Jej, tady to krásně voní:)
Já se přidám.... Segedinský guláš jsem dělala někdy v listopadu poprvý... Kamarádovy rady zněly takto:
1 kg vepřové ramínko (možno přidat jehněčí a hovězí)
1 kg cibule
1 smetana
o,5 kg kysaného zelí
paprika, sůl (dá se přidat i další koření)
Zkušenost č. 1: Poměr kila masa na půl kila zelí se mi zdálo barbarské. Maso se smrskne a ze zelí sem tam vykukuje, kdo je masožravec jako my, doporučuju upravit poměr...
č. 2: Příště si nejdřív připravím vývar např. z kolínka, chuť bude intenzivnější, měla jsem problém s dochucováním.
č. 3: Paprika musí být kvalitní, jinak guláš nechytne ani barvu ani chuť, u nás byla doma zrovna nějaká pochybná značka...
č. 4: Guláš je nejlepší tak třetí čtvrtej den.
Klasika- cibulka na oleji, maso nechat osmahnout, zalít vodou (vývarem), osolit, vařit do měkka, dokořenit. Zelí ochutnat... je-li moc trpké, propáchnout vodou a přidat do hrnce, nechat projít varem, vypnout, přidat smetanu, promíchat a nechat dobublat. Když bude kombinace mas, tak buďto přidávat (nejdřív hovězí, pak jehněčí, nakonec vepřový) v průběhu vaření anebo dát všechno na začátku a třeba nechat vepřové vedle hovězího rozpadnout, to je taky paráda.
A k tomu kulatej chleba:) Pravej guláš by měl bejt hodně pálivej, ale moje česká držtička snese poměr pálivá/sladká paprika 1:1.
Co se týká rajské omáčky s těstovinama, tak tam to řeším takto:
-na těstovinách je lepší neštřit, aspoň panzani
-protlak bez přídavku cukru, když se podaří trpkej, tak na závěr po částečnym vychladnutí vmíchat kousek medu
těstoviny
o,5 kila mletého masa s vysokým podílem masa (ideálně namlít doma, no...)
o,25 kg rajského protlaku
olivy
větší cibulka
nastrouhaný aromatický sýr holandského typu (sledujte tu barbařinu, jo:) olivy a madeland:D, je to bomba)
oregano, bazalka, tymián, sůl, bílý pepř, popř. med
Cibulku do sklovata, maso na ní osmahnout, následně přidusit do poživatelna. Podlít protlakem, přidat koření, nasekané olivy a nechat provárnout, vypnout, dosladit. Protlak ani neředit, ani nezahušťovat.