• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    INUSHKA: Ano. Mam stejny problem. Pajšl NE. Ani za nic.

    Chystam se do vyvaru pridat kousek hoveziho srdce v ramci rozsirovani obzor, ale pak ho dam okamzite psovi a aplikuju si dostatek rohypnolu, abych na to po probuzeni zapomnel a na stole mel cistej vyvar :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: tipla bych si, že jednorázová akce. Respektive, pokud měli výrazně zvýšenou návštěvnost, tak to možná zopakujou, ale divila bych se, kdyby Spolek se rozhodl vařit jen jídelnovitě...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Nechápu z toho, jestli to byla jednorázová akce nebo takhle budou vařit pravidelně. Bohužel to mám z práce daleko, ale příležitostně bych to zkusila otestovat, pokud to bude dlouhodobě. I když teda plíčka ani jiné vnitřnosti mě nedonutí jíst nikdo, i kdyby je vychválil až do nebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

    Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

    Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ZUZKAOU: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

    Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

    Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

    Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

    Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: To je moravsky, okurek. Plíčko asi taky.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Knedlík s vejci a okurek (to je česky?), rajská polévka s písmenky (!), mrkev s vejcem (?), ananas se šlehačkou... to ani nezní jedle, natož aby to jedle chutnalo. Fakt ne. Pudink se sirupem si vybavuju a nejsem za to ráda. A konečně, co je to "plíčko"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: No tak předpokládám, že to byla základní myšlenka - stejná jako je v základu tohohle klubu, že jídla, co nás traumatizovala se dají udělat velmi jedle. Co si pamatuju, tak ve Spolku umí vařit.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Menu je skvělý nápad, ale přiznám se, že bych si nevybrala, neb tahle jídla jsou pro mě esencí toho, co položilo základy špatné pověsti školních a jiných "sociálních" jídelen. Nelákavé kombinace, pitomé názvy jídel, láce z toho čiší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: no tvrděj to a menu vařej tak jako tak. Jídelnové mi přijde jako skvělý nápad.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Vážně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spolek v Brně se přidává k nápravě pověsti jídelnových pokrmů!

    Spolek - Závodní jídelna Spolek
    http://www.spolek.net/akce/2011/09/26/zavodni-jidelna-spolek

    V termínu 26.9. až 30.9.2011
    Pondělí
    Šunková rolka s křenovou šlehačkou
    Knedlíky s vejci, okurek
    Dalmatske čufty, vařené brambory, čalamáda
    Termix

    Úterý
    Frankfurtská s párkem
    Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže
    Jablko

    Středa
    Rajská s písmenky
    Plíčka na smetaně, houskové knedlíky
    Dušená mrkev, vařené vejce, vařené brambory
    Lívanec s marmeládou

    Čtvrtek
    Zeleninová s rýží
    Španělský ptáček, dušená rýže, okurkový salát
    Květák na mozeček, vařené brambory
    Pudink se sirupem

    Pátek
    Kapustová
    Smažená vepřová játra, bramborový salát
    Žemlovka s jablky a tvarohem, švestkový kompot
    Ananas se šlehačkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem se odvážila udělat plíčky na smetaně a jsou výborný. A to dokonce je jím s kolínkama.

    Pořádně vymejt, případně nechat odležet ve studené vodě plíce. POřádně vymačkat. Uvařit do měkka spolu s mrkví, celerem, petrželí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Já to vařila tak 40 minut v blbě těsnícím papiňáku. Z měkkého masa vykrájet dýchací trubice a celé to pokrájet na menší kousky.

    Orestovat cibulku a přidat k tomu maso, počkat než chytne trošku barvy. Zaprášit moukou, vyrobit zlatou jíšku, naředit plíčkovým vývarem a vařit 20 minut, aby se mouka rozvařila. Přidat smetanu, případně zakysanku, dotáhnout cukrem, solí, pepřem a citronem. Přidala jsem k tomu ještě česnek při restování cibulky a pak čerstvou majoránku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ne série má 6 dílů, pak je ještě druhá a patrně i nějaké z Británie.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: neni to ho vic dilu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: super blog!

    Francie


    Korea

    Japonsko



    A USA 1936



    A USA jídelna, kde vaří příčetně - ale jídlo na plastovém tácu je prostě hnusné.



    UK
    IKA
    IKA --- ---
    myslim, ze tento blog sa sem tematicky hodi:

    What's For School Lunch?
    http://whatsforschoollunch.blogspot.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: některé ty díly jsou fascinující. Respektive ty první dva, co popisujou původní stav, zbytek už je směřování k částečnému happyendu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: kriste.. jsem si precetla ten spoiler a asi si tim nebudu zasirat pc :))

    ja si pamatuju, ze na ZS, kde jsme meli jako gympl tridy, byla pizza svatek.. byla jednou za pul roku.. salamova.. ctverata.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam