• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAMATHUR: Nebo destilované:-)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    pokud švestky, tak sušené.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    kdyz ryzovy nakyp, tak jedine s merunkama ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EDERA: Brrr, ryzovy nakyp s rozblemcanejma svestkama z kompotu. Nepozru to. Ryzi na sladko v tomto provedeni povazuju za perverzi obdobnou sladke zemli u Mc Donalda.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    nevim,jestli tohle neni pro někoho právě ta traumatická,ale já dělám rajskou takhle:
    -plechovka loupanejch krájenejch rajčat
    -cibulka
    -hladká mouka
    -sůl
    -koření pěti vůní (má mj. i pani kořenářka v kořenářství u salvátora)
    (-citron, skořice, tvrdej perník)

    osmahnu cíbu, vyklopim na to rajčta, přidám tak čtvrt-půl plechovky vody, prohřeju, zahustim moukou a přidám koření, provařim,abych zabila chuť mouky a je to. pečlivky by zahustili perníčkem..když je to moc vodový (ujede ruka při vyplachování knzervy), přidám citronovou (příp. jde i pomerančová) šťávu, dosladim,dosolim. normálně to jíme doma s těstovinama (kolínkama!) a je to dobrota (nebo jsme prasata:-D)
    IKA
    IKA --- ---
    ozaj, a ryzovy nakyp ma dve krajne polohy: "panska" je vlacna, vlhka, ide tam vela vajicok, takze relativne draha. v skolskych jedalnach sa s nou obvykle neda stretnut.

    no a potom ta "setriaca" - co je v zasade trochu osladena sucha ryza, a vznikla postupnou degradaciou tej povodnej verzie, ked sa setrilo, kde sa dalo. niektorym ludom nechuti, niektori ju praveze preferuju.

    tak mozno zistit, ktora poloha komu nechuti, a skusit tu opacnu?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MISHACZEQ: Instantní není dobrá. Já krupicovou kaši taky ráda. Postupem doby jsem objevila, že nejvíc mi chutná, když doprostřed talíře s ní dám lžičku nutely. V teplé kaši se nutela pomalu rozpouští jak čokoládovo-oříškový ledovec.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Rýžový nákyp "díky" školní jídelně pozřít skutečně nedokážu, a to přestože naše závodka ho vyrábí ve verzi na pohled celkem lákavé s čepicí zapečeného bílkového sněhu.

    Mléčnou polévku jsem naopak jako holka milovala a byl to jediný způsob, jak do mě mléko dostat. Nejradši jsem ji měla v mámině podání, a to je vlastně jen ohřáté mléko, osolené, opepřené, se lžičkou másla a do něj (pokud možno domácí) nudle.
    IKA
    IKA --- ---
    ad krupicna kasa - raz sme ju s nejakou navstevou varili, a nejak sme sa zarozpravali, takze bola velmi hrudkovita. tak sme ju skusili rozmixovat, ze ju to mozno zachrani, a prekvapivo uplne stratila tu klasicku zrnieckovu teturu - takze ak niekomu vadi hlavne toto, rozmixovanie by mohlo byt riesenim.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: teda nevim sisky s makem jsem si chodil v jidelne pridavat i nekolikrat, nudle s makem vetsinou OK (bezvajecny, rozvareny ale spon sladky :) , sunkofleky taky OK (ovsem v menze servirovana parodie "kantonske nudle" teda ee), hase to je vlastne co? (hrachovka?), krupicova kase nikdy zadnej problem, syrovou omacku v podani jidelna jsem nikdy nemel (asi nejaka novota nebo co, nebo jsem mel kliku) a rajskou jsem vzdycky zboznoval i kdyz v tom bylo mas jak podrazka (na zakladce jsem chodil do jidelny jeste v dobe predkecupove, dnesni verzi si dovedu predstavit a fakt bych to asi nejedl)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    ZUZKAOU: za me krupicova kase ok. delam ji obcas a porad mi chutna. i ve skole jsem ji mela rada. nejlepsi je s maslem a posypana cokoladou nebo grankem :) nedavno jsem se dozvedela, ze existuje i instantni. staci pry jen zalit vodou a zamichat. no, nevim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A z klubu co mám pořád vařit řepa

    Řepa pečená

    řepu omýt a zabalit do alobalu, do kterého naleješ trošku olivového oleje a rozmarýnu. Péct podle velikosti řepy do měkka - občas to zkontroluj a píchni úzkým ostrým nožem, jestli je to hotové.

    Hotovou řepu oloupat, nakrájet na plátky a přidat buď vinagrette - tj. vyšlehaná zálivka olivový olej, balzamikový ocet, cukr/med a sůl, nebo jogurotvý/smetanový dip s česnekem, nebo rozmarýnem, nebo koprem, nebo fenyklem nebo křenem.

    Řepný salát
    pečenou a nebo ve šlupce vařenou řepu nastrouhat, osolit, prolít olivovým olejem a balzamikovým octem, přichutit čerstvým pepřem a nechat rozležet

    Pečená zelenina
    Zeleninu nakrájet na středně velké kousky - řepu, bramory, cibuli, celer, petržel, mrkev, rajčata, cukety, vypocený lilek, vodnici/ředkev/tuřín - prostě cokoliv kořenového či bulvového. Dát do velké mísy, zalít několika lžícemi olivového oleje, přisypat sůl, utřený česnek a nějaké bylinky (určitě rozmarýn). Všechno to promíchat, aby se zelenina obalila ochutenýn tukem, nasypat na plech a vrazit do trouby a péct do té doby, než vznikne zlatavá kůrčička.

    Nejrůznější boršče - viz tenhle klub a nebo internet.

    Řepná pomazánka
    Nastrouhat na jemno, přidat trošku křenu, soli a utřít s tvarohem.

    Taky se dá nakrájet na tenčí plátky, obalit nějakým těstíčkem a osmažit.

    A nebo z ní pomocí odšťavňovače vyrobit šťávu - ta je skvělá zkombinovaná s odšťavenou fenyklovou bulvou, s citronovou šťávou a nebo s rajčatovou šťávou. Osolit, opepřit a vychladit.

    chlodnik.

    Uvařit řepný vývar - tedy alespoň řepu vařit do měkka, když se k tomu bude vařit i nějaké maso a jiná zelenina, bude to jen lepší. Nechat vychladnout.

    Řepu nastrouhat, přidat k tomu nasekanou jarní cibulku a okurku. Zalít vývarem a kefírem 1:1. Přidat k tomu najemno nasekaný kopr, dotáhnout solí, pepřem a případně nějakým dobrý octem (balsamico a řepa se mají moc rádi). Nechat vychladit a rozležet.

    Případně se do toho dává natvrdo uvařené vajíčko a litevci k té studené polévce jedí teplé, vařené brambory.

    Jo a druhý den se nevyděsit při pohledu do záchodové mísy - poněkud to barví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Záhlaví aktualizováno, jestli jsem dobře hledala, tak průzkumé úkoly jsou momentálně

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.

    a byli nalezeni noví podezřelí
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: jiné pití, ehm
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: no preslazeny caj muzu, takze by mi to nevadilo. Blby ale je, ze uz ani nevim proc, nejspis trauma ze skoly v prirode ve 2. tride, se mi znechutil pomerancovy dzus. Dodneska mi staci si k nemu jenom cuchnout a je mi soufl
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: když jsem v lázních tři měsíce nedostala k snídani jiné pitý než meltu a přeslazený čaj, tak ji fakt už v životě nemusím byť jen cítit
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: nahodou tzv. bila kava z melty mi chutna dodneska :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: Já si myslím, že bohatě stačí dávat kopr čerstvý, nebo mražený, už to samotné hodně vylepší chuť, ale já si pro sebe koprovku dělám dost prasácky, mlíko, přiměřeně mouky, provařit, dochutit k bramborům a vejci ideální doplněk a dohromady to dělá večeři hotovou za 20 minut. K masu bych ji dělala s vývarem, samože.

    Moje jediné jídelnové trauma je pudink (souška na vaření nás ho donutila sníst připálený), krupičná a rýžová kaše, rýžový nákyp a nudle nasladko, z toho jsem ochotná čas od času a není-li zbytí sníst jen ten pudink, rýžový nákyp nepozřu ani vlastnoručně vyrobený. Jo a melta, bléééé.

    ZUZKAOU: játra na cibulce - cibulka do zlatova, na to hodit drůbeží játra, osmahnout, zatáhnout, přidat drcený kmín, v tom to stadiu je už schopno podávání, dá se přidat třeba ještě majoránka, solí se až na konec.
    Při pokračování se vedle na vodní lázni provaří v zakysané smetaně nebo jogurtu mouka, až to zhoustne a přidá se k játrům které byly zality trochou vody, solíme až na konec, podává se s rýží.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Kolena nevaříme, ale pečeme. Obzvlášť úžasné je kolínko šunkové, co zbude v řeznictví po ořezání šunky od kosti. Tomu když se nařízne kůže a dá se péct, tak je o parádní večeři postaráno (křen nutný!). Brokolici, dělám-li ji jako přílohu, dávám jen rozebranou na růžice do skleněné misky, posolenou a posypanou muškátovým oříškem, a přiklopenou mikrovlním tak 6 minut.

    A znovu děkuji za recept na květákové kari. Rodina se ho aktivně dožaduje, což bych u těch svých masožravců nikdy nečekala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a když tak koukám na záhlaví (asi to přesunu na nástěnku a zaktualizuju.)

    UHO je sprostá nápodoba základní hnědé omáčky- španělské omáčky z pěti základních omáček (bešamel, veloute, španělská, holandská, rajčatová)

    Hnědá omáčka (Sauce Espagnole) od Michala Klímy

    ½ šálku hovězího nebo telecího tuku (beef or veal drippings)
    1 šálek mrkev/celer/petržel na jemné nudličky
    ½ šálku hladké mouky
    10 zrnek černého pepře
    2 šálky nadrobno sekaných loupaných rajčat bez semen a šťávy (concassée)
    ½ šálku hrubě sekané zelené petrželky
    8 šálků dobrého hovězího vývaru
    Postup

    1. V pánvi se silným dnem zahřejeme tuk. Přidáme 1 šálek mirepoix ku kterému jakmile začne hnědnout přidáme ½ šálku mouky, a mícháme až do zhnědnutí, a přidáme 8 šálků vývaru.
    2. Vaříme zvolna asi 2 až 2 ½ hodiny nebo až do vyvaření na polovinu objemu. Příležitostně zamícháme a odtučníme tuk který vystoupí napovrch (to skim fat). ? odtučňování.
    3. Omáčku přecedíme a občas zamícháme abychom zabránili utvoření škraloupu.
    4. Omáčka by měla mít asi stejnou hustotu jako smetana.
    5. Dochuťte solí a pepřem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vniřnosti jsou tu rozebíraný docela často a nápravu vztahu ke kolenům dejte dohromady někdo, kdo si je vaříte. Brokolici je potřeba hlídat, aby se nerozvařila a nebyla syrová. Nebo smažená jako květák - to její brokolicovatost dost zamaskuje. Pár postů nazad byla zamaskovaný do quiche, to by taky mohlo fungovat docela dobře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam