• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: tak to mě těší, že odkaz někoho inspiroval. Musím uznat, že já sama pořád mám nejraději okurky úplně jednoduše - okurka, bílý jogurt, pepř, sůl, bez čehokoliv. Výborná je ale ta finta s kostičkama, namísto strouhání.

    Plus jsem zkoušela okurkové lásí - oloupaný kus okurky se rozmixuje v jogurtu s vodou (1:1), osolí, opepří a vypije. Moc mě to nenadchlo. Zato pokus s rukolovým lásím (namísto okurky tam rozmixuju rukolu - takové to listí co je něco mezi salátem a pampeliškou) a to je teď na léto úplně skvělé, protože to chladí, dodává ionty a je to tak lehoučce nahořklé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak na povodních jsem byla přímo u zdroje - pomáhala jsem místním kuchařkám ve školní jídelně krmit vojsko, hasiče, dobroovlníky a další zběř.

    A tímto prohlašuji, že školní jídelna v Bernarticích je zločinu prostá. Ty ženské se tam skutečně snaží vařit co nejpoctivěji a bez instatních nesmyslu. Obyčejný vesnický jídla. Jediná zůvěřilost co se mi tam nezdála byly zapečené těstoviny s luncheonmeatem, jenže to byl svátek večer a oni přes celý víkend sháněli po Javornicku něco obsahující bílkoviny, aby tím nakrmili 170 osob. I když pravda, okurkovej salát dělaly ten hnusnej vodovej. Ale naprosto chápu proč - kvůli množství.

    Vůbec všechny kuchyně na povodních musely mít děsný zápřah, protože když přešlo povodňové nebezpečí, tak se normálně makalo okolo 8-10 hodin denně, kuchyně ale jely povětšinou šestnáctky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Teď jsem si vzpomněla na další "perlu" - dragounský marš. Sice teda ne ze školní, ale z nemocniční jídelny, ale to je celkem fuk. Ten pokrm mi přišel, že se kuchař nemohl rozhodnout, jestli chce dělat francouzské brambory nebo šunknfleky, tak spatlal v pekáči obojí.

    ZUZKAOU: Podle toho "Tvého" receptu na tzatziky jsem poněkud upravila svou verzi okurkového salátu se zakysanou smetanou. Řecký jogurt je tu celkem nedostatkové zboží (ačkoliv před prázdninama ho měli v Tescu), tak i nadále dávám zakysanku, ale nově přidávám trochu olivového oleje a citronovou nebo limetkovou šťávu a získalo to nový rozměr. Díky za link.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ZUZKAOU: sladká amnézie :-) Tak přece jen existuje něco, co kvůli ŠJ nemohu nikdy pozřít. Nejsem mimozemšťan!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Takhle to mám se strouhanou mrkví. Doma: Mrkev nastrouhaná na jemném struhadle, cukr, pomerančová šťáva. Ve škole - mrkev nastrouhaná přes "okurkové" díry, nějaká divná voda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě jedna věc, kterou jsem milovala od maminky a nenáviděla v jídelně - okurkový salát.

    Jidelna - rozbředlé cosik se spoustou hnusného octa.
    domácí postup - nastrouhat okurku, smíchat se zakysanou smetanou osolit, opepřit.

    Zde recept na tzaziki (vyžaduje řecký jogurt)

    momentálně do sebe tlačím fůzi okurkového a klíčkového salátu.

    Chutnají mi naklíčené věci, obvykle je jednoduše opláchnu, smíchám s bílým jogurtem, osolím a opepřím. Teď jsem si ze zbytku okurky dělala salát (jogurt, kopr, sůl, pepř) a protože toho bylo málo, tak jsem do toho přihodila naklíčenou směs (mungo, cizna, čočka koupeno v Bille). Je to výborná kombinace, kromě klasické chuti okurkového salátu tam je ještě něco na křoupání - ty klíčky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na Zelném trhu koupíme mladou červenou řepu a čerstvý česnek. Obojí strčíme do trouby a upečeme. Řepu nakrájíme na plátky,pečené česnekové stroužky vypreparovat a rozložit na řepu, zakápneme olivovým olejem a balsamicovým ocetem, posolit, namlít čerstvý pepř a posypat nasekanou petrželkou. Pokrm dodává další významy slovu rustikální ;-)

    Osobně jsem k tomu ještě do té trouby přihodila nové brambory (ze stejného loviště) s jogurtovým dresingem.

    Nebrňáci mají smůlu se sháněním surovin, no...
    TSUNAMI
    TSUNAMI --- ---
    Ještě jedna věc mě napadla - nedávno jsem viděl v jedné tácovně jídlo, které bylo fakt odporné už na pohled a pochopil jsem, proč tolik dětí chodí raději k mekdonaldovi. Sice je to tam také odporné, ale aspoň jsou in.
    TSUNAMI
    TSUNAMI --- ---
    Na prvním stupni jsem byl chvíli v naší obecní škole - stejná budova jako školka, jen jiné patro - kuchařky byly ženské z vesnice, každá nás za tu dobu pořádně znala (školka, 3 roky základky). Vařily super. Na základní škole, kam jsem potom přestoupil jsme měli jídelnu v jiné budově, takže jsme nikdy nevěděli co budeme mít k jídlu. Tam nás někteří učitelé nutili jíst polévku, která nebyla polévkou a hovězí, které bylo spíš hovězinou. Většinu jídel jsem ovšem jedl rád.

    Do dnešní doby mám lehký blok pozřít polévku z mléka (jak je popsaná níže - mléko, slaná voda, nudle nebo rýže) a rýžovou kaši (ten blemcavej hnus bez chuti s trochou cukru a másla). Je zajímavé, že zelňačka (tam je také tuším mléko) mi nevadí a krupicová kaše mi dokonce chutná. Odpor k hliníku postupně zesílil a nevařil bych v něm ani domácí zvěři.

    Jinak věci jako jsou libovolné vnitřnosti mám hodně rád, ale musí být vše správně připraveno. Je jen málo věcí odpornějších než ledvinky na smetaně, které jsou na 30m cítit močovinou.

    Fakt je ten, že mi chuťové pohárky doma vždy někdo napravil - všichni v rodině jsou dobří kuchaři, pravidelně máme i ryby, zvěřinu a poslední dobou i mořské potvory (můj přínos).
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Dík:)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: já asi měla na školní jídelnu fakt štěstí :-) pozřeme skoro vše :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIMSA: tenhle způsob vaření srdíček je geniální. Ten extra koncetrovaný vývar s česnekem a v mém případě s jogurtem je skvělá, jedoduchá chuť.
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: A teda dost často bylo hodně věcí vyztuženo fazolemi.. takže se pak všichni nervózně vrtěli na židlích a snažili se chovat podle bontonu...:-)))
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: Chodila jsem 2krát v týdnu do školní jídelny na obed, 22 kaček v poho, lepší než bageta, a všechno zapražené moukou až mě z toho pak pálila žáha a třeba v číně měli takové zvláštní kuřecí maso co nemělo ani tvar, bylo to jak sekánka... ale třeba kapustu a svíčkovou měli dobrou, bylo tam i kus opravdického masa:-)) a párky teda taky dost často... no žádná sláva.
    MONI
    MONI --- ---
    ALTHIA23: kdyby jen instant, u nás v jídelně si poslední dobou kuchařky oblíbily vařit z párků
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    PRSKAFKA: Nezlepšilo...řekla bych že zavání více instatntních věcí
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYTKAK: Já mám vždycky úplně sevřené hrdlo, jen fazolky vidím. Když zabojuju s podvědomí, tak je v úpravě s anglickou slaninou a česnekm pozřu a i si na nich pochutnám, ale ten začátek je vždycky stejně těžký. K těm na smetaně už se asi nepropracuju nikdy.:-((

    Jo, a segedín se tu už řešil? Ten zas "díky" menze odmítá jíst moje máti.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: teda já fazolky taky miluju a muž by se po nich užral :-)

    ZUZKAOU: máš u mě 1* .-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam