• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak Tajemnou komnatu jsem objednávala asi deset minut zpátky, protože to budou číst letos čtvrťáci a každé dítě musí mít svoji.
    Ohnivý pohár shodou okolností doma dvakrát máme, ale tu Tajemnou komnatu fakt ne! :-)
    (půjčit si to od někoho mě napadlo, ale popravdě, za tu stovku z antikvariátu nebudu trnout, že knížku někomu zničíme... a navíc jsem našla antik, co má v nabídce jak toho HP, tak tu jednu knížku z jedné dvacetidílné série, co mi chybí! :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    GALE:
    IDLE: třeba třída o dva rok výš, než můj syn, tam se četlo v páté /nebo ve 4. třídě/ HP 1. A byl to rok tak asi 2004. Záleží prostě na učitelce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nasa tretiacka v skole minuly rok navrhla, aby citali Prasinu, chytilo to aj ostatne decka v triede a na konci roka si podla toho nacvicili divadelne predstavenie, ktore mi prislo az trochu moc dlhe (takmer hodinu sediet na tych tvrdych skolskych stolickach nie je bohvieco)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: my jsme četli Malého Bobše.
    Jako... četba drsná, ale třeba pro mě osobně to bylo zajímavé, protože to korespondovalo s tím, co mi o svém dětství vyprávěla moje babička, která byla z podobného prostředí jako Bobšova rodina.
    IDLE
    IDLE --- ---
    GALE: Holt si to ta učitelka musí vybrat a umět obhájit. Sáhnout po "lety ověřené klasice" je jednoduché.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GALE: Nedovedu si představit, že by u nás ve škole četli Babičku. Loňští třeťáci četli tohle https://www.databazeknih.cz/knihy/divka-jmenem-willow-454755 a prvňáči Modroočka.
    GALE
    GALE --- ---
    Teď se ptám jako školní čtenář Babičky a matka skoro pětiletého, co půjde do školy, a jinak absolutní laik ve vzdělávání.
    To jsme od té doby nevymysleli jiné dílo, co číst ve škole, kromě Babičky? Jako desetiletému dítěti mi to absolutně nic nedalo. Ani "šukání po světnici" bych si neodnesla, kdyby mi to co chvíli někdo nepřipomněl. V rámci společného čtení jsme četli ještě Robinsona (verze Pleva) a knihu Útěk (kluk uteče z domova, protože dostane špatnou známku). Ty si pamatuji víc. Robinson byl zábava a Útěk zábava a i poučení.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: :-D
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: nechci ti kazit iluze, ale minisérii Božena studenti VŠ bohemistiky spíš vyhejtí :) já mluvím z vlastní zkušenosti, Babička zažívá velký comeback, zejména, když se čte "proti srsti". Pak je samozřejmě ještě oblíbená korespondence.
    Ale to už jsem mimo téma dětský literatury, to už je čistě erotická četba:)
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: dvacetiletej intelektuál se možná podívá na tu minisérii Božena či si přímo otevře knihu o Němcové :-D To ho asi zaujme více, než Babička :-) https://www.kosmas.cz/knihy/503355/bozena/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Jo, tak když je zadání "ukážeme si různost vydání, redakčních změn, cenzurních zásahů, změny kodifikace apod.", tak to může bejt fajn. Na dlouhodobou práci s textem jako literaturou ale potřebuješ mít fakt v 90 % případů ten jeden stejnej text, takže jsem jen chtěla vysvětlit, proč mi připadá potenciální požadavek konkrétního vydání velmi dobře obhajitelnej :)


    VOY: Hele, zvěřím, že záleží, jak se to pojme. U řady "divnejch" textů ti právě třeba pomalý, společný důkladný čtení, jak se praktikuje častějc třeba ve Francii nebo Británii, může ukázat cestu, jak tý divnosti porozumět :)

    Ale v případě Babičky jsem rozhodně v týmu "nechte jim to na vysokou školu, ideálně do filologickýho studia". Jako dvacetiletej intelektuál člověk tu Babičku najednou ocení úplně jinak ;)
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: Nevim, jak je to idealne v roce 22:)
    Moje obe deti jsou dospele a zadani v pate znelo: sezente knihu. Ukazovali si ve tride urcite ruzna vydani, ilustratory apod.
    VOY
    VOY --- ---
    Cist spolecne ve tride Babicku pul roku to zni trochu jako peklo.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Jinak v ideálním světě samozřejmě tento text rozmnoží učitelka, nebo zajistí potřebný počet výtisků ze školní knihovny:)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: pokud chceš s dětmi dělat čtenářskou lekci nebo cokoliv společně číst, potřebuješ, na všichni měli tentýž text, tak to prostě je.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: No ja nevim, ale jeste aby nam ucka narizovala, jake vydani si maji deti donest? Asi jsem ji proste dala tu, kterou jsme meli v knihovne a fertig.


    Te u syna to bylo srdecne jedno, tam nektere deti jeste v zari knihu nemely a ten fotbalista si pro ni dosel do knihovny az po tech tridnich schuzkach.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Jinak tohle mě docela překvapuje, upravený vydání babičky existujou, ale krom toho, že u drsně redigovanejch/různě přeloženejch textů (Broučci, Andersenovy pohádky, Bezruč...) by měl učitel jasně říct, která vydání akceptuje, tak si vůbec nevybavuju, že by se zrovna tahle věta z Babičky nějak odstraňovala, zajímavý. Asi to tak ale fakt bude, koukám, že jsou různý srovnávací, např. diplomový práce, kde se různé úpravy Babičky pro potřeby školy sledují.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja si tu povodnu uz skoro vobec nepamatam, citali sme to v slovencine a jedinu vetu co si pamatam bola "stastna to zena"

    tu sprostu verziu som si tiez uz moc nepamatal (myslel som ze pes je kajetan a ne sultan) https://www.youtube.com/watch?v=m6VYa4TKd6o
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MONI: babička sukala po pokoji, tipla bych;)
    MONI
    MONI --- ---
    FIFI: jaká je to věta?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam