Jo a když tak koukám na záhlaví (asi to přesunu na nástěnku a zaktualizuju.)
UHO je sprostá nápodoba základní hnědé omáčky- španělské omáčky z
pěti základních omáček (bešamel, veloute, španělská, holandská, rajčatová)
Hnědá omáčka (Sauce Espagnole) od Michala Klímy
½ šálku hovězího nebo telecího tuku (beef or veal drippings)
1 šálek mrkev/celer/petržel na jemné nudličky
½ šálku hladké mouky
10 zrnek černého pepře
2 šálky nadrobno sekaných loupaných rajčat bez semen a šťávy (concassée)
½ šálku hrubě sekané zelené petrželky
8 šálků dobrého hovězího vývaru
Postup
1. V pánvi se silným dnem zahřejeme tuk. Přidáme 1 šálek mirepoix ku kterému jakmile začne hnědnout přidáme ½ šálku mouky, a mícháme až do zhnědnutí, a přidáme 8 šálků vývaru.
2. Vaříme zvolna asi 2 až 2 ½ hodiny nebo až do vyvaření na polovinu objemu. Příležitostně zamícháme a odtučníme tuk který vystoupí napovrch (to skim fat). ? odtučňování.
3. Omáčku přecedíme a občas zamícháme abychom zabránili utvoření škraloupu.
4. Omáčka by měla mít asi stejnou hustotu jako smetana.
5. Dochuťte solí a pepřem.