• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je peklo! jak je to muze vubec bavit varit (smazit)? a jeste sou se sebou spokojeny a vyfotej to! to je sila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak nevím...

    Jídelna Máj (@MajJidelna) | Twitter
    https://twitter.com/MajJidelna
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak nevím...

    Jídelna Máj (@MajJidelna) | Twitter
    https://twitter.com/MajJidelna
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Kami Celorocnikucharkacz
    1 hod · Upraveno ·
    Tak v úterý by měl nastat "Ten Den", kdy firma VIS Plzeň, pro niž jsem vytvořila kompletní jídelníčky a receptury pro jídelny MŠ a ZŠ na celý rok (respektující sezónu ovoce a zeleniny), začne tyto nabízet všem jídelnám, které používají VIS software a projeví o mé dílo zájem. Všechno je otestováno, celý rok podle mých jídelníčků a receptur vařila jídelna MŠ a ZŠ v Nižboře, snažili jsme se vychytat mouchy i mušky, teď už od září jedou v Nižboře nanovo a zůstali u mých jídelníčků, protože strávníci jsou spokojení, Spotřební koš je plněn, finanční limit taky, a jídla jsou zbavena všech buřtů, párků, strakatých pitíček a podobných pro děti nevhodných potravin. A i méně obvyklé a neoblíbené suroviny prorazily hradbu nedůvěry, některá luštěninová jídla se dokonce dostala do top oblíbených a děti si chodí za kuchařkami pro recept (dřívě věc nevídaná):). Tak doufám, že úspěšné zavedení "nového vaření" v Nižboře se podaří použít i v jiných jídelnách. Držte palce a jste-li z jídelen používajících VIS SW, tak si je můžete příští týden už od firmy vyžádat ... VIS SW používá většina jídelen v Čechách, takže opravdu ty, které o to jen trochu stojí, můžou takto vařit. Teď jen, jestli o to opravdu budou stát...
    Ale amozřejmě jsem neprovedla nějakou úplně brutální čistku a vylévání vaničky s dítětem, není tam jen samé "zrní a cizrna", v jídelníčku jsou i různá klasická jídla, třeba svíčková nebo španělské ptáčky...ale upravila jsem receptury tak, aby to nebylo nacpané buřtoidy, úplně jsem odbourala nesmyslný sterotyp "luštěniny můžou být JEDINĚ s párkem...", dostala jsem do jídel násobně větší množství zeleniny, ale pokud možno v zajímavých ochuceních a různě jako součát neobvyklých úprav obvyklých příloh apod., protože volně přihozený kus zeleniny na talíři by jinak všichni vyhodili ...a tak. No, jsem na to zvědava, jestli se podaří to nějak "ujmout" Jestli máš kontakty na jídelny, nebo třeba na rodiče dětí, kterým nevyhovuje jejich jídelníček, tak jim to řekni, můžou třeba zkusit říct své jídelně, jestli by tohle nechtěla používat. ono dá opravdu hodně práce překopat to takhle kompletně, protože se s každou změnou totálně rozpadne Spotřební koš a Finance a pořád se to musí dolaďovat, nedívím se, že při té spoustě práce, kterou v jídelnách kuchařky mají, nemají ča na takovouhle piplačku se softwarem a titrováním všech parametrů. Proto tohle je už ready-to-use, nevyžaduje to žádné dumání nad taji vyhlášky a tak.

    Celoroční plánovací kuchařka
    http://www.celorocnikucharka.cz/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    TOOMIX: Lahoda!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Inspektoři kontrolovali školní jídelny: Hnus, kam se podíváš!
    http://www.blesk.cz/...alosti/296503/inspektori-kontrolovali-skolni-jidelny-hnus-kam-se-podivas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak prosím jehněčí s vnitřnostmi na červeném víně jsou taky děsně dobré. Půjde to i s vepřovými či telecími vnitřnostmi.

    Maso z plecka, nebo jiné maso na dušení, srdíčko, játra, jazyk a plíce nakrájet na stejné kostky. Vyškvařit slaninu. Na tuku opéct ze všech stran maso - dokud se neobjeví hnědé plošchy. Vyndat - do výpeku přidat na velké kusy nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek. Případně žampiony, či jiné houby.

    Nechat taky zkaramelizovat - zhnědout. Vrátit maso a slaninu, zalít slušným červeným vínem, přidat bobkový list, nové nové koření a pepř, lžíci melasy či medu a nechte na co nejmenší teplotu vařit co nejdéle. (hodina v papiňáku) Pak přidejte tymián a ještě chviličku vařte, dosolte, dopepřete a případně tam prolisujte něco česneku.

    K tomu brambory/kuskus/těstoviny.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní obědy amerických dětí. To jste ještě neviděli - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/...m_source=lupa-cz&utm_campaign=skolni-obedy-americkych-deti-to-jste-nevideli

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Bože, to je až... Zbytečně krutě pravdivý.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Do záhlavia, prosím. Alebo aspoň na nástenku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek


    Mé dětství v socialismu | České nesvědomí
    http://www.ceskenesvedomi.cz/me-detstvi-v-socialismu/

    Mé dětství v socialismu - kol., Ján Simkanič | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/199261/me-detstvi-v-socialismu/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: uf, stále jsem ráda, že jsem se s tím v životě v jídelně ani jinde nesetkala a asi na tom nehodlám nic měnit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

    Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

    Plíčky na smetaně.

    2 laloky plic
    2 ledviny
    1 jazyk
    1 srdce
    kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
    2 mrkve
    2 petržele
    celer
    2 cibule
    česnek
    máslo
    voda
    bílé víno
    zakysaná smetana
    citron
    pepř + sůl
    nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
    kapary
    1 bílek
    hladká mouka
    cukr

    Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

    Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

    Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

    Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

    Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

    K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

    Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak jsem dneska měla možnost ochutnat oběd ve školní jídelně u dcery - cizrnovou polívku a králíka na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem. A fakt jsem žasla, jak dobrý to měli. Knedlíky určitě nebyly z prášku, špenát byl, pravda, trochu řidší, než bych ho dělala já, ale nebyla to ta klasická zajíškovaná jen světlounce zelená kejda. Všechno osolený a okořeněný tak akorát na chuť. Zřejmě teda uměj vařit i normálně a ne jen na oslavách, viz EDERA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    G.cz » 33 krásných vzpomínek na školní jídelny
    http://g.cz/33-krasnych-vzpominek-na-skolni-jidelny/
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    MEANDER: mno asi ani jedno :D
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    RGRADY: MLS™ nebo ŠMAK™?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RGRADY: mám i tady na nyxu [ Tekutá strava Soylent, Ambronite, Mana nebo vas vlastni DIY recept, opravdu je to potrava dystopicke budoucnosti? ]

    Jako asi je to zdravější než SAD - standardní americká dieta, ale nějak si nemyslím, že to bude fungovat fakt dlouhodobě.

    NAvíc teda ta sociální funkce jídla se z lidské identity moc vymazat nedá. I kosmonautům dělají jídlo, co jim chutná a vypadá jako jídlo, jinak jim na ISS chřadnou.
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    Tohle se mi zda jako dobry napad, ale mam rad jidlo - takze jsem k tomu trochu skepticky :) Asi se chalpec dival na Matrix.

    Tradiční jídlo zanikne, nahradí ho práškové, říká propagátor nové stravy - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/...ozhovory_fro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z jídelen zmizí nechutné blafy. Vařte zdravě, přikázal Liberec školám - iDNES.cz
    http://liberec.idnes.cz/...trat-liberec-ghu-/liberec-zpravy.aspx?c=A140610_084523_liberec-zpravy_ddt
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    MAR_TINA: tak zase nemaj problem děti se zácpou :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam