• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: Ta diskuze pod tím je strašně smutná, lidi tam demonstrativně zvrací nad dýňovým karbanátkem, protože prostě to musí být strašně hnusný, to je jasný. Pak maj děti jíst něco zajímavějšího, než ten obyčejnej karboš.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Lepší než v restauraci, chválí si jídlo ze škol lidé. Chomutov chce víc jídelen - Chomutovský deník
    https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/chomutov-skolni-jidelny-20221130.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Tohle je zajímavý projekt, to se mi líbí

    Děti v Tanvaldu si obědy nabírají samy. Baví se hrou a šetří životní prostředí - Český oběd
    https://www.ceskyobed.cz/deti-v-tanvaldu-si-obedy-nabiraji-samy-bavi-se-hrou-a-setri-zivotni-prostredi/?li_fat_id=ad8ac193-cdfe-4e58-b008-e6c10f81461f
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: Ale tak zase, ze stehen uděláš řízky, u kterých průměrný strávník, zvlášť teda dítě, nepozná, že to je z kusu, co mělo kost. Nebo to maso použiješ na deset jiných způsobů. Kuřecí stehno se nemusí ohryzávat od kosti.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: No ty treba ne, ale nekdo jinej proste ty jiny casti nezere.
    Kor teda deti.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: ale proč bych ten zbytek vyhazoval, když z něj můžu vařit další jídla?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: No jo, no. To už tak je základem ekonomického hospodaření, že se jídlo nevyhazuje.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Jo, ale kdyz koupim kure, uriznu prsa a zbytek vyhodim, tak me to nevyjde levneji, nez rovnou koupeny prsa…
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TOOMIX: Je otázka, za kolik ty prsa opravdu kupujou ve velkém, leckdy se dají sehnat v akci hodně levně a je možné, že ty velkovývařovny mají na to svůj zdroj.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: když vezmu, že jedno kuřecí prso váží cca 250g a kilo stojí 180Kč, tak dám za dvě dohromady půlkilová 90Kč. Za to je často už celé kuře co má takováto dvě prsa + dvě stehna + dvě křídla + skelet

    Tady jedno 10 let staré video, kde to Pohlreich vysvětluje

    VIDEO: Pohlreichův návod, jak získat kuřecí prsa za 40 korun - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/jak-naporcovat-kureci-prsa-za-40-kc.A121102_152721_hobby-domov_mce
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: A prsa z koupenyho celyho kurete vyjdou levneji nez kdyz je koupis samotny?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: já s tebou v zásadě souhlasím, ale vzhledem k tomu, jak to chodí v rozpočtových organizacích, situace nebude zdaleka takhle jednoduchá
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: no právě že mají zoufalé rozpočty na jídlo, tak by měli nakupovat zodpovědně jako řádný hospodář
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: nwm, školní jídelny jsou dost specifickej sport, třeba tím, že tam personál má zcela zoufalé platy, zoufalý rozpočet na jídlo, prastaré předpisy o spotřebním koši, kdy nelze mít 4 dny za sebou kuřecí na jídelníčku, ale hezky pestře
    haranti ti třeba maso na kosti neseřezou a polovina se toho vyhodí, atd.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: Maso musím mít den předem, pokud z něj chci od rána vařit. Navíc z kuřete získám minimálně 4 porce hlavního jídla (2 prsa, 2 stehna) + skelet a křídla na vývar. Celkem za poloviční/třetinovou cenu těch prsou. Rozporcovat kuře na těchto 5 dílů zabere tak minutu. To by mohli už taky kupovat vařený vakuovaný brambory, který jsou kolem 30Kč/kg, tedy minimálně trojnásobek neopracovaných

    Brambory vařené vakuované | Fritpom
    http://www.fritpom.net/produkty/brambory-varene-vakuovane

    Kdysi jsme o tom vedli s kolegy debatu tady [TOOMIX @ Ano šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales]
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: čas? Ráno ti přivezou maso do 11, spíš 10:45 musíš mít uvařeno, nemáš čas nejdřív vykostit 400 kuřat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: když to tak čtu, proč školní jídelna kupuje kuřecí prsa a nekoupí celá kuřata?

    „Bojujeme. Když kilo másla stálo v prosinci 112 korun a nyní 245 korun, tak už je to znát. Kuřecí prsa jsme kupovali od stovky do 130 korun a nyní je cena už na 200 korunách. Naštěstí jsme velká školní jídelna, a pokud je více strávníků, tak je to výhodnější.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ze škol zmizí losos či hovězí, jídelny musí zdražit a vypustit řadu pokrmů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/jidlo-obed-skola-jidelna-zdrazeni-cena-vysocina.A220629_671610_jihlava-zpravy_mv
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Děti nedojídají obědy. V jídelnách se vyhodí až 48 tisíc tun jídla ročně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/skolni-jidelny-plytvani-jidlem-skutecne-zdrava-skola.A211110_120236_ekonomika_rie


    „Jednoduše se může stát, že dítě prostě na jídlo nemá v danou dobu chuť,“ říká. Málokdy se však podle něj stává, že dítě pokrm vyloženě nechutná. „Děje se to zhruba u deseti až dvaceti procent případů,“ odhaduje Václavík.

    „V jídelnách pracují ženy, jejichž plat je 15 tisíc hrubého. A někdy zkrátka nemají čas a chuť starat se o chování strávníků. Plní si svou úlohu v tom, že z určitých surovin mají připravit a vydat pokrm,“ uzavírá Václavík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam