• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    QUANTI: DK nesnasim, jak je nenasilne naucna.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: Krolupperová nepíše blbě. Březinovou si teď před časem vydupal malej, že chce mamuty, tak uvidíme.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GALE: U dcery ve škole se v družině čtou moderní, současný knížky (Drijnverová, Soukupová, co si vybavuju z loňska), ve škole zatím četli jen Slabikář a letos mají čítanku z Prodosu (inu, druháci), která je z hlediska složení taky spíš staromilská, nějaké věci tam z mého pohledu nejsou úplně šťastně zvolené, ale ten výběr textů tam plus minus dává nějaký smysl. Jsem zvědavá, jak to bude dál.
    Co jsem zaregistrovala v okolí, měly prvostupňové děti v rámci společné četby fakt i pěkné nové knížky - Krolupperovou, Březinovou (vůči té mám teda trochu bias)... A na dost školách už se dneska provozuje "čtenářská dílna", kdy si děti vyloženě berou do školy svoji vlastní knížku, kterou si pak potichu a v pohodlí čtou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    vubec si neuvedomuji doporucenou cetbu deti. Dcera si knizky hlida a i cetla dost, ted ma nejaky utlum ( puberta). U syna nic takoveho neni, v hodinach si cetli v citance, ale ze by ve tride byla nejaka hromadna knizka, tak to ne
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    QUANTI: jojo, Deti, Ronja, Pippi - skvely porad dokola :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANABEL_LEE: ale drsnej život "z pohledu dítěte" je přeci jen trochu snesitelnější...
    já si pamatuju, jak mě dostalo, když Bobšovi umřel bratříček, ale prostě ty příběhy, co mi vyprávěla babička, tak to byla realita, prostě občas (často) někomu někdo umřel, moje prababička byla nemocná od babiččíných snad deseti let, umřela (cukrovka + nádor), když bylo babičce 14... prostě jo, tenhle svět byl drsnej a lidi umírali a to je dobře, že my už to máme jinak. ale to (smrt, hlad, chudoba) jsou furt témata, co jsou pro děti uchopitelná, narozdíl od toho znásilnění a sebevraždy psychicky nemocné osoby.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNNA: já si nemůžu pomoct, Děti z Bullerbynu jsou boží furt.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GALE: My jsme si doma Babičku celkem užili, když jsme ji četli na chalupě (kde nic moc jiného nebylo) dětem kolem nástupu do školy...

    Ve škole na společnou četbu frčí Lindgrenová.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: jo tady se mluvi o tretacich, smarja, dyt pro ne opravdu neni ani ta Babicka, tak je toho drsnyho zivota taky mnoho
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANABEL_LEE: teda jako Divou Báru v originále bych třeťákovi vysvětlovat fakt nechtěla!
    znásilnění, smrt dítěte, psychické onemocnění, sebevražda... to i ten Bobeš byl míň drsnej!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANISKA: souhlas, kor kdyz Nemcova napsala kratsi a pro decka mozna i zajimavejsi dila - Diva Bara, no nebo Karla, to je uplne moderni LBQT+ tema
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak Tajemnou komnatu jsem objednávala asi deset minut zpátky, protože to budou číst letos čtvrťáci a každé dítě musí mít svoji.
    Ohnivý pohár shodou okolností doma dvakrát máme, ale tu Tajemnou komnatu fakt ne! :-)
    (půjčit si to od někoho mě napadlo, ale popravdě, za tu stovku z antikvariátu nebudu trnout, že knížku někomu zničíme... a navíc jsem našla antik, co má v nabídce jak toho HP, tak tu jednu knížku z jedné dvacetidílné série, co mi chybí! :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    GALE:
    IDLE: třeba třída o dva rok výš, než můj syn, tam se četlo v páté /nebo ve 4. třídě/ HP 1. A byl to rok tak asi 2004. Záleží prostě na učitelce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nasa tretiacka v skole minuly rok navrhla, aby citali Prasinu, chytilo to aj ostatne decka v triede a na konci roka si podla toho nacvicili divadelne predstavenie, ktore mi prislo az trochu moc dlhe (takmer hodinu sediet na tych tvrdych skolskych stolickach nie je bohvieco)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: my jsme četli Malého Bobše.
    Jako... četba drsná, ale třeba pro mě osobně to bylo zajímavé, protože to korespondovalo s tím, co mi o svém dětství vyprávěla moje babička, která byla z podobného prostředí jako Bobšova rodina.
    IDLE
    IDLE --- ---
    GALE: Holt si to ta učitelka musí vybrat a umět obhájit. Sáhnout po "lety ověřené klasice" je jednoduché.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GALE: Nedovedu si představit, že by u nás ve škole četli Babičku. Loňští třeťáci četli tohle https://www.databazeknih.cz/knihy/divka-jmenem-willow-454755 a prvňáči Modroočka.
    GALE
    GALE --- ---
    Teď se ptám jako školní čtenář Babičky a matka skoro pětiletého, co půjde do školy, a jinak absolutní laik ve vzdělávání.
    To jsme od té doby nevymysleli jiné dílo, co číst ve škole, kromě Babičky? Jako desetiletému dítěti mi to absolutně nic nedalo. Ani "šukání po světnici" bych si neodnesla, kdyby mi to co chvíli někdo nepřipomněl. V rámci společného čtení jsme četli ještě Robinsona (verze Pleva) a knihu Útěk (kluk uteče z domova, protože dostane špatnou známku). Ty si pamatuji víc. Robinson byl zábava a Útěk zábava a i poučení.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: :-D
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: nechci ti kazit iluze, ale minisérii Božena studenti VŠ bohemistiky spíš vyhejtí :) já mluvím z vlastní zkušenosti, Babička zažívá velký comeback, zejména, když se čte "proti srsti". Pak je samozřejmě ještě oblíbená korespondence.
    Ale to už jsem mimo téma dětský literatury, to už je čistě erotická četba:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam