YMLADRIS: Odpozoroval jsem - ESFP - primární [Se], sekundární [Fi] - v kritické situaci "se(be) vykoupe v lásce", a vlastně v ní vymáchá i dítě. Moje pozorování - vnímám situaci jako útok na [Fi] - řešením je soucitná ochota připustit, že by [Fi] mohla selhávat, že by mohlo dojít k boji, mocenskému přístupu, tedy selhání [Fi] integrity. "Finta" je rozhodnout se v ten přítomný okamžik, že [Fi] neselže, že chce zůstat sebou tady a teď, klidně i navzdory všem situacím, všem lidem, všem zvykům, všem příručkám. (Ono to asi ani tak není "rozhodnutí", jako spíš nacítění, vcítění, to by musela pojmenovat ESFP v jejich slovníku tohleto [Fi] fungování.) Takové to "koupání v lásce", kdy svět okolo ztichne a fakt jen přihlíží a sleduje, tu projevovanou lásku. Instinktivní, k situaci nelogickou, autentickou. Plně přítomnou. Všechno ostatní letí za hlavu, čirost kontaktu je nepochopitelná a lze ji vážit v tunách, jakákoli situace v porovnání ztrácí svoji váhu, ta upřímnost kontaktu sejme nejen dítě, ale i všechny přihlížející okolo.
Takže abych nelhal, aby mi Tvé téma dávalo smysl, vlastně Ti vetuji otázku: Jak naberete sílu? Téma vidím v prevenci. Otázka pak zní: Jak mohu žít svůj život, že během svého žití sílu neztrácím? A odpovědí je (podle mého napříč všemi MBTI typy): integrita.
Když jsme ve své integritě, těžko nazvat chování kreténským. Těžké se chovat ze srdce civilizovaně, pokud jsme momentálně sami ztraceni mimo svoji integritu.
U Tvého výzkumu: nebýt přetížená, žít si ve vlastní integritě - to je v dnešní civilizaci vzácný jev. V integritě lze žít i hyperaktivně, být neustále vytížená - a přitom se nikdy nedostávat do přetížení. Ale jako vždycky, je to něco za něco. I rozhodnutí se pro vlastní integritu má své konsekvence. Svoji cenu. Svůj smysl. Svoje pravidla hry. MBTI sleduji i z tohoto úhlu - pro které MBTI typy je "snazší" či "obvyklejší", že jim na vlastní integritě záleží, resp. že se jim daří nebýt přetížená, být sama sebou, být ve své kůži, žít ve své kůži. Respektovat tuto svoji volbu či životní náladu. A pro které MBTI typy je autentický životní styl neobvyklý, resp. obtížnější? Až budeš mít za pár let statistiku výsledků, fakt by mě zajímalo, které MBTI typy byly ve cvičení "Jak naberu svoji sílu?" celkově úspěšné, dařilo se jim v průběhu života tohle cvičení vyhrát. A které typy "nepochopily příručky" (sepsané NT lidmi), resp. nedovedly příručky aplikovat ve vlastním životě. ;-)