• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Tak tohle mi taky nijak nepomohlo. Já mrkev ráda, ale prakticky výhradně v syrovém stavu nebo maximálně lehce spařenou. Výrazněji tepelně upravenou snesu jen v rizotu. Ale za to mrvový salát s jablkem nebo ananasem, zakápnutý kapkou citronové šťávy, to je dobrota.

    ZUZKAOU: Co je k prozkoumávání na šiškách s mákem? To bylo jedno z mála jídel, které jsem si chodila přidávat. Zato na krupicovou kaši jsem se několik let nemohla ani podívat, potom co mě vychovatelka v družině donutila do sebe nacpat celý talíř, který byl prostě tenkrát nad mé síly a já ještě v jídelně hodila šavli. :-/ Ještě ve dvaceti se mi jen z pohledu na krupicovou kaši navalovalo. Přitom mi vždycky chutnala :-( Podmíněné reflexy jsou svině. Naštěstí to postupně nějak vymizelo a už ji zase jíst můžu, zrovna dneska jsem měla naprosto výbornou od své sestry k snídani.

    Koprovka mi dlouho nechutnala, kolem dvaceti jsme jí konečně přišla na chuť, ale nedávno jsem bohužel zjistila, že jsem na kopr alergická :-( Takže zase nic. Ani tzatziki, ani kyselé okurky s koprem v nálevu a spousta dalších věcí :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Michal Hromas - Hospodaření a příprava jídel: inspirováno našimi předky | TEDxBrno
    http://www.tedxbrno.cz/tedxbrno-2010/zaznamy-vystoupeni/michal-hromas-hospodareni-a-priprava-jidel-inspirovano-nasimi-predky/

    pán je tady vodsud http://www.souk.cz/
    MALEJNOREK
    MALEJNOREK --- ---
    ZUZKAOU: já do Písku chodil a jako žádná sláva to menza je o něčem jinym
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    díky moc.o) Pokud chcete, hodím sem pak odkaz na tuto anketu.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, chci jen napsat, že se inspiruji silně vašimi kandidáty na průzkum. Potřebuji vytvořit anketu k článku o tom jak se vaří ve školních jídelnách.o)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Něco k řepě - polévka z řepy a hrušek.
    beetroot and pear soup | Souvlaki For The Soul
    http://souvlakiforthesoul.com/beetroot-and-pear-soup

    Na tenhle víkend sice bude boršč, ale hned při příští příležitosti to vyzkouším....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Áno, šéfe!: Áno, šéfe! - PREMIÉROVÉ ČASTI 20.10. 2011 | JOJ.sk - Televízia JOJ
    http://anosefe.joj.sk/anosefe-epizody/2011-10-20-ano-sefe-premierove-casti.html

    Slovenské ano šéfe ze školní jídelny.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IKA: hele, zkoušela jsem, dokonce rýži vařenou v plnotučném mléku, spousta žloutků, meruňky, skořice, vanilka a tak, prostě nepozřu
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    do nákypu přeci, destilované ovšem kdykoli
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAMATHUR: Nebo destilované:-)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    pokud švestky, tak sušené.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    kdyz ryzovy nakyp, tak jedine s merunkama ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EDERA: Brrr, ryzovy nakyp s rozblemcanejma svestkama z kompotu. Nepozru to. Ryzi na sladko v tomto provedeni povazuju za perverzi obdobnou sladke zemli u Mc Donalda.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    nevim,jestli tohle neni pro někoho právě ta traumatická,ale já dělám rajskou takhle:
    -plechovka loupanejch krájenejch rajčat
    -cibulka
    -hladká mouka
    -sůl
    -koření pěti vůní (má mj. i pani kořenářka v kořenářství u salvátora)
    (-citron, skořice, tvrdej perník)

    osmahnu cíbu, vyklopim na to rajčta, přidám tak čtvrt-půl plechovky vody, prohřeju, zahustim moukou a přidám koření, provařim,abych zabila chuť mouky a je to. pečlivky by zahustili perníčkem..když je to moc vodový (ujede ruka při vyplachování knzervy), přidám citronovou (příp. jde i pomerančová) šťávu, dosladim,dosolim. normálně to jíme doma s těstovinama (kolínkama!) a je to dobrota (nebo jsme prasata:-D)
    IKA
    IKA --- ---
    ozaj, a ryzovy nakyp ma dve krajne polohy: "panska" je vlacna, vlhka, ide tam vela vajicok, takze relativne draha. v skolskych jedalnach sa s nou obvykle neda stretnut.

    no a potom ta "setriaca" - co je v zasade trochu osladena sucha ryza, a vznikla postupnou degradaciou tej povodnej verzie, ked sa setrilo, kde sa dalo. niektorym ludom nechuti, niektori ju praveze preferuju.

    tak mozno zistit, ktora poloha komu nechuti, a skusit tu opacnu?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MISHACZEQ: Instantní není dobrá. Já krupicovou kaši taky ráda. Postupem doby jsem objevila, že nejvíc mi chutná, když doprostřed talíře s ní dám lžičku nutely. V teplé kaši se nutela pomalu rozpouští jak čokoládovo-oříškový ledovec.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Rýžový nákyp "díky" školní jídelně pozřít skutečně nedokážu, a to přestože naše závodka ho vyrábí ve verzi na pohled celkem lákavé s čepicí zapečeného bílkového sněhu.

    Mléčnou polévku jsem naopak jako holka milovala a byl to jediný způsob, jak do mě mléko dostat. Nejradši jsem ji měla v mámině podání, a to je vlastně jen ohřáté mléko, osolené, opepřené, se lžičkou másla a do něj (pokud možno domácí) nudle.
    IKA
    IKA --- ---
    ad krupicna kasa - raz sme ju s nejakou navstevou varili, a nejak sme sa zarozpravali, takze bola velmi hrudkovita. tak sme ju skusili rozmixovat, ze ju to mozno zachrani, a prekvapivo uplne stratila tu klasicku zrnieckovu teturu - takze ak niekomu vadi hlavne toto, rozmixovanie by mohlo byt riesenim.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: teda nevim sisky s makem jsem si chodil v jidelne pridavat i nekolikrat, nudle s makem vetsinou OK (bezvajecny, rozvareny ale spon sladky :) , sunkofleky taky OK (ovsem v menze servirovana parodie "kantonske nudle" teda ee), hase to je vlastne co? (hrachovka?), krupicova kase nikdy zadnej problem, syrovou omacku v podani jidelna jsem nikdy nemel (asi nejaka novota nebo co, nebo jsem mel kliku) a rajskou jsem vzdycky zboznoval i kdyz v tom bylo mas jak podrazka (na zakladce jsem chodil do jidelny jeste v dobe predkecupove, dnesni verzi si dovedu predstavit a fakt bych to asi nejedl)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam