• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: no ale co interakce s děsivou kuchařkou která nandavá jídlo! :-D :-D :-D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V Tanvaldu vybudovali bezezbytkové školní jídelny. Děti už vracejí jen prázdné talíře - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-tanvaldu-vybudovali-bezezbytkove-skolni-jidelny-deti-uz-vraceji-jen-prazdne-talire-40498878

    Děti si dopředu hlavní jídla vybírají online doma (ze dvou jídel) a pak si nandají na talíř libovolně velkou porci vybraného jídla z bufetů. Dále si mohou přidat k hlavnímu pokrmu i saláty a další dobroty.

    "Dříve jsem míval deset jedenáct kýblů potravinových zbytků, teď když mám polovinu jednoho, je to hodně,“ popsal šéfkuchař školní restaurace ZŠ Sportovní v Tanvaldu Roman Preissler.



    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní jídelny budou po třiceti letech vařit jinak. Méně masa i brambor
    https://www.ekonews.cz/skolni-jidelny-budou-po-triceti-letech-varit-jinak-mene-masa-i-brambor/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOFI: No kdyby to měnili v 90. Tak by tam byl kuřecí plátek s broskví a tuna konvenienci z prášku :-)
    TOFI
    TOFI --- ---
    Odborníci odeslali ministerstvu školství doporučení, jak upravit 30 let starý spotřební koš, který obsahuje vyhláška. Platit by mohla od příštího školního roku.

    To uz meli udelat davno a ne varit stejny sracky jak pred 30ti lety
    TOFI
    TOFI --- ---
    Školní jídelny čekají změny. Někde jen nahradí gulášovku bramboračkou, říká expertka - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/skolni-jidelna-zari/r~ccf3635e8c6911efa26cac1f6b220ee8/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    úplně nudnej a předvídatelnej blogovej příspěvek, nic moc novýho, samý klišé. ale vlastně těm lidem stejně fandím, psaní kultivuje ducha možná víc než čtení.

    nicméně jsem tam narazil na něco úplně neznámého:

    Postrach školní jídelny. Obědy, které se nám protivily a dosud je nemusíme - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/jana-melisova-postrach-skolni-jidelny-obedy-ktere-se-nam-protivily-a-dosud-je-nemusime-90999

    (...) "Brambory na kyselo. Jediné, co z toho bylo jedlé, byly jen ty brambory. Pokud k nim byla sekaná, bylo to ještě fajn, ale dají se najít i exempláře s vnitřnostmi jako kuřecí srdce, žaludky či játra." (...)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    v naší jídelně byla většinou "polévka z kostí" a ten vývar byl slanej, mastnej a moc kořeněnej. jako děcka sme se jí vyhýbali, ale jako osmáci/deváťáci sme si nekupovali stravenky a chodili jen na tu polívku.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Zajimavej je urcite a me by zajimalo jestli to nesouvisi taky s tim presolovanim. Kdyz sem se odstehoval z domova, zacal sem solit i sladit o dost min a tim se pro me stalo hodne stravy fakt nepozivatelnou…mozna je to dusledek toho ze se to naopak doma hlida vic, nez driv?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DIVER: Mně přístup "polívka je grunt" dost polívky znechutil. Zeleninová nebo vývar mi prostě nikdy nechutnaly a stejně mě to doma nutili jíst.
    V jídelně jsem polívku často ignorovala, protože mě ji nikdo nemohl přinutit sníst. A stejně to byla často jen hodně slaná voda s pár slizkými nudlemi nebo kouskem rozblemcané zeleniny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Naše děti polívky neodmítají.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TAPINA: fajn, fóčko a je to vyřešený :)

    sry, ale nechci řešit kdo se po čem jak moc nají a komu nechutná tohle a tamto a jaký má limity čeho. zakousneš to okurkou a jabkem :)

    ten článek od TOOMIX: je zajímavý. vůbec jsem netušil, že děti mají v nějaké větší míře averzi k polévkám.

    udivuje mě to a myslím si, že se s tím dá pracovat. a stále trvám na tom, že hutná polévka v dostatečném množství a s přílohou může být i chutným hlavním jídlem a možná může splňovat i ten spotřebitelský koš. každej dělňas už od komárů se takhle naprásknul držkovou, zajed rohlíkama a šel svařovat nebo rubat.

    jen tak mimochodem - dneska jsem obědval kulajdu s dalamánkama a zatím stačí. večer budou bedly. není to asi úplně výživový, ale nehubnu ani netloustnu.

    a zajímalo by mě, co tyhle děti "polívku ne" jedí u nich doma právě teď v sobotu. v tomhle případě mi fakt přijde něco nezdravého doma, ne ve školních jídelnách. my jsme jako děti polívku nejen jedly, ale taky ji milovaly a občas se na tom vaření i podílely nebo nosily z pole "zelený" navrch.

    (ostatně soudím, že jako musí být Kartágo zničeno, děti by měly jíst polívky. a boršč je nejlepší polívka na světě)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Když si dám k položce víc rohlíků, tak se ale živím těma rohlikama, ne? A to teda úplně nechci, mám limit jeden kus pečiva k libovolnému jídlu a očekávám, že se najím toho jídla.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TAPINA: málo rohlíků. a taky musíš mít boršč:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: ale ano, ať tu neřešíme blbosti - vyjádřil jsem se DIVER: dost zkratkovitě a omlouvám se za to. snad jsem to později lépe vysvětlil.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: to by nebylo "bez ohledu, jestli se jim to líbí". zkrátka bych to nabízel jako druhý jídlo: máme tady koprovku s knedlikam a vajíčkem. nechutná ti kopr? fajn máme tu ještě boršč/fazolovou/pho-bo/gulášovku a dva rohlíky. praxe by asi kuchařkám pak ukázala, co jede.

    a s tímhle "bez ohledu, jestli se jim to líbí" bych byl opatrnej a nepoužíval bych to jako argument. jak myslíš, že se bohužel ve většině školních jídelen asi tak vaří?

    já jsem mluvil nebo chtěl mluvit jen o tom, že mi přijde fajn ty děti spíš ty polívky naučit jíst. klidně i tímhle mírným podtlakem. až se půjdeš najíst do hospody, taky tam nenajdeš čápy s mákem, ale omezený menu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DIVER: Nic. Ja jenom rikam, ze razit ze to musi bejt bez ohledu na to, zda se to tem detem libi…mi pripomina nektery jidelnovy traumata.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Mě teda polívka k obědu nezasytí.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ALMAD: upřímně - co je špatného na polívce pro děti? možná je to jen to skupenství. ale jinak může být teplá, studená, masová, vege, huštěná a nehuštěná, zeleninová, rajčatová, s krupkama nebo luštěninová etc...

    já v tom třeba i s nějakou přílohou ve formě pečiva vidím normální plnohodnotný jídlo, co dokonce možná bude odpovídat i spotřebnímu koši. jak moc daleko je guláš od gulášovky (pomíjím, že v Maďarsku je to obráceně než u nás:). nebo jim dát fóčko - to občas ani nesnim, natož abych si dal další jídlo. k tomu hůlky, ať se zabaví :)

    zkrátka bych i ve školních jídelnách začal považovat/nabízet polivky jako hlavní jídlo. a mohlo by to mít i edukativní efekt. sakra, neříkejte mi, že mě to jako dospělého nasytí k obědu a dítě ne.

    a jako se to říkalo o Kartágu, tak musím ještě říct:

    ostatně soudím, že boršč je nejlepší polívka na světě. a je to skoro hlavní chod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam