• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    ZUZKAOU: se všemi? :-D

    mák jsem mlela jednou tyčovym mixerem - ale byl z toho cely zavareny - tedmi nekdo radil, že příště mixovat s trochou mléka. JInak kupuji již mák namletý. Ale řekla bych, že to není ono.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: rada trochu mimo, taky nemám mlínek a mák kupuju už mletý. Skladuju v lednici ve sklenici od okurek a ještě se mi nezkazil..

    Žemlovku dělám s jablky a tvarohem z housek nebo rohlíků (případně veky).
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ZUZKAOU: Hmoždíř nebo rozsekat v domácim robotu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARKYTKAK: sem s recepty.

    Konkrétně bych mě osobně zajímalo, jak můžu namlít mák, aniž bych měla doma mlýnek.

    A něco rozumného na žemlovku.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    ZUZKAOU: no jeje :-) objevenim tohoto klubu se vynořilo tolik inspirace, že už byla žemlovka, nudle s makem, rajská,krupičná kaše, vločková polévka,.... šmákli jsme si :-)
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Zapečené těstoviny a good. Ty jdou udělat určitě líp, než ve školní jídelně...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A co vy - zkusil jste někdo uvařit něco ze seznamu podezřelých?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kam se hrabe Babica, zato Vachek!
    http://komiks.respekt.cz/Alois-Nebel-666-3699.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A poslední kapusta (a řekla bych, že se bez ní obejdu docela dlouhou dobu.)

    Kapusta v těstíčku ZUZKAOU: je výborná, zejména když do listů schováte co nejvíc sýra.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak kapusta s oříšky nic moc. Takový, nijaký, a to sem tam té slaniny dala vážně hodně.

    Zato salát ze syrové kapusty byl super. I když jsem nakonec zavrhla verzi jen se sojovkou, a nechala jsem na jemno nakrájenou kapustu odpočinou tak dvě hodiny v lednici s jogurtem, solí, troškou sojovky a umeocta a přisypala směs semínek.
    Zní to podezdřele zdravě, ale je to moc dobrý.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    od té doby, co jsem našla ve vdolku zapečenou kobylku mám dost velkej problém je do sebe dostat.

    Ale nejhorší byly pátky! všechny zybtky z předchozích dní v jednom, exoticky pojmenovaný- viz. "čínské závitky" a "zeleninový karbanátky". blueh.
    POLINA
    POLINA --- ---
    ještě jsem si vzpoměla na játrovou omáčku, ta její odporná konzistence
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Tak kapustovo-kroupovo-houbová polévka je výborná (pokud máte rádi kombinaci houby-kmín-majoránka).

    A především je geniálně jednoduchá. ( nenamáhala jsem se se zásmažkou, protože už je to stejně zahuštěný od krup.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POLINA: Kapusta - díky za inspiraci na víkend s grantovou uzávěrkou.

    Kapusta je skvělá a rychle uvařená, zaexperimentuju s těmahle receptama
    Kapusta s oříšky
    Kapusovo-kroupovo-houbová polévka
    a kapusta v těstíčku

    a salát ze syrové kapusty .

    Info dodám, bo cokoliv bude zábavnější, než závěrečná zpráva.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    SIMSA: tak tak,mám ráda obě verze, sladke i slane :-)

    ANICCKAA: nene, tako jen se slaninou, cibulkou a zelickem :-)
    ANICCKAA
    ANICCKAA --- ---
    SIMSA: a co takhle halušky s brinzou a opecenou cibulkou :)
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    MARKYTKAK: A ještě osobní doporučení: mě škubánky nejvíce chutnají na slano s cibulkou na slanině-kysané zelí...
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    ZUZKAOU: praxe :-) jde jen o to vychytat dobrý poměr zbylé vody z brambor a mouky a nechat ji dobře propařit. DObré je si i slitou vodu uschovat pro případ přílišné tuhosti :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    POLINA: Zbožňuju kapustový karbanátky - ať už jen z kapusty nebo namíchaný půl napůl s mletým masem!
    POLINA
    POLINA --- ---
    nevím, jestli to tu už bylo, ale další nepoživatelná ,,věc,, z jídelny, zatím nepřekonaná averze je KAPUSTA v jakékoliv úpravě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Článek o nákypu. Ale bojím se že to je příliš mnohakrokové, než aby se mi s tím chtělo piplat
    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/dezert-nebo-sladky-obed_102643.html
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    ZUZKAOU: to vypada dobře. Zkusím hodit kostku, ta podravka v receptu mi tam nesedi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam