YMLADRIS: je otázka, co se myslí pojmem "číst sám od sebe"....naše holky si četly samy od sebe už v předškolním věku, ale kdybych já sama měla označit věk, kdy opravdu začaly číst tj. staly se vášnivýma čtenářkama, tak u obou to bylo až tak ve věku 8-9 let, což je přesně peak tvého grafu
do té doby četly, ale na můj vkus málo a byly tam docela velké časové prodlevy....ale od těch cca 9 let obě čtou nepřetržitě víceméně v každé volné chvíli
BEBERA: já myslím, že se musí najít kniha, která to zlomí. něco, co syna zaujme bez ohledu na tvoje názory nebo preference...u nás to u obou dětí byla série harry potter, kterou obě vlastně začaly to "opravdové čtení" . obě jí četly v době konec druhé, začátek třetí třídy. Já sama třeba zrovna tohle moc nemusím, ač jinak fanoušek scifi a fantasy, tak u HP jsem se nedostala za 20. stranu prvního dílu....ale můj názor nerozhodoval. jedna to četla v papíru, druhá ve čtečce, ale obě se na tom naučily rychle a efektivně číst a pak už knížku nepustily z ruky. nicméně vím, že jsou v tom spíš výjimečné a jsou to holky, ač je to blbý, tak dneska kluci čtou prostě ještě míň jak holky :-( svět různých online věcí je kdo ví proč láká o hodně víc.