• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Východní čočkovku děláme hlavně s kumínem a černou hořčicí.

    rozpálit olej, nechat rozvonět koření, zesklovatět cibuli s nakrájeným česnekem, přilít vodu, dodat čočku (s červenou to má jemnější chuť a hezčí barvu, hnědá je taky fajn.) a rajčata. Když je to měkké tak rozmixovat. Dá se zjemnit smetanou, pak ještě zasypat nějakou zelenou natí - ideálně koriandr nebo petrželka.
    Dobré to je i bez rajčat.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: na čočkovou mám podobný recept - do vývaru, klidně z kostky, tak dvě, tři hrsti čevené čočky, dva, tři brambory na kostičky, plechovka loupaných rajčat, když je, tak kus dobré klobásy/uzená žebra, hřebíček a nové koření, a jedna větší pokrájená cibule, případně se může předtím orestovat trocha cibule na tuku a kari, ale ne moc; podle receptu se má po dovaření vyjmout koření + případné kosti a rozmixovat a podávat s opečenou klobáskou, nemixovala jsem nikdy
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    ZUZKAOU: cibule, slanina, mrkev, celer, brambory, rajčata, fazole
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Ha, to by mohlo rehabilitovat čočku i u mého muže :-)
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    seznam:
    bořč
    bramboracka
    dobra hrachovka
    zelnacka (ale nasmi byt moc kysela)
    cesnecka
    a hlavne polivky od babicky:o)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: Mám plnou pusu slin. vyzkouším příležitostně obě.

    A když už se tady mluví o polévkách, tak za nás přidávám recept na "afghánskou čočkovou" (afghánskou proto, že jsme něco takového prvně jedli v restauraci Kábul a chutnala nám tak, že jsme se ji pokusili uvařit i doma)
    Hrnek červené čočky se zalije zhruba třemi hrnky vody (dá se i víc, podle toho, jak chcete mít polévku hustou), přidá se sůl a vaří se zhruba 20 minut. Pak se přidá prolisovaný česnek (množství podle chuti), mletý zázvor a konzerva krájených rajčat (v Kábulu teda dávali čerstvá oloupaná rajčata, ale několika experimenty jsem zjistila, že z plechovkových nám to chutná víc, protože jsou výraznější). Znovu se chvíli vaří. Na talíři se dá dozdobit kysanou smetanou.

    Tahle polívka u nás aspoň trochu rehabilitovala luštěniny, které se školní jídelně povedlo znechutit prakticky všem členům domácnosti.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: jj, jediný rozdíl je v tom, že protlaky občas bývají jakoby trpké (pokud se vyrábí při vyšší teplotě a nadrtí tam i semínka, tak trošku ztrpknou), což mně osobně vadí. Ta rajčatová šťáva je navíc taková hladká, vůbec "nedrhne jazyk" nebo jak to říct... v omáčce mi to nevadí, ale u té polévky jo, nějak :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: tak rajskou dělám podobně, až na to, že beru rajčatový protlak a vodu, což je vlastně totéž.

    Ta pórková zní skvěle.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU:

    Bílá pórková s mandlemi a koriandrem
    Spousta pórku se nechá mírně změknout na másle, přidá se římský kmín, zaleje se vodou, přidají se mandle (dobré to bude i s vlašskými ořechy, pokud budou úplně čerstvé), sůl a pepř. Nechá se to pár minut vařit, pak se přidá troška mouky rozmíchaná ve smetaně a koriandr. Chvilku se míchá, pak odstaví. Na úplný závěr se dá malá trošička rýžového octa, ale fakt jenom troška - ta chutě sjednotí, nesmí to být ve výsledku kyselé. Asi tak půl kávové lžičky na hrnec. Pokud není rýžový ocet, tak raději kyselinu citrónovou (neovoněnou citrónem).

    Tahle polévka vznikla náhodou, když jsem jednou rozpačitě stála před špajzem a přemýšlela, co k tomu pórku ještě nahážu. Už nikdy se mi ji nepodařilo zopakovat tak, jako tu první, takže se podezřívám, že jsem tam toho naházela kapku víc, než co jsem si pak povzpomínala :)

    Rajská z džusu
    Bleskově osmažíme (místy necháme zkaramelizovat, resp. mírně připálit) větší množství cibule, zalijeme rajčatovou šťávou (tolik, kolik budeme chtít polévky), osolíme, trošku osladíme, přidáme skořici, hřebíček, bobkový list a pepř a chvilku vaříme. Na závěr můžeme kápnout trochu smetany nebo i zahustit. Je to jednoduché, rychlé a tak trochu úchylné, pokud někdo používá takové množství cibule jako já :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: Bílá pórková s mandlemi a koriandrem? Rajská ze šťávy? Jakpak to děláš?
    IORETH
    IORETH --- ---
    1.) Maminčina držťková
    2.) Maminčina držťková
    3.) Držťková z hospody u Medvídků
    4.) Kapří s jikrama
    5.) Bílá pórková s mandlemi a čerstvým koriandrem
    6.) Moje kulajda
    7.) Falešná hovězí (mrkvová) s drožďovými knedlíčky
    8.) Falešná držťková (z václavek)
    9.) Moje špenátová
    10.) Moje rajská z rajčatové šťávy (100% džusu)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADALIM: co je v zimní minestrone?
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    ZUZKAOU:
    1.pórková s houskovými knedlíčky
    2. králičí vývar s játrovou rýží
    3. vývar s domácími nudlemi
    4. můj boršč
    5. zimní minestrone
    6. kulajda
    7. zelňačka
    8. cibulačka
    9.bramboračka
    10. česnečka
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: Můj top by byl
    1. kuřecí vývar
    2. hovězí vývar
    3. česnečka
    (vývar myslím nejlée bez nudlí a zeleniny, jen s masem, popř. ještě játrovými knedlíčky; v česnečce se obejdu bez brambor, ale snesu na kostky osmažený chleba, příp. strouhaný sýr)
    Tím končím - bez zbytku polévek se obejdu už úplně (a upřímně řečeno ani tu uvedenou trojku nijak ndměrně nevyheldávám :-)))
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    ZUZKAOU:
    1. boršč
    2. česnečka s osmaženým chlebem
    3. gulášová (případně dulášová s fazolema)
    4. zelňačka
    5. bramboračka
    6. ze zelených fazolek se zakysankou
    7 . kulajda
    8. slepičí s nudličkama
    9. mrkvová krémová
    10. brokolicová / květáková

    ZUZKAOU: 18. Goulash
    znáte někdo nějaký zaručený recept? Gulášovku z duše nesnáším-
    základ je žádná mouka a slušná (pěkně červená) paprika
    +/- od oka dle potencionální tchýně:
    maso na guláš (prorostlé) na kostky, tak půl kila,
    1-2 cibule
    olej/sádlo
    lžíce sladké papriky
    česnek, tak dva stroužky, ale nemusí být
    pepř, kmín, sůl, bobkový list
    1-2 mrkve, 1 zelená paprika, 2 rajčata (někdo loupe, někdo ne), petržel, celerová/petrželová nať,
    2 (střední) brambory
    osmažit cibuli, na ní maso, přidat sladkou papriku, rychle zamíchat a zalít trochou vody (aby nezhořkla),
    přidat sůl a koření a rajčata, pomalu vařit asi půl hodiny
    přidat zeleninu, uvést k varu a pomalu vařit tak čtvrt hodiny
    přidat brambory, přilít vodu a vařit dokud nejsou brambory i maso měkké
    sůl, chilli podle chuti
    TROTAK
    TROTAK --- ---
    1. muj borsc :)
    2. vývar s játrovými knedlíčky
    3. gulasova
    4. drstkova
    5. zampionovy krem
    6. kulajda
    7. cockova
    8. zelnacka s klobaskou
    9. uzeny vyvar s kroupama
    0. vsechny dobre a chutne ...
    PRSKAFKA
    PRSKAFKA --- ---
    ZUZKAOU:
    1. boršč
    2. zelňačka
    3. vývar s játrovými knedlíčky
    4. bramboračka
    5. kulajda
    6. česnečka s osmaženým chlebem a strouhaným sýrem
    7. brokolicový krém
    8. krkonošský kyselo
    pak jsou různé druhy zeleninových polévek, u kterých se mi už těžko určuje pořadí :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Můj top 10 by byl:

    1. vánoční rybí
    2. boršč
    3. chřestový krém
    4. hovězí vývar s játrovými knedlíčky
    5. francouzská cibulačka
    6. bramboračka
    7. česnečka s osmaženým chlebem
    8. žampionová
    9. minsetrone
    10. gulášová
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mě to přijde jako hodně zajímavý výběr, jen mi v tom k dokonalosti chybí francouzská cibulačka.

    A valašská kyselice s českou bramboračkou, protože to jsou typy polévek a chutí, které v tom výběru nemá.

    Jaký je váš top list polévek?

    pro mě by to byla
    - vývar s krupicovými nočky
    - boršč
    - drožďovka
    - kulajda
    - zelňačka
    - vánoční rybí polévka
    - bujabéza
    - harira
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    32. Tom Yam


    One of the most famous dishes in Thai cuisine known for its distinct hot and sour flavours made of stock and fresh ingredients such as lemon grass, kaffir lime leaves, galangal, shallots, lime juice, fish sauce, tamarind, and crushed chillis.
    recept

    33. Torpedo

    Found commonly in parts of Malaysia especially Penang, Sup Torpedo is a type of exotic soup that includes the penis of a bull as the main ingredient. It is reputed to be an aphrodisiac.
    Recept bez penisu, jen s hovězím.

    34. Trahana



    Dried foods based on a fermented mixture of grain and yoghurt or fermented milk, usually consumed as soup found in Turkey, Greece, Egypt and Iraq. The Turkish tarhana consists of cracked wheat, yoghurt, and vegetables fermented then dried. The Greek trahana contains only cracked wheat and yoghurt.
    Recept na polévku Recept na výrobu Trahana

    35. Vichyssoise


    A French style soup made of puréed leeks, onions, potatoes, cream, and chicken stock traditionally served cold.


    36. Waterzooi

    Means “watery mess’ in Dutch. Made of fish or chicken, carrots, leeks and potatoes, herbs, eggs, cream and butter.

    Rybí waterzooi Zeleninové waterzooi

    37. Zurek

    A soup made from soured rye flour and meat, which is specific to Poland and other northern Slavonic nations such as Slovakia.
    Recept. Polská verze kysela. Namísto brambor a hub tam dávají klobásu a zeleninu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam