNY115: tak P živel mohl zachránit a skoro zachránil Challenger? To je dobrý a nikdy jsem to neslyšela.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    BONDA: Jo, český kvalifikační práce bohužel obsahují často jako témata pěkný pitomosti bohužel.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Zjistila jsem, že české databáze vysokoškolských kvalifikačních prací ukrývají spoustu prací o MBTI. Už jsem nevěděla, kam se obrátit pro aspoň trochu odborné zdroje, takže jsem ráda.

    Teď jsem si otevřela práci "MBTI a spiritualita" (https://dk.upce.cz/...tream/handle/10195/47363/HejnaV_Vztahmezi_VM_2012.pdf?sequence=3&isAllowed=y).

    O rozdílu J/P osobností (přístupů k životu) je tam velmi pěkně psáno na str. 24.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Myslíte si někdo něco o schizofrenii v termínech MBTI? Jakému typu či typům by mohli schizofrenici odpovídat? Cítím tam potlačení některých emocí (těch sociálních) a taky orientace na smyslové zážitky, takže bych hledala mezi INT typy, ale nevím. To psychické utrpení je taky emoce...
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Ještě mě napadlo k tomu alkoholu - nevím, jestli u mě taky hraje pro P, ale tuhle jsem si říkala, že u mě (a asi nejen u mě) zesilují omamné látky F (určitě Fi i Fe: "já vás všecky miluju"), Ni/Ti ("musím tyhle pěkné i hrozné snové světy do hloubky propátrat a pochopit záhadu vědomí, ať to třeba bolí jakkoli") a Si ("bože, to je nádhera").
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: To je hrozně zajímavý. Já to mám s časem tak, že se můžu třikrát za sebou podívat na hodiny (v případě nutnosti) a ani pak nevím, kolik je hodin. Nikdy jsem neměla hodinky, nikdy jsem je nechtěla a spojuju si to i se svou nezávislostí. Čas tak trochu podezírám, že ani neexistuje a že je to s ním každopádně prapodivnější, než se obecně soudí. S touhle kategorií si dvakrát neumím poradit a není mi s ní přirozeně lehko.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Cha, dala jsem do magic sauce prvních pár odstavců z Mrs Dalloway od Virginie Woolfové, a otypovalo to autora vcelku správně na INFP ženu stáří 41 let :) (tedy přesně jí bylo 43, když to psala, ale i tak dobrá trefa).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Narazila jsem teď na zajímavou stránku http://applymagicsauce.com/demo_text.html s aplikací, která umí odhadnout osobnost uživatele na základě jím napsaného textu. Zkusmo jsem tam cosi napsala anglicky, a odhadlo mě to na INTJ muže ve věku 30-39 let :)) Tak možná anglicky umím psát jenom děsně maskulinně a neemocionálně, nebo nevím :) Pobavilo mě to.

    Před několika lety jsem narazila na aplikaci, která umí odhadnout MBTI typ uživatele podle jeho statusů na FB, ale když jsem ji teď hledala, už jsem ji nenašla, ale před lety mě fakt odhadla jako INFJ. Bylo to něco od Five Labs.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: to vypadá, že já jsem naopak pořád v PAK, trápím se tím, co možná ani nepřijde, a mám problém být TADY a TEĎ... ale dá se to dočasně změnit třeba alkoholem, protože ten mi zamlží vniřní pohled kamkoli dál než tady a teď a nezbývá mi než být tady a teď :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: moje J... no, asi že nejsem spontánní a všechno plánuju a při improvizaci se necítím dobře. Mám v hlavě spoustu seznamů všeho možného, spoustu plánů pro to, co nastane nebo by mohlo nastat, pro možnost A, pro možnost B... až Z. Samozřejmě vidím vždycky, co všechno se může pokazit, je to pro mě snazší než si představit, že něco vyjde, nevím, z čeho to vychází, jestli je to opět to J. S časem to mám asi tak, že dost často přesně vím, kolik je hodin, mýlím se obvykle tak o 5 až 10 minut maximálně. Mám tendence k pravidelnosti, budívám se ve stejnou dobu i bez budíku, vlastně i každý den ve stejnou dobu dostávám během dne hlad. Myslím, že P osobám taky nevadí takový věci jako změna času nebo let někam, kde je jiné časové pásmo, mně to vadí příšerně, což souvisí s tím ,že obvykle vím, kolik je hodin, ale když mi to zvenku někdo rozhodí tím, že změní čas nebo že já se octnu v jiném časovém pásmu, moje vnitřní hodiny začnou hlásit jenom kupu otazníků a fakt nevím, kolik je a jsem úplně vykolejená na dost dlouhou dobu. Možná mě ještě něco napadne...
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: A v čem ty vnímáš svoje J? :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Jinak mě hodně pobavilo, jak píše Alberto o Futuramě jako o díle, v němž vévodí P postavy, a přijde mi to jako hodně trefná a vtipná zkratka (http://ografologii.blogspot.cz/2011/12/mbti-slavne-serialy.html). Ve Futuramě se dá myslím v tomhle směru načerpat pár poznatků. :) A je to opravdu osvěžující svět, jak píše.
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Vnímám, ale má trochu odstup od toho sebelítostivého "nejde to jinak, když jsem P", i když to chápu a v mém úsměvu nad tím je hodně sebeironie. U sebe vnímám tu nezaměřenost na cíl, která působí, že se čas profláká, a zároveň tím člověk hodně trpí. I tu opačnou zaměřenost na každé jednotlivé "TEĎ" (a každého jednotlivého "TY" a vůbec každou jednotlivinu, která zas působí ten pocit přílišné rozlehlosti, nekonečnosti a nespojitosti vnitřního světa a palčivou touhu po nějaké vnitřní syntéze). Ale zároveň u mě platí, když už se ten pravý a citově i hodnotově obsazený cíl najde, je tu celkem velký tah na branku. O tom psal dobře Alberto. - Jinak já tu psala o tom odcházení z domu ven, kdy na mě otázka "kdy se vrátíš" působí absurdně a nevím, co si s ní počít. Nějací lidé to tu potvrzovali a našli v tom sebe nebo svoje blízké. To je myslím dobrý příklad P vnímání času. Jsem zcela v TEĎ, jak se mám přeorientovat na PAK? To je neznámá zem. Dokonce - zatím neexistující zem. :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: a vnímáš to taky tak? Dost by mě zajímalo vnímání času u xxxP, jak to vlastně máte s tím časem...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Zvu vás na svůj víkendový seminář (workshop) o MBTI, kde sdílíme své zkušenosti. Pracujeme s naším rukopisem, diskutujeme, jak to kdo má,m povídáme si o příkladech typů ze seriálů, zkoušíme partnerské kombinace...
    Grafologie a Psychologie: Vše o typologi MBTI - víkendový seminář
    http://ografologii.blogspot.cz/2016/10/vse-o-typologi-mbti-vikendovy-seminar.html
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Nevím, jak to mají silní J (možná by se tu někdo svěřil?), ale být silné P s sebou od nejranějšího dětství nese určité trápení. Touhu po syntéze a vědomí její nemožnosti. V dětství mě fascinovalo a udivovalo, jak jsou si lidé (třeba "spolužáci" ve školce) jistí, jak se mají chovat. Jaká síla v nich určuje, že se chovají ze všech milionů způsobů každý právě tak a ne jinak? V každé chvíli je tolik možností, jak a proč si každý vybere tu svou? - Pak přijde ta pilátovská otázka "co je pravda", když pravda je neomezené množství. Přečtete si poetistickou básničku, v níž slunce je zábavný kopací míč, a do morku duše cítíte, že to tak je. Pak si přečtete expresionistickou báseň, v níž slunce je krvavá rána, a zas to cítíte jako vnitřní pravdu. - Pomáhá (mně jako INFP pomohlo) přeorientovat se ze slova "pravda" na slova "opravdovost" a "harmonie". - A těch P problémů je ještě hafo, P vědí... :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Na kurzu mezikulturních kompetencí nám teď lektorka (asi antropoložka) říkala o dvou osobnostních zaměřeních: monochronním a polychronním. Monochronní lidé vnímají čas jednoduše a přímočaře: jako lineární přímku vedoucí někam k jejich cíli, který vidí před sebou. Ráno vyrazí do světa a naplní svůj den podle diáře. Žijí v časově jednoduchém světě. Polychronní lidé mají ve svých myslích čas jako neomezeně rozsáhlou síť linek, z nichž mnohé jsou paralelní a jiné se všemožně protínají. Ráno vyrazí do práce, potkají kamaráda, nasednou na vedlejší linku, povídají si s kamarádem, přijdou pozdě do práce. Lektorka si stěžovala, že je polychronička, a proto chodí všude pozdě. Pak dodala - a nám polychronikům nezbývá než soustředit se vždycky na přítomnost, protože víme, že naše realita je příliš složitá, než abychom ji obsáhli. Monochronici mají v mysli budoucnost, my máme přístupnou jen přítomnost. - Podle mě vedle J/P další pokus o uchopení tohohle věčného mezilidského rozdílu (škály). Pobavilo mě to.
    BONDA
    BONDA --- ---
    I think this is true of me. | Psychology/INFP 4w5 | Pinterest | MBTI, Infj a INFP
    https://cz.pinterest.com/pin/Ac2eDQOcXLI7bHxE0RdtJ-_L6NU5pC7RvmNFCZ4JU0XB6m-G8W8FwhM/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam