• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a když tak koukám na záhlaví (asi to přesunu na nástěnku a zaktualizuju.)

    UHO je sprostá nápodoba základní hnědé omáčky- španělské omáčky z pěti základních omáček (bešamel, veloute, španělská, holandská, rajčatová)

    Hnědá omáčka (Sauce Espagnole) od Michala Klímy

    ½ šálku hovězího nebo telecího tuku (beef or veal drippings)
    1 šálek mrkev/celer/petržel na jemné nudličky
    ½ šálku hladké mouky
    10 zrnek černého pepře
    2 šálky nadrobno sekaných loupaných rajčat bez semen a šťávy (concassée)
    ½ šálku hrubě sekané zelené petrželky
    8 šálků dobrého hovězího vývaru
    Postup

    1. V pánvi se silným dnem zahřejeme tuk. Přidáme 1 šálek mirepoix ku kterému jakmile začne hnědnout přidáme ½ šálku mouky, a mícháme až do zhnědnutí, a přidáme 8 šálků vývaru.
    2. Vaříme zvolna asi 2 až 2 ½ hodiny nebo až do vyvaření na polovinu objemu. Příležitostně zamícháme a odtučníme tuk který vystoupí napovrch (to skim fat). ? odtučňování.
    3. Omáčku přecedíme a občas zamícháme abychom zabránili utvoření škraloupu.
    4. Omáčka by měla mít asi stejnou hustotu jako smetana.
    5. Dochuťte solí a pepřem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vniřnosti jsou tu rozebíraný docela často a nápravu vztahu ke kolenům dejte dohromady někdo, kdo si je vaříte. Brokolici je potřeba hlídat, aby se nerozvařila a nebyla syrová. Nebo smažená jako květák - to její brokolicovatost dost zamaskuje. Pár postů nazad byla zamaskovaný do quiche, to by taky mohlo fungovat docela dobře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A koukám, že koprovku tu nemáme založenou.
    Koukám že někomu to trauma vystačilo i na novinový článek http://life.ihned.cz/jidlo/c1-52701820-zlocin-jmenem-koprovka

    hříchy v jídelnách - mouková, bez vývaru, ze sterilovného kopru, s lihovým octem, bez smetany.

    Dělávám si ji s cibulovým základem, většina receptů je ale bez něj.

    Na másle orestovat na jemno nakrájenou cibulku, nechat trošku zezlátnou, přidat trošičku hladké mouky, osolit, přilít silný vývar a vařit alespoň 20 minut. Čerstvý kopr obrat, jemné lístečky posekat a dát stranou, stonky a větvičky taky posekat a hodit do omáčky se vyvářet. KDyž už je mouka rozvařená (min 20. minut), rozmixovat tyčovým mixérem na hladko (maximalisté přepasírují), přilít do toho smetanu (klidně i šlehačku) a posekané koprové lístky (hodně, hodně). Vařit to jen chviličku a něžně. Dotáhnout chuť solí, cukrem a citronovou šťávou.

    Klíčem k chuti je dobrý vývar, čerstvý kopr, mléčný tuk a citron s cukrem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak leda nějaké původní, neoranžové druhy mrkve - třeba by to pomohlo překonat blok :-) Jen se bojím, že je potřeba si vypěstovat vlastní, že neoranžové mrkve v ČR k dostání nejsou.


    History of Carrots - A brief summary and timeline
    http://www.carrotmuseum.co.uk/history.html
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak s mrkví je to u mě asi beznadějné, obě fotky na mě působí naprosto stejně odpudivě. Mrkev snesu v jídle, do kterého je zakomponovaná natolik, že není poznat její barva a chuť.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Fotky z internetů.
    Glazovaná mrkev

    vs.

    vepřové utopené v mouce s rozvařenou mrkví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S mrkví se totiž nevaří to nejlevnější vepřový na trhu, ale kuře a nebo jiné drůbež.
    Kuřecí Antiflu | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=660

    A mrkvička samotná se nesmí rozvařit. Mrkev co nám chutnala i jako dětem vařila moje máma.

    Dobrou mrkev (ne holadnské obry bez chuti) nakrájet na požadované kousky (kolečka či nudličky) na másle chvíli restovat, aby začaly karamelizovt, když už se začne obejvovat zlaté kousky, přisypat trošku cukru, ještě to párkrát zamíchat, osolit, zalít trochou vody či vývar a chvíli nechat dusit pod pokličkou, dokud mrkev nebude měkká a štáva vyvařené.

    Pokud má někdo přístup k čerstvým babykarotkám, tak je nekrájí, ale dělá to vcelku. Jo a prozradí mi zdroj :-)

    A teda moc dobrá je pečená mrkev. Dát na plech, pokapat olivovým olejem, posolit, popepřit a vrazit do trouby na vysokou teplotu. A nebo to půjde i na grill.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TOOMIX: jo veprovy v mrkvi nemuzu taky do dneska - je to snad nejodpornejsi zalezitost, co jsem kdy zral. Koprovka mi nevim proc nikdy nevadila (sice verze s bramborem a vajickem s sedivym zloutkem nebyla nic moc, ale dalo se to)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Byl jsem sem odkázán z auditka od Babici. Mé největší trauma ze sravy ve školce spočívá v tom, že jsem byl onehdá nucen sníst tu odpornoou koprovku s bramborama. A nemohl jsem jít po obědě spát, dokud jsem to nesnědl. Brečel jsem, křičel, nic nepomohlo, já to musel sníst. Později se ke koprovce přidala i játra a ostatní vnitřnosti (ledvinky, jazyk, dršťky...). Po dosažení věku hodného základní školy jsem počal nesnášet veškerou dušenou zeleninu, zejména brokolici a mrkev, tlusté vepřové a hovězí. Nejhorší jídlo ze základní školy bylo "Vepřové maso v mrkvi". Ohavné klepající se cosi zalito UHOŘem, a k tomu brambory posypané dušenou mrkví. Dále také rajská s hovězím tvrdosti kvalitní podrážky. Dodnes nesnáším koprovku, jídla s koprem (tzatziki jako jedniné můžu), vařené vepřové (například koleno), dušenou mrkev s brokolicí a veškeré vnitřnosti. Jediné, pro mě akceptovatelné formy jídla, ve kterém jsou nějaké vnitřnosti, jsou tlačenka a paštika.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    Tak priznam se, ze srdce, zaludky, krky a podobne nemuzzuuu, proste ne. Ale jatra mi napiklad chutnaji. Jednou na stredni jsem od Světlany (pani, co vydavala obedy) vyslechla, ze mame dneska veprove srdicko a kolinka a povim Vam, ze z te jidelny jsem valila neuveritelnou rychlosti a to i po slepu: jsem totiz nevidoma :D Ta predstava toho srdicka me proste donutila se rychle hybat smer skolni bufet :D
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Když já jak tyhle orgány vídám lidský, tak si pak přijdu jak kanibal, tak to radši nejím :). Ale že je to jistě dobré, to věřím.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    my se doma o tyhle veci vetsinou rvali. Poskakovali jsme s otcem u hrnce s vyvarem a cekali, nez nam mama vytahne krky, zaludky, srdce,...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUORRA: to je geniální taktika :-) Jinak vývar ze srdce je skvělý a pečený srdce taky - nejdřív ovařit, pak prošpikovat slaninou a upéct. A pochopitelně na libovolné dušení - po očištění je to nádherná, libová a aromatická svalovina.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já měla srdce v lednici jedinkrát, a to prasečí, abych se v něm mohla hrabat. Pamatuju si, že onoho osudného večera, kdy jsem si ho nesla v sáčku domů, mě zaskočil mladistvý úchylák a já se díky němu ubránila. Prostě jsem řekla "hele, lidský srdce, chytej" a hodila mu ho. On se tak lekl, že utekl za humna :D.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak se netrap, udělej si čistý vývar a psovi dej to srdce radši syrové. Ono to bude lepší pro vás oba ;-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    INUSHKA: Ano. Mam stejny problem. Pajšl NE. Ani za nic.

    Chystam se do vyvaru pridat kousek hoveziho srdce v ramci rozsirovani obzor, ale pak ho dam okamzite psovi a aplikuju si dostatek rohypnolu, abych na to po probuzeni zapomnel a na stole mel cistej vyvar :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: tipla bych si, že jednorázová akce. Respektive, pokud měli výrazně zvýšenou návštěvnost, tak to možná zopakujou, ale divila bych se, kdyby Spolek se rozhodl vařit jen jídelnovitě...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Nechápu z toho, jestli to byla jednorázová akce nebo takhle budou vařit pravidelně. Bohužel to mám z práce daleko, ale příležitostně bych to zkusila otestovat, pokud to bude dlouhodobě. I když teda plíčka ani jiné vnitřnosti mě nedonutí jíst nikdo, i kdyby je vychválil až do nebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

    Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam