• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    IORETH
    IORETH --- ---
    Tak jsem zavzpomínala na školní špenát... zelená smradlavá břečka s moučnými "noky" a přemrzlými bramborami, doplněná v lepším případě půlkou vejce, v horším kusem vařené hovězí kližky. Dodneška jsem vděčná naší "soušce" z ručních prací (hrozná babizna s drdolem, v pletené vestě, měla nás z matematiky, výtvarky a těch zmíněných ručních prací), že nás přinutila, skoro silou, abychom špenát v rámci jedné hodiny uvařily. Od té doby ho miluju.

    Mám ráda variantu "pyré" i "listí":

    Pyré: Spousta cibule a česnek nakrálejný na větší kousky se rychle opeče na másle, přidá se kostka špenátového protlaku (já ho nechávám rozmrznout a trochu ho i vymačkám, aby nebyl moc vodnatý a nemusel se vařit dlouho), trošku povařit, osolit, pak přidat trochu smetany. Může být i kysaná. Na závěr přidat ještě trochu prolisovaného česneku a opepřit čerstvě mletým černým pepřem. Kdo se nebojí salmonely, může přidat pár žloutků. Miluju to jenom tak s tmavým chlebem, bez ničeho dalšího. Občas vynechám česnek a přidám víc pepře.

    Varianta se sýrem: Když zbyde uvařený protlak, přidám do něj apetito a jím jako pomazánku na chleda.

    Listí: Na slanině nebo špeku opeču cibuli a česnek, přidám listí, opepřím, okmínuju a je to. Nejlepší je to zase s chlebem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kroupová s hrachem

    Hrách uvaříme do měkka, v jiném hrnci uvaříme kroupy v dostatku osolené vody či vývaru. Smícháme, přidáme propasírovaný česnek a majoránku.
    Taky to jde pak v misce posypat osmaženou cibulkou a případně i slaninou.

    Já mám ráda jak hrách i kroupy i jejich kombinaci, takže mi ta polévka chutná, ale teda rozhodně není na léto. Spíš na zimu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bramborová polévka s podmáslím.
    4 porce

    4 velké brambory
    300 ml vody
    500 ml podmáslí
    slanina - nějaká dobrá, prorostlá.
    sůl
    kmín
    4 lžičky hladké mouky
    4 vejce

    Kopr/majoránka + česnek


    Nechat vypéci slaninu a zasypat moukou, chvíli míchat, dokud nezezlátne. Zalít vodou a zásmažku rozmíchat. Do vařící vody přisypat nakostička nakrájené brambory, sůl a kmín. Brambory uvařit doměkka, pak přilít podmáslí a na naběračce tam opatrně vložit rozklepnutá vejce - jedno po druhém a počkat, až bílek ztuhne. Vyrobíte ztracená vejce.

    Základní verze polévky bez bylinek je taková hodně jedoduchá, žloutek z vajíčka ji krásně zjemní.
    Do další verze jsem nasekala čerstvou majoránku a přidala trošku česneku - to je moc dobré a třetí verze byla s koprem. Největší parádu v té polévce dělala ta osmažená slanina, dovedla bych si to představit i s klobásou.

    Jde o rychlou a lacinou polévku, na druhou stranu je to spíš jídlo typu palivo, než pochoutka. Zatímco klasickou kulajdu miluju, tak tohle jako není špatné, ale pravidelně si to dělat nebudu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zašli jsme za paní Hadwiger - osmdesáti letou sudetskou němkou s dotazy, co se v Rychlebách vařilo před válkou. 25 minutové povídání o tom je ke stažení tu.

    V následujících dvou týdnech budu recepty testovat, bo je chceme vařit na jednom kurzu, takže si sem budu odkládat poznámky na následující jídla

    Klechta - bramborová polévka s podmáslím, Kroupová polévka s hrachem, Utopené hruškové knedlíky, Bramborové placky nasladko, bramborák s povidlama a obálkové buchty.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Už se mi to chladí v lednici. Mám toho pěknej kotel, takže o svoji stolici na dalších pár dní mám jasné představy ;-)
    I teplé to chutná příjemně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombinací dvou jídelnových podezřelých- řepy a okurkového salátu vznike skvělá osvěžující polévka - litevský studený boršč.

    0.4kg řepy
    velká okurka
    litr podmáslí
    cibule - ideálně jarní s natí
    kopr
    sůl
    ocet
    cukr

    Uvařit řepu a nastrouha či rozseka mixérem, fakultativně jde použít sterilovanou řepu, ale není to ono.
    Řepu a případný vývar smíchat s kefírem či podmáslím, najemno nasekat cibulku, nastrouhat do toho nahrubo okurku, nasekat mladý kopr, podle chuti osolit, okyselit a osladit a nechat vychladit.

    Originálně do toho ještě přijdou natvrdo uvařená vajíčka a studenou polévkou se polévají uvařené brambory - povětšinou teplé.

    Bez vajíček a brambor jde o skvělé lehké jídlo. Jen se pak člověk na záchodě nesmí vyděsit červené barvy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: Oni se hodně lišej provozovnu od provozovny, to je pravda. Bohužel, ty mizerný převažujou.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: když u mámy v práci vařil Eurest (vařil, nevozilo se to, jako sem), tak byli fakt hodně dobří; i sodexho v HP centru na Balabence bylo dobrý
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: V Eurestu by vznikla šlichta i z prvotřídních surovin:-P
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: no, ona v eurestu většinou vznikne...jinak dovyužití zbytků se nebráním, ale v kulturní podobě, ne že si objednám tuňákový salát a nacpou mi tam všechno možné od filé po vepřovou pečeni a zalijou majonézou, aby to nebylo na první pohled poznat...
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: To použití zbytků z předchozího dne by mi vadilo zdaleka nejmíň. Samozřejmě za předpokladu, že to byly zbytky nevydaných porcí a že byly správně skladované. Doma taky nevyhodím zbytek čočky, ale udělám z toho druhý den čočkovou polívku, zbytek kuřete oberu do rizota, z kolínek si udělám těstovinový salát k svačině... Při "recyklaci" nemusí nutně vzniknout nepoživatelná šlichta.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: když máš eurest tak to máš i v týdnu, s tím, že tam budou zbytky i z jiných výdejen (těžko říct, podle hygienických předpisů snad zakázané, ale kolikrát byly v zapečených těstovinách a tak identifikovány zbytky z jídel předchozího dne)
    OLYNTH
    OLYNTH --- ---
    MOIRAIN: v provedení školní a podobné jídelny určitě. na druhou stranu - tohle občas vařila moje babička. s okurkovým salátem to byla báječná mňamka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: to zní jako ideální jídlo na pátek. Brrr. Toho jsem naštěstí byl ušetřena.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    OLYNTH: si piš, že jo, grenadýrský pochod, zbytky brambor a těstovin + nějaké to maso nejasného původu a hodně papriky
    OLYNTH
    OLYNTH --- ---
    EDERA: jsi milosrdná - nemohl se rozhodnout. já vždycky měla pocit, že smíchali zbytky ze dvou obědů.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Já párkrát zkusila okurku na kostičky, ale poslední dobou zas už strouhám. Nám vyhovuje, když jsou "tzatziky" napůl salát a napůl studená omáčka. Třeba ke karbanátkům je to famózní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: tak to mě těší, že odkaz někoho inspiroval. Musím uznat, že já sama pořád mám nejraději okurky úplně jednoduše - okurka, bílý jogurt, pepř, sůl, bez čehokoliv. Výborná je ale ta finta s kostičkama, namísto strouhání.

    Plus jsem zkoušela okurkové lásí - oloupaný kus okurky se rozmixuje v jogurtu s vodou (1:1), osolí, opepří a vypije. Moc mě to nenadchlo. Zato pokus s rukolovým lásím (namísto okurky tam rozmixuju rukolu - takové to listí co je něco mezi salátem a pampeliškou) a to je teď na léto úplně skvělé, protože to chladí, dodává ionty a je to tak lehoučce nahořklé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak na povodních jsem byla přímo u zdroje - pomáhala jsem místním kuchařkám ve školní jídelně krmit vojsko, hasiče, dobroovlníky a další zběř.

    A tímto prohlašuji, že školní jídelna v Bernarticích je zločinu prostá. Ty ženské se tam skutečně snaží vařit co nejpoctivěji a bez instatních nesmyslu. Obyčejný vesnický jídla. Jediná zůvěřilost co se mi tam nezdála byly zapečené těstoviny s luncheonmeatem, jenže to byl svátek večer a oni přes celý víkend sháněli po Javornicku něco obsahující bílkoviny, aby tím nakrmili 170 osob. I když pravda, okurkovej salát dělaly ten hnusnej vodovej. Ale naprosto chápu proč - kvůli množství.

    Vůbec všechny kuchyně na povodních musely mít děsný zápřah, protože když přešlo povodňové nebezpečí, tak se normálně makalo okolo 8-10 hodin denně, kuchyně ale jely povětšinou šestnáctky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Teď jsem si vzpomněla na další "perlu" - dragounský marš. Sice teda ne ze školní, ale z nemocniční jídelny, ale to je celkem fuk. Ten pokrm mi přišel, že se kuchař nemohl rozhodnout, jestli chce dělat francouzské brambory nebo šunknfleky, tak spatlal v pekáči obojí.

    ZUZKAOU: Podle toho "Tvého" receptu na tzatziky jsem poněkud upravila svou verzi okurkového salátu se zakysanou smetanou. Řecký jogurt je tu celkem nedostatkové zboží (ačkoliv před prázdninama ho měli v Tescu), tak i nadále dávám zakysanku, ale nově přidávám trochu olivového oleje a citronovou nebo limetkovou šťávu a získalo to nový rozměr. Díky za link.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam