• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Byl jsem sem odkázán z auditka od Babici. Mé největší trauma ze sravy ve školce spočívá v tom, že jsem byl onehdá nucen sníst tu odpornoou koprovku s bramborama. A nemohl jsem jít po obědě spát, dokud jsem to nesnědl. Brečel jsem, křičel, nic nepomohlo, já to musel sníst. Později se ke koprovce přidala i játra a ostatní vnitřnosti (ledvinky, jazyk, dršťky...). Po dosažení věku hodného základní školy jsem počal nesnášet veškerou dušenou zeleninu, zejména brokolici a mrkev, tlusté vepřové a hovězí. Nejhorší jídlo ze základní školy bylo "Vepřové maso v mrkvi". Ohavné klepající se cosi zalito UHOŘem, a k tomu brambory posypané dušenou mrkví. Dále také rajská s hovězím tvrdosti kvalitní podrážky. Dodnes nesnáším koprovku, jídla s koprem (tzatziki jako jedniné můžu), vařené vepřové (například koleno), dušenou mrkev s brokolicí a veškeré vnitřnosti. Jediné, pro mě akceptovatelné formy jídla, ve kterém jsou nějaké vnitřnosti, jsou tlačenka a paštika.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    Tak priznam se, ze srdce, zaludky, krky a podobne nemuzzuuu, proste ne. Ale jatra mi napiklad chutnaji. Jednou na stredni jsem od Světlany (pani, co vydavala obedy) vyslechla, ze mame dneska veprove srdicko a kolinka a povim Vam, ze z te jidelny jsem valila neuveritelnou rychlosti a to i po slepu: jsem totiz nevidoma :D Ta predstava toho srdicka me proste donutila se rychle hybat smer skolni bufet :D
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Když já jak tyhle orgány vídám lidský, tak si pak přijdu jak kanibal, tak to radši nejím :). Ale že je to jistě dobré, to věřím.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    my se doma o tyhle veci vetsinou rvali. Poskakovali jsme s otcem u hrnce s vyvarem a cekali, nez nam mama vytahne krky, zaludky, srdce,...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUORRA: to je geniální taktika :-) Jinak vývar ze srdce je skvělý a pečený srdce taky - nejdřív ovařit, pak prošpikovat slaninou a upéct. A pochopitelně na libovolné dušení - po očištění je to nádherná, libová a aromatická svalovina.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já měla srdce v lednici jedinkrát, a to prasečí, abych se v něm mohla hrabat. Pamatuju si, že onoho osudného večera, kdy jsem si ho nesla v sáčku domů, mě zaskočil mladistvý úchylák a já se díky němu ubránila. Prostě jsem řekla "hele, lidský srdce, chytej" a hodila mu ho. On se tak lekl, že utekl za humna :D.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak se netrap, udělej si čistý vývar a psovi dej to srdce radši syrové. Ono to bude lepší pro vás oba ;-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    INUSHKA: Ano. Mam stejny problem. Pajšl NE. Ani za nic.

    Chystam se do vyvaru pridat kousek hoveziho srdce v ramci rozsirovani obzor, ale pak ho dam okamzite psovi a aplikuju si dostatek rohypnolu, abych na to po probuzeni zapomnel a na stole mel cistej vyvar :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: tipla bych si, že jednorázová akce. Respektive, pokud měli výrazně zvýšenou návštěvnost, tak to možná zopakujou, ale divila bych se, kdyby Spolek se rozhodl vařit jen jídelnovitě...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Nechápu z toho, jestli to byla jednorázová akce nebo takhle budou vařit pravidelně. Bohužel to mám z práce daleko, ale příležitostně bych to zkusila otestovat, pokud to bude dlouhodobě. I když teda plíčka ani jiné vnitřnosti mě nedonutí jíst nikdo, i kdyby je vychválil až do nebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

    Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

    Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ZUZKAOU: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

    Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

    Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

    Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

    Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: To je moravsky, okurek. Plíčko asi taky.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Knedlík s vejci a okurek (to je česky?), rajská polévka s písmenky (!), mrkev s vejcem (?), ananas se šlehačkou... to ani nezní jedle, natož aby to jedle chutnalo. Fakt ne. Pudink se sirupem si vybavuju a nejsem za to ráda. A konečně, co je to "plíčko"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: No tak předpokládám, že to byla základní myšlenka - stejná jako je v základu tohohle klubu, že jídla, co nás traumatizovala se dají udělat velmi jedle. Co si pamatuju, tak ve Spolku umí vařit.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Menu je skvělý nápad, ale přiznám se, že bych si nevybrala, neb tahle jídla jsou pro mě esencí toho, co položilo základy špatné pověsti školních a jiných "sociálních" jídelen. Nelákavé kombinace, pitomé názvy jídel, láce z toho čiší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: no tvrděj to a menu vařej tak jako tak. Jídelnové mi přijde jako skvělý nápad.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Vážně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spolek v Brně se přidává k nápravě pověsti jídelnových pokrmů!

    Spolek - Závodní jídelna Spolek
    http://www.spolek.net/akce/2011/09/26/zavodni-jidelna-spolek

    V termínu 26.9. až 30.9.2011
    Pondělí
    Šunková rolka s křenovou šlehačkou
    Knedlíky s vejci, okurek
    Dalmatske čufty, vařené brambory, čalamáda
    Termix

    Úterý
    Frankfurtská s párkem
    Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže
    Jablko

    Středa
    Rajská s písmenky
    Plíčka na smetaně, houskové knedlíky
    Dušená mrkev, vařené vejce, vařené brambory
    Lívanec s marmeládou

    Čtvrtek
    Zeleninová s rýží
    Španělský ptáček, dušená rýže, okurkový salát
    Květák na mozeček, vařené brambory
    Pudink se sirupem

    Pátek
    Kapustová
    Smažená vepřová játra, bramborový salát
    Žemlovka s jablky a tvarohem, švestkový kompot
    Ananas se šlehačkou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam