• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: já prejt ve školní jídelně nepamatuju, což je pro mě jakožto pro dítě odkojené domácí zabíjačkou jedině dobře, ale živě si vzpomínám na šok, když jsem si, puzena neodolatelnou chutí, koupila jitrnici v obchodě... Slaná strouhanka se sádlem, fuj hnus :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: S dcerou tam chodí chodí chlapeček s nejrůznějšími potravinovými alergiemi, kterého jinde právě kvůli alergiím odmítli vzít, a paní kuchařka to velmi pečlivě hlídá. Obědy teda ona nevaří, to jim vozí, ale vždycky se vyptá na složení, porovná to se seznamen zakázaných potravin a rodiče předem upozorní, aby mohli dodat oběd vlastní. A taky teda nemají vždycky něco tak exotického jako kokosová polívka - dneska třeba měli koprovku s knedlíkem. Takže celkem klasika - akorát ten kopr v koprovce byl čerstvý a ne nakládaný a knedlíky bio celozrnné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: brrrr prejt s bramborovou kaší! Další trauma, co se mi ale nepovedlo změnit ani na domácí zabijače. Jitrnce, jelita či prdelačka ne. Cokoliv jiného zabijačkového (domácího) klidně, včetně krvavé tlačenky.

    Ovolakto jídelna mi přijde jako dobrej nápad, minimálně to znamená, že kuchařky přemýšlí nad tím co vaří. Jen bych se bála v případě, že že bych měla nějaké víc alergické dítě (třeba ten kokos, nebo soja).
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nedávno se mi tu někdo divil, proč se mi tak líbí, že dcery školka je laktoovovegetariánská. Tak dneska mi líčila kamarádka, jejíž dcera dochází do "normální" školky, že děti měly k obědu prejt. I tříleťáci! To teda fakt zlatá pohanka, zapečená rajčata, kokosová polívka a jiné exotické věci, co mívá ve školce naše Kebina.
    WERKA
    WERKA --- ---
    PIGSTER: To není výlučná specialita menzy. Tohle vedou i v nějaké hospodě v Nuslích, kam chodí na oběd máma. Akorát nevím, jestli tam na jídelníčku uvádějí jako "studentský", "sýrový" nebo ještě nějaký jiný špíz ;-)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ZUZKAOU: Nene, normálně suchý v pytlíku:D Sodu nemám:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: plechovka v obchoďáku? A údajně jedlá soda při vaření.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Hoj, nevíte někdo, jestli se dá urychlit máčení fazolí? Jsou na 4 hodiny na namočení, samozřejmě jsem zaspala a nechci obědvat ve tři:) Co horká voda, nevykurví to?
    SMARIO
    SMARIO --- ---
    EDERA: ja kdysi mel "HOLANDSKY PLATEK" - byly to dva platky (tak 1-2mm tluste) junior salamu a mezi byl jeden platek eidamu a samo hromada strouhanky...

    doslo mi to az pri jidle - ja to mel porad za holandsky rizek, ale asi jsem to nedocetl - nebo to byl zkrat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Nesnáším smaženej salám, ten studentský řízek jsem kdysi nedokázala ani dojíst. Maskování vznosnými názvy ovšem taky nechápu - kdyby u toho bylo rovnou "obalovaný gothaj", tak si to ani nedám.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: je to celkem v pohode, chutove je to jak smazak se salamem. Vtipny je na tom jenom to, jak se to snazi maskovat.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Takže s tím gothajem jsem se trefila. Zní to fakt strašně a chutnat to bude asi ještě hůř.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: studentsky spiz = na kostky nakrajenej salam a syr, nastrkany na preskacku na spejli a obaleny do trojobalu, aby nebylo videt, co je uvnitr
    vysledek vypada jako obalovana krysa :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Studentký špíz nevím, ale pod názvem "studentský řízek" servírovali v práci v kantýně obalovaný gothaj.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PIGSTER: hele, jako, už jsem tam pár let nebyla, ale vede středeční pizza a čína
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    WYDER: kdo nebyl v dejvickych menzach CVUT a nebastil povestne ledvinky, kantonske nudle nebo myslivecky goulash nevi co je to HNUS :) Schvalne muzete hadat, co je "studentsky spiz" prezdivany "smazene krysy" :)
    WYDER
    WYDER --- ---
    O tom, jak to vypada v libereckych menzach TUL jsem sepsal cosi zde: http://wydrikovo.blogspot.com/2009/11/menza-harcov-poblil-by-se-pohlreich.html
    IKA
    IKA --- ---
    dnes som dala druhu sancu kelu (kapuste), a dobre som urobila.:)
    [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIGSTER: Lístečky jsme měli taky...pamatuju se na ně...takováto diskuse ale naštěstí nikdy neproběhla....ani tak strašné zážitky nemám....i když cokoli zamíchaného a zapečeného nemusím....(tj. šunkofleky, rizoto, apod.)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: akurat som to pisala na iny diskusny server, tak teraz uz len kopirujem:)

    na novy rok sa vraj ma jest sosovica, nasa verzia je takato:

    polievka z cervenej sosovice s kokosovym mliekom a zazvorom

    na oleji osmazime na male kusky nakrajany por, zazvor (vela), cesnak (trosku) a mrkvu. dnes som v zachvate nahlej inspiracie pridala aj na male kocky pokrajane susene marhule, asi tri, a nebolo to zle.
    mozete prisypat dalsie oblubene korenie (napriklad koriander, rimsky kmin, trosicku cierneho korenia - ak sa vam nechce premyslat nad tymi spravnymi pomermi, kludne pouzite kari zmes).

    ked sa nam to zda dostatocne osmazene, zalejeme to kokosovym mliekom, prisypeme cervenu sosovicu, varime kym nie je makka. dosolime.

    potom to mozete rozmixovat a podavat posypane cerstvym koriandrom. ak by sa vam to zdalo prilis sladke, mozete pridat par kvapiek limetkovej alebo citronovej stavy.

    takto v zime tato polievka velmi prijemne zahreje:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam