• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bramborová polévka s podmáslím.
    4 porce

    4 velké brambory
    300 ml vody
    500 ml podmáslí
    slanina - nějaká dobrá, prorostlá.
    sůl
    kmín
    4 lžičky hladké mouky
    4 vejce

    Kopr/majoránka + česnek


    Nechat vypéci slaninu a zasypat moukou, chvíli míchat, dokud nezezlátne. Zalít vodou a zásmažku rozmíchat. Do vařící vody přisypat nakostička nakrájené brambory, sůl a kmín. Brambory uvařit doměkka, pak přilít podmáslí a na naběračce tam opatrně vložit rozklepnutá vejce - jedno po druhém a počkat, až bílek ztuhne. Vyrobíte ztracená vejce.

    Základní verze polévky bez bylinek je taková hodně jedoduchá, žloutek z vajíčka ji krásně zjemní.
    Do další verze jsem nasekala čerstvou majoránku a přidala trošku česneku - to je moc dobré a třetí verze byla s koprem. Největší parádu v té polévce dělala ta osmažená slanina, dovedla bych si to představit i s klobásou.

    Jde o rychlou a lacinou polévku, na druhou stranu je to spíš jídlo typu palivo, než pochoutka. Zatímco klasickou kulajdu miluju, tak tohle jako není špatné, ale pravidelně si to dělat nebudu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zašli jsme za paní Hadwiger - osmdesáti letou sudetskou němkou s dotazy, co se v Rychlebách vařilo před válkou. 25 minutové povídání o tom je ke stažení tu.

    V následujících dvou týdnech budu recepty testovat, bo je chceme vařit na jednom kurzu, takže si sem budu odkládat poznámky na následující jídla

    Klechta - bramborová polévka s podmáslím, Kroupová polévka s hrachem, Utopené hruškové knedlíky, Bramborové placky nasladko, bramborák s povidlama a obálkové buchty.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Už se mi to chladí v lednici. Mám toho pěknej kotel, takže o svoji stolici na dalších pár dní mám jasné představy ;-)
    I teplé to chutná příjemně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombinací dvou jídelnových podezřelých- řepy a okurkového salátu vznike skvělá osvěžující polévka - litevský studený boršč.

    0.4kg řepy
    velká okurka
    litr podmáslí
    cibule - ideálně jarní s natí
    kopr
    sůl
    ocet
    cukr

    Uvařit řepu a nastrouha či rozseka mixérem, fakultativně jde použít sterilovanou řepu, ale není to ono.
    Řepu a případný vývar smíchat s kefírem či podmáslím, najemno nasekat cibulku, nastrouhat do toho nahrubo okurku, nasekat mladý kopr, podle chuti osolit, okyselit a osladit a nechat vychladit.

    Originálně do toho ještě přijdou natvrdo uvařená vajíčka a studenou polévkou se polévají uvařené brambory - povětšinou teplé.

    Bez vajíček a brambor jde o skvělé lehké jídlo. Jen se pak člověk na záchodě nesmí vyděsit červené barvy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: Oni se hodně lišej provozovnu od provozovny, to je pravda. Bohužel, ty mizerný převažujou.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: když u mámy v práci vařil Eurest (vařil, nevozilo se to, jako sem), tak byli fakt hodně dobří; i sodexho v HP centru na Balabence bylo dobrý
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: V Eurestu by vznikla šlichta i z prvotřídních surovin:-P
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: no, ona v eurestu většinou vznikne...jinak dovyužití zbytků se nebráním, ale v kulturní podobě, ne že si objednám tuňákový salát a nacpou mi tam všechno možné od filé po vepřovou pečeni a zalijou majonézou, aby to nebylo na první pohled poznat...
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: To použití zbytků z předchozího dne by mi vadilo zdaleka nejmíň. Samozřejmě za předpokladu, že to byly zbytky nevydaných porcí a že byly správně skladované. Doma taky nevyhodím zbytek čočky, ale udělám z toho druhý den čočkovou polívku, zbytek kuřete oberu do rizota, z kolínek si udělám těstovinový salát k svačině... Při "recyklaci" nemusí nutně vzniknout nepoživatelná šlichta.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: když máš eurest tak to máš i v týdnu, s tím, že tam budou zbytky i z jiných výdejen (těžko říct, podle hygienických předpisů snad zakázané, ale kolikrát byly v zapečených těstovinách a tak identifikovány zbytky z jídel předchozího dne)
    OLYNTH
    OLYNTH --- ---
    MOIRAIN: v provedení školní a podobné jídelny určitě. na druhou stranu - tohle občas vařila moje babička. s okurkovým salátem to byla báječná mňamka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: to zní jako ideální jídlo na pátek. Brrr. Toho jsem naštěstí byl ušetřena.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    OLYNTH: si piš, že jo, grenadýrský pochod, zbytky brambor a těstovin + nějaké to maso nejasného původu a hodně papriky
    OLYNTH
    OLYNTH --- ---
    EDERA: jsi milosrdná - nemohl se rozhodnout. já vždycky měla pocit, že smíchali zbytky ze dvou obědů.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Já párkrát zkusila okurku na kostičky, ale poslední dobou zas už strouhám. Nám vyhovuje, když jsou "tzatziky" napůl salát a napůl studená omáčka. Třeba ke karbanátkům je to famózní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: tak to mě těší, že odkaz někoho inspiroval. Musím uznat, že já sama pořád mám nejraději okurky úplně jednoduše - okurka, bílý jogurt, pepř, sůl, bez čehokoliv. Výborná je ale ta finta s kostičkama, namísto strouhání.

    Plus jsem zkoušela okurkové lásí - oloupaný kus okurky se rozmixuje v jogurtu s vodou (1:1), osolí, opepří a vypije. Moc mě to nenadchlo. Zato pokus s rukolovým lásím (namísto okurky tam rozmixuju rukolu - takové to listí co je něco mezi salátem a pampeliškou) a to je teď na léto úplně skvělé, protože to chladí, dodává ionty a je to tak lehoučce nahořklé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak na povodních jsem byla přímo u zdroje - pomáhala jsem místním kuchařkám ve školní jídelně krmit vojsko, hasiče, dobroovlníky a další zběř.

    A tímto prohlašuji, že školní jídelna v Bernarticích je zločinu prostá. Ty ženské se tam skutečně snaží vařit co nejpoctivěji a bez instatních nesmyslu. Obyčejný vesnický jídla. Jediná zůvěřilost co se mi tam nezdála byly zapečené těstoviny s luncheonmeatem, jenže to byl svátek večer a oni přes celý víkend sháněli po Javornicku něco obsahující bílkoviny, aby tím nakrmili 170 osob. I když pravda, okurkovej salát dělaly ten hnusnej vodovej. Ale naprosto chápu proč - kvůli množství.

    Vůbec všechny kuchyně na povodních musely mít děsný zápřah, protože když přešlo povodňové nebezpečí, tak se normálně makalo okolo 8-10 hodin denně, kuchyně ale jely povětšinou šestnáctky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Teď jsem si vzpomněla na další "perlu" - dragounský marš. Sice teda ne ze školní, ale z nemocniční jídelny, ale to je celkem fuk. Ten pokrm mi přišel, že se kuchař nemohl rozhodnout, jestli chce dělat francouzské brambory nebo šunknfleky, tak spatlal v pekáči obojí.

    ZUZKAOU: Podle toho "Tvého" receptu na tzatziky jsem poněkud upravila svou verzi okurkového salátu se zakysanou smetanou. Řecký jogurt je tu celkem nedostatkové zboží (ačkoliv před prázdninama ho měli v Tescu), tak i nadále dávám zakysanku, ale nově přidávám trochu olivového oleje a citronovou nebo limetkovou šťávu a získalo to nový rozměr. Díky za link.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ZUZKAOU: sladká amnézie :-) Tak přece jen existuje něco, co kvůli ŠJ nemohu nikdy pozřít. Nejsem mimozemšťan!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Takhle to mám se strouhanou mrkví. Doma: Mrkev nastrouhaná na jemném struhadle, cukr, pomerančová šťáva. Ve škole - mrkev nastrouhaná přes "okurkové" díry, nějaká divná voda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě jedna věc, kterou jsem milovala od maminky a nenáviděla v jídelně - okurkový salát.

    Jidelna - rozbředlé cosik se spoustou hnusného octa.
    domácí postup - nastrouhat okurku, smíchat se zakysanou smetanou osolit, opepřit.

    Zde recept na tzaziki (vyžaduje řecký jogurt)

    momentálně do sebe tlačím fůzi okurkového a klíčkového salátu.

    Chutnají mi naklíčené věci, obvykle je jednoduše opláchnu, smíchám s bílým jogurtem, osolím a opepřím. Teď jsem si ze zbytku okurky dělala salát (jogurt, kopr, sůl, pepř) a protože toho bylo málo, tak jsem do toho přihodila naklíčenou směs (mungo, cizna, čočka koupeno v Bille). Je to výborná kombinace, kromě klasické chuti okurkového salátu tam je ještě něco na křoupání - ty klíčky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na Zelném trhu koupíme mladou červenou řepu a čerstvý česnek. Obojí strčíme do trouby a upečeme. Řepu nakrájíme na plátky,pečené česnekové stroužky vypreparovat a rozložit na řepu, zakápneme olivovým olejem a balsamicovým ocetem, posolit, namlít čerstvý pepř a posypat nasekanou petrželkou. Pokrm dodává další významy slovu rustikální ;-)

    Osobně jsem k tomu ještě do té trouby přihodila nové brambory (ze stejného loviště) s jogurtovým dresingem.

    Nebrňáci mají smůlu se sháněním surovin, no...
    TSUNAMI
    TSUNAMI --- ---
    Ještě jedna věc mě napadla - nedávno jsem viděl v jedné tácovně jídlo, které bylo fakt odporné už na pohled a pochopil jsem, proč tolik dětí chodí raději k mekdonaldovi. Sice je to tam také odporné, ale aspoň jsou in.
    TSUNAMI
    TSUNAMI --- ---
    Na prvním stupni jsem byl chvíli v naší obecní škole - stejná budova jako školka, jen jiné patro - kuchařky byly ženské z vesnice, každá nás za tu dobu pořádně znala (školka, 3 roky základky). Vařily super. Na základní škole, kam jsem potom přestoupil jsme měli jídelnu v jiné budově, takže jsme nikdy nevěděli co budeme mít k jídlu. Tam nás někteří učitelé nutili jíst polévku, která nebyla polévkou a hovězí, které bylo spíš hovězinou. Většinu jídel jsem ovšem jedl rád.

    Do dnešní doby mám lehký blok pozřít polévku z mléka (jak je popsaná níže - mléko, slaná voda, nudle nebo rýže) a rýžovou kaši (ten blemcavej hnus bez chuti s trochou cukru a másla). Je zajímavé, že zelňačka (tam je také tuším mléko) mi nevadí a krupicová kaše mi dokonce chutná. Odpor k hliníku postupně zesílil a nevařil bych v něm ani domácí zvěři.

    Jinak věci jako jsou libovolné vnitřnosti mám hodně rád, ale musí být vše správně připraveno. Je jen málo věcí odpornějších než ledvinky na smetaně, které jsou na 30m cítit močovinou.

    Fakt je ten, že mi chuťové pohárky doma vždy někdo napravil - všichni v rodině jsou dobří kuchaři, pravidelně máme i ryby, zvěřinu a poslední dobou i mořské potvory (můj přínos).
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Dík:)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: já asi měla na školní jídelnu fakt štěstí :-) pozřeme skoro vše :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIMSA: tenhle způsob vaření srdíček je geniální. Ten extra koncetrovaný vývar s česnekem a v mém případě s jogurtem je skvělá, jedoduchá chuť.
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: A teda dost často bylo hodně věcí vyztuženo fazolemi.. takže se pak všichni nervózně vrtěli na židlích a snažili se chovat podle bontonu...:-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam