• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    Fotku nemám, protože se jedná o jídelnu v matřské školce, ale zítra mají v plánu parádní kousek - zapečené těstoviny s krabíma tyčinkama :-(

    Každý týden jsou alespoň jednou knedlíky, brambory jsou většinou dvakrát týdně. 4 z 5 odpoledních svačin jsou buchta, dopolední většinou bílé pečivo s něčím (třeba s ramou).

    Za mě zločin na dětech, kterým ve třech letech servírují knedlíky, omáčky, instatní polévky a tuny a tuny cukru a budují fakt super stravovací návyky. Ach jo, to jsem si myslela, že se za posledních 25 let i něco změnilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: No, oni spíš příborem tak, jak jsme na to zvyklí v Evropě, nejedí vůbec. Téměř nikdo neodkrajuje každé sousto zvlášť před tím, než ho vloží do pusy. Jídlo si na talíři rozkrájej, vidličku přehoděj do pravé ruky a po zbytek oběda/večeře už nůž zůstane nepoužitý.

    MAR_TINA: Hele, ono to se stravováním dětí není tak jednoduchý, jak jsem si ještě před pár lety, kdy jsem měla jen prvorozeného experimentátora, myslela. Dítě, kterému smrdí camembert ještě nemusí pocházet z rodiny, kde ho cpou jen pizzou, hranolkama a těstovinama s kečupem. Ostatně sama si pamatuju, že plesnivé sýry jsem nejedla prakticky až do maturity.

    U svých dětí (včetně toho "vyvdaného") trvám na dvou jednoduchých pravidlech - neznámé musej aspoň ochutnat ("Tohle já nejím" u něčeho, co v životě nevzaly do pusy, se nepřipouští) a nesměj použít "fuj", "blé" a podobné expresivní výrazy, natož to vyplivnout zpět do talíře. Ale teda předpokládám, že pro natočení takovéhleho spotu byly instrukce poněkud jiné, protože záběry dětí, které sousto poválej na jazyku, rychle zapijou vodou a řeknou "Tohle mi nechutná, můžu, prosím, dostat radši rohlík s máslem?" by byly celkem nudné.:-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: jestli jsou to amíci, tak ti prý neumí tak do deseti jíst příborem, protože nůž = smrtelné nebezpečí (prý)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYRKYS2: tomu kdyby rozebrali pizzu na základní suroviny (bílé kynuté pečené placky, rajčata, sýr, šunka, jiná zelenina a olivy), tak by to nesnědl.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    MAR_TINA: U většiny (zejména u toho spratka v modrém) je vidět, že se živí hlavně pizzou a podobným jídlem. Ostatně kdo viděl nějaké díly pořadu J. Olivera o školním stravování v USA (bylo tam i nahlédnuto do rodin), toho to moc nepřekvapilo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: tak malý na takový chování zas nejsou.

    A jestli nejsou schopni jíst bagetu = normální bílé pečivo s camembertem, knäckebrot se sýrem, bramborovou kaši, rýži s nějakou tofu/maso-zeleninovou směsí a podobné věci, jsou to malý omezenci.

    A jejich držení příboru a chování u jídla je ... dechberoucí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ZUZKAOU: suprise suprise, malý děcka nechtěj jíst divně vypadající jídla a nejradši maj kostku ztuženýho cukru...
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ZUZKAOU: Soudruh Herodes měl recht...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    American Kids Try School Lunches from Around the World
    https://www.youtube.com/watch?v=qsyhtzKLxkw



    Spratci...
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    MEANDER:
    TAPINA: Dík. Ale ani jeden popis mě moc nepřesvědčil :-D
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    TAPINA: Což je samozřejmě úplná blbost :-D

    TYRKYS2: Slané, horké mléko s máslem, trochou muškátu, fakultativně trochou petrželky (krásně voní) se zavářkou v ideálním případě domácí drobení nebo strouhání (v horším případě vlasové nudle, to jsem nesnášela a nejedla).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TYRKYS2: Já už jsem to asi vytěsnila, ale nejvíc bych to připodobnila k teplému mléku, ve kterém plavou nespecifické sražené cucky něčeho.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    TAPINA: Já ji asi nikdy nejedla. K čemu se dá přirovnat?
    MEANDER: Vše, krom těch plíčků, mám taky ráda :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo by hledal inspiraci pro přípravu řepy ...
    Your Best Beets - Week 37 - Contests - Food52
    https://food52.com/contests/119-your-best-beets

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele - vař hrách v uzeném vývaru s kořením, nešetři na cibulce a tuku a příapdně vysmažené slanině. Pak je hrachová kaše velmi jedlá. Obecně luštěniny vařené s něčím, čeho chuť natáhnou se dostanou na zcela nový level.

    Ale teda pořád je lepší klasický hrách s cibulkou, bez to rozmačkání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MEANDER: to není tak strašné. Já myslela hrachovou haši, tak se to u nás jmenovalo a toho se bojím, moc bojím.


    MEANDER: nenapadlo by mě jíst teplé mlíko se strouháním, ale jestli to někdy přijde, postavím se k tomu čelem. Všechny složky jím, pohromadě to taky nemůže být nic strašnýho.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: Oschlé strouhání! Ano, jmenuje se to přesně tak strašně, jaké si to pamatuju. Haše není až taková katastrofa, tu bych si i dala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam