• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Dík:)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: já asi měla na školní jídelnu fakt štěstí :-) pozřeme skoro vše :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIMSA: tenhle způsob vaření srdíček je geniální. Ten extra koncetrovaný vývar s česnekem a v mém případě s jogurtem je skvělá, jedoduchá chuť.
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: A teda dost často bylo hodně věcí vyztuženo fazolemi.. takže se pak všichni nervózně vrtěli na židlích a snažili se chovat podle bontonu...:-)))
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: Chodila jsem 2krát v týdnu do školní jídelny na obed, 22 kaček v poho, lepší než bageta, a všechno zapražené moukou až mě z toho pak pálila žáha a třeba v číně měli takové zvláštní kuřecí maso co nemělo ani tvar, bylo to jak sekánka... ale třeba kapustu a svíčkovou měli dobrou, bylo tam i kus opravdického masa:-)) a párky teda taky dost často... no žádná sláva.
    MONI
    MONI --- ---
    ALTHIA23: kdyby jen instant, u nás v jídelně si poslední dobou kuchařky oblíbily vařit z párků
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    PRSKAFKA: Nezlepšilo...řekla bych že zavání více instatntních věcí
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYTKAK: Já mám vždycky úplně sevřené hrdlo, jen fazolky vidím. Když zabojuju s podvědomí, tak je v úpravě s anglickou slaninou a česnekm pozřu a i si na nich pochutnám, ale ten začátek je vždycky stejně těžký. K těm na smetaně už se asi nepropracuju nikdy.:-((

    Jo, a segedín se tu už řešil? Ten zas "díky" menze odmítá jíst moje máti.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: teda já fazolky taky miluju a muž by se po nich užral :-)

    ZUZKAOU: máš u mě 1* .-)
    PRSKAFKA
    PRSKAFKA --- ---
    Tak u mě taky školní jídelna způsobila nemnohá traumata - vzpomínám např. na francouzské brambory, které v jídelnovém provedení byly prostě nestravitelný (a tento odpor trval i spoustu let poté, teprve cca před třemi lety jsem konečně podlehla přemlování maminky a její francouzký brambory zkusila - teď se po nich můžu utlouct :) ) To samý vlastně zapečený těstoviny, obojí "chutnalo" stejně a lišilo se snad jenom názvem....
    Dodnes nejsem schopná si dát dušenou kapustu, k tomu mě ještě nikdo nepřemluvil :)
    Dále všechny variace kompotů.... a všechny druhy jídelnových polívek, v čele s Milionovou - jinde známou jako Krupicová s vejcem :)
    No a o hliníkových příborech, mastných tácech a plastových ubrusech už nechci nikdy slyšet :))
    Docela by mě zajímalo, jaký je stav jídelen teď, po těch cca 10 letech :) Zlepšilo se nebo je to pořád stejný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Fazolky?

    Náprava snadná.

    Takové jídlo nesmí obsahovat rozvaření krájené fazolky z mrazáku a nebo z konzervy.

    V mrazicích boxech je potřeba hledat celé fazolové lusky a nebo přes léto koupit (natrhat) fazolky čerstvé. Z čerstvých fazolek odkrájet stopky a popřípadě stáhnout vlákno.
    Dát vařit osolenou vodu s trochou muškátového květu, do vařící nasypat fazolky a pár minut nechat povařit. Fazolky mají být měkké, ale ještě křupavé. Hned slít a pořádně propláchnout studenou vodou - tím že se prudce ochladí, zůstanou jasně zelené a křupavé, protože se nebudou dál "dovářet" zbylým teplem.

    Nejjednoduší je pak takovéhle fazolky polít roztaveným máslem, popřípadě zamíchat s jogurtem a nebo zakysanou smetanou. Plus sůl a čerstve mletý pepř.

    Další varianta je uvařit smetanový bešamel a ten pak okyselit a osladit podle chuti, čímž člověk dostane původní variantu té věci z jídelen - Fazolky na smetaně.

    Skvělá věc je tak vzít uvařené fazolové lusky a opéci je na slanině, popřípadě z nich udělat svazečky, obalené slaninou a takto opéct.

    Další varianta - na hluboké pánvi zesklovatět cibulku, pak opéct na kostky nakrájené drůbeží (sojové) maso, přidat česnek a fazolky (tohle zvládnou i řezané mražené), podlít vývarem/vínem, přidat muškátový oříšek a dusit. Na závěr zjemnit jogurtem/zakysanou smetanou. Popřípadě do toho narvat nějaké kari či podpobnou směs koření

    S fazolkama je také Salát nicosie.

    Dobře uvažené fazolky jsou příjemné i s dobrou koprovkou.
    POLINA
    POLINA --- ---
    EDERA: Tak ty fazolky zrovna miluju, ne teda ze skoly, tam byly takový bez chuti, nebyly kyselý, ale doma od babičky, mnamka
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nahoře v záhlaví postrádám fazolky na smetaně. Podávalo se to jako příloha k hovězímu a vařený bramborám a školní jídelna tím vždycky smrděla ještě další dva dny. Dodnes mám potíže pozřít fazolky i v jiné úpravě a když se přemůžu a silou vůle potlačím dávivý reflex, jsem pokaždé překvapená, že třeba s česnekem a slaninou je to náramná dobrota.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIMSA: se zakysankou a česnekem říkáš... Určitě zkusím.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Srdíčka na smetaně, jak je dělám já:

    Do hrnce slanina, nechat vypéct, pak cibule, nechat zesklovatět, pak srdíčka(syrová), osolit, opepřit, nechat chvíli osmahnout, pak podlejt vodou a dusit do měkka, pak dávám trochu prolisovaného česneku a zakysanou smetanu. Už to nezahušťuju, protože, když se vyvaří všechna voda, kterou jste to podlili, je sós hustej akorát. Doporučuji podávat s chlebem...
    POLINA
    POLINA --- ---
    ZUZKAOU: mnam, to muze byt dobre....ja srdicka vzdycky jedla u kamaradovy maminky...urcite vyzkousim

    Jinak ve skole jsme je nemeli nikdy, akorat jatrovou omacku a tu nesnasim doted a nikdy to nicim nezmenim....

    Ale treba takovy veprovy jazyk s omackou ala svickova, to je lahoda, dela babicka...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR: Díky za inspiraci.

    Srdíčkový vývar (má úplně úžasnou intenzivní chuť)
    - vařit srdíčka do měkka, ve vývaru pak rozmíchat žloutek na porci, podávat s čerstvými bylinkami.

    Srdíčka na smetaně.

    - uvařená drůbeží srdířka nakráje a zamíchat do bešamelové omáčky, kam kromě mléka/smetany přijde taky troška vývaru.

    Moje varianta je na másle zesklovatět cibulku, poprášit moukou a po opečení této zalít mlékem s trochou vývaru, osolit, omuškátovat a dvacet minut vaři ( po dvaceti minutách se rozváří cosi v mouce, která je pak stravitelnější a chuť je nemouková), před dovařením přidat srdíčka. Po stažení z plotny ještě docela dost kyselím a trochu sladím, protože mám slabost pro sladkokyselou omáčku.

    U nás doma to je tradiční s těstovinami (stejně jako guláš), ale asi se k tomu dá přidat jako příloha cokoliv. Jen hranolky by mě zarazily.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vnitřnosti u nás naštěstí nevařili, ale patří k našim oblíbeným rodinným jídlům.

    Miluju vařený vepřový jazyk a pečené hovězí srdce, popřípadě zadělávaná srdíčka či žaludky. A nebo oháňku s mrkví...

    Uznávám že to zní hrozně, ale nikdy jsem nepochopila jaký je rozdíl v tom, jestli jím hladkou a nebo pruhovanou svalovinu.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    NAMATHUR: Drůbeží droby snad nebyly zločin. I když játra na cibulce se určitě daj udělat líp, než to znám ze školy.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Včera slepičí srdce na smetaně, k tomu těstoviny (na knedlík jsem byl v osm večer línej). Další zločin napraven :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam