• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, chci jen napsat, že se inspiruji silně vašimi kandidáty na průzkum. Potřebuji vytvořit anketu k článku o tom jak se vaří ve školních jídelnách.o)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Něco k řepě - polévka z řepy a hrušek.
    beetroot and pear soup | Souvlaki For The Soul
    http://souvlakiforthesoul.com/beetroot-and-pear-soup

    Na tenhle víkend sice bude boršč, ale hned při příští příležitosti to vyzkouším....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Áno, šéfe!: Áno, šéfe! - PREMIÉROVÉ ČASTI 20.10. 2011 | JOJ.sk - Televízia JOJ
    http://anosefe.joj.sk/anosefe-epizody/2011-10-20-ano-sefe-premierove-casti.html

    Slovenské ano šéfe ze školní jídelny.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IKA: hele, zkoušela jsem, dokonce rýži vařenou v plnotučném mléku, spousta žloutků, meruňky, skořice, vanilka a tak, prostě nepozřu
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    do nákypu přeci, destilované ovšem kdykoli
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAMATHUR: Nebo destilované:-)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    pokud švestky, tak sušené.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    kdyz ryzovy nakyp, tak jedine s merunkama ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EDERA: Brrr, ryzovy nakyp s rozblemcanejma svestkama z kompotu. Nepozru to. Ryzi na sladko v tomto provedeni povazuju za perverzi obdobnou sladke zemli u Mc Donalda.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    nevim,jestli tohle neni pro někoho právě ta traumatická,ale já dělám rajskou takhle:
    -plechovka loupanejch krájenejch rajčat
    -cibulka
    -hladká mouka
    -sůl
    -koření pěti vůní (má mj. i pani kořenářka v kořenářství u salvátora)
    (-citron, skořice, tvrdej perník)

    osmahnu cíbu, vyklopim na to rajčta, přidám tak čtvrt-půl plechovky vody, prohřeju, zahustim moukou a přidám koření, provařim,abych zabila chuť mouky a je to. pečlivky by zahustili perníčkem..když je to moc vodový (ujede ruka při vyplachování knzervy), přidám citronovou (příp. jde i pomerančová) šťávu, dosladim,dosolim. normálně to jíme doma s těstovinama (kolínkama!) a je to dobrota (nebo jsme prasata:-D)
    IKA
    IKA --- ---
    ozaj, a ryzovy nakyp ma dve krajne polohy: "panska" je vlacna, vlhka, ide tam vela vajicok, takze relativne draha. v skolskych jedalnach sa s nou obvykle neda stretnut.

    no a potom ta "setriaca" - co je v zasade trochu osladena sucha ryza, a vznikla postupnou degradaciou tej povodnej verzie, ked sa setrilo, kde sa dalo. niektorym ludom nechuti, niektori ju praveze preferuju.

    tak mozno zistit, ktora poloha komu nechuti, a skusit tu opacnu?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MISHACZEQ: Instantní není dobrá. Já krupicovou kaši taky ráda. Postupem doby jsem objevila, že nejvíc mi chutná, když doprostřed talíře s ní dám lžičku nutely. V teplé kaši se nutela pomalu rozpouští jak čokoládovo-oříškový ledovec.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Rýžový nákyp "díky" školní jídelně pozřít skutečně nedokážu, a to přestože naše závodka ho vyrábí ve verzi na pohled celkem lákavé s čepicí zapečeného bílkového sněhu.

    Mléčnou polévku jsem naopak jako holka milovala a byl to jediný způsob, jak do mě mléko dostat. Nejradši jsem ji měla v mámině podání, a to je vlastně jen ohřáté mléko, osolené, opepřené, se lžičkou másla a do něj (pokud možno domácí) nudle.
    IKA
    IKA --- ---
    ad krupicna kasa - raz sme ju s nejakou navstevou varili, a nejak sme sa zarozpravali, takze bola velmi hrudkovita. tak sme ju skusili rozmixovat, ze ju to mozno zachrani, a prekvapivo uplne stratila tu klasicku zrnieckovu teturu - takze ak niekomu vadi hlavne toto, rozmixovanie by mohlo byt riesenim.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: teda nevim sisky s makem jsem si chodil v jidelne pridavat i nekolikrat, nudle s makem vetsinou OK (bezvajecny, rozvareny ale spon sladky :) , sunkofleky taky OK (ovsem v menze servirovana parodie "kantonske nudle" teda ee), hase to je vlastne co? (hrachovka?), krupicova kase nikdy zadnej problem, syrovou omacku v podani jidelna jsem nikdy nemel (asi nejaka novota nebo co, nebo jsem mel kliku) a rajskou jsem vzdycky zboznoval i kdyz v tom bylo mas jak podrazka (na zakladce jsem chodil do jidelny jeste v dobe predkecupove, dnesni verzi si dovedu predstavit a fakt bych to asi nejedl)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    ZUZKAOU: za me krupicova kase ok. delam ji obcas a porad mi chutna. i ve skole jsem ji mela rada. nejlepsi je s maslem a posypana cokoladou nebo grankem :) nedavno jsem se dozvedela, ze existuje i instantni. staci pry jen zalit vodou a zamichat. no, nevim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A z klubu co mám pořád vařit řepa

    Řepa pečená

    řepu omýt a zabalit do alobalu, do kterého naleješ trošku olivového oleje a rozmarýnu. Péct podle velikosti řepy do měkka - občas to zkontroluj a píchni úzkým ostrým nožem, jestli je to hotové.

    Hotovou řepu oloupat, nakrájet na plátky a přidat buď vinagrette - tj. vyšlehaná zálivka olivový olej, balzamikový ocet, cukr/med a sůl, nebo jogurotvý/smetanový dip s česnekem, nebo rozmarýnem, nebo koprem, nebo fenyklem nebo křenem.

    Řepný salát
    pečenou a nebo ve šlupce vařenou řepu nastrouhat, osolit, prolít olivovým olejem a balzamikovým octem, přichutit čerstvým pepřem a nechat rozležet

    Pečená zelenina
    Zeleninu nakrájet na středně velké kousky - řepu, bramory, cibuli, celer, petržel, mrkev, rajčata, cukety, vypocený lilek, vodnici/ředkev/tuřín - prostě cokoliv kořenového či bulvového. Dát do velké mísy, zalít několika lžícemi olivového oleje, přisypat sůl, utřený česnek a nějaké bylinky (určitě rozmarýn). Všechno to promíchat, aby se zelenina obalila ochutenýn tukem, nasypat na plech a vrazit do trouby a péct do té doby, než vznikne zlatavá kůrčička.

    Nejrůznější boršče - viz tenhle klub a nebo internet.

    Řepná pomazánka
    Nastrouhat na jemno, přidat trošku křenu, soli a utřít s tvarohem.

    Taky se dá nakrájet na tenčí plátky, obalit nějakým těstíčkem a osmažit.

    A nebo z ní pomocí odšťavňovače vyrobit šťávu - ta je skvělá zkombinovaná s odšťavenou fenyklovou bulvou, s citronovou šťávou a nebo s rajčatovou šťávou. Osolit, opepřit a vychladit.

    chlodnik.

    Uvařit řepný vývar - tedy alespoň řepu vařit do měkka, když se k tomu bude vařit i nějaké maso a jiná zelenina, bude to jen lepší. Nechat vychladnout.

    Řepu nastrouhat, přidat k tomu nasekanou jarní cibulku a okurku. Zalít vývarem a kefírem 1:1. Přidat k tomu najemno nasekaný kopr, dotáhnout solí, pepřem a případně nějakým dobrý octem (balsamico a řepa se mají moc rádi). Nechat vychladit a rozležet.

    Případně se do toho dává natvrdo uvařené vajíčko a litevci k té studené polévce jedí teplé, vařené brambory.

    Jo a druhý den se nevyděsit při pohledu do záchodové mísy - poněkud to barví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Záhlaví aktualizováno, jestli jsem dobře hledala, tak průzkumé úkoly jsou momentálně

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.

    a byli nalezeni noví podezřelí
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: jiné pití, ehm
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: no preslazeny caj muzu, takze by mi to nevadilo. Blby ale je, ze uz ani nevim proc, nejspis trauma ze skoly v prirode ve 2. tride, se mi znechutil pomerancovy dzus. Dodneska mi staci si k nemu jenom cuchnout a je mi soufl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam