• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    SPIKE411: Zajímavé je, že v Čechách se ten trend častěji predcitajicich otců zatím nepotvrzuje.
    Nicméně v Čechách se také na častost otcovského předčítání dotazujeme - prekvapko - matek :)))
    Zajímalo by mě, jestli by se výsledky shodovaly, kdybychom se taky ptali přímo dětí.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Při čtení nechceme jen poslouchat, říkají děti. Jak je naučit empatii, vysvětluje odbornice na čtenářskou gramotnost — Deník N
    https://denikn.cz/1551030/pri-cteni-nechceme-jen-poslouchat-rikaji-deti-jak-je-naucit-empatii-vysvetluje-odbornice-na-ctenarskou-gramotnost/

Odemčeno:
    [MAFO @ Za Paywallem? 🔐🗝️ Odemčeno. 🔑🔓]
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Náš případ je specifický v tom, že mimino má starší segry na prvním stupni ZŠ, kterým taky čteme a které samy milujou, když můžou batoleti číst. Takže příběhům bylo mimino vystaveno víceméně od narození, ehm, ale třeba v roce bylo vidět, že když čteme starším, chce se taky aktivně zapojit, lezla k nám a cucela dlouze i do knih, kde bylo relativně dost textu. Nicméně tyhle příběhové knížky, které jsem doporučila, jsou fakt batole-friendly, jde vlastně o jednoduchý bilderbuchy, kde je často kauzalita velmi průhledná :) takže bych prostě zkusila, jak bude mimino reagovat. A když bude reagovat nezájmem, prostě bych je odložila na později. Ale teoreticky nikdo není příliš brzo na to začít.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    JANISKA: tak už mám v košíku Rok v lese a rovnou i Rok v lese drobečci, Knížku a Mám tě ráda. :)
    V kolika jste začali číst ty příběhové?

A vzpomněla jsem si, že tu mám knížky o Krtčích sestrách od Roslyn Schwartz, mají krásné ilustrace a jednoduché příběhy pro děti od dvou let. Tak ty zkusím už zařadit.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    JANISKA: děkuji za tipy. Ze zmíněných znám jen Rok v lese, tak jdu rovnou kouknout na ty ostatní :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Vida , to jste už slušní čtenáři;) Obrovský oblíbenec je u nás z "ukazovacích" knížek Rok v lese, moc doporučujou všechny mé děti :)
    Taky už batolecí dceru baví z interaktivních knížek Herve Tullet (Knížka), z příběhových třeba Pták Noh a pták Nožička, Zubr hledá hnízdo nebo miluje knížky od Astrid Desbordes (Mám tě ráda, Co mi řekl táta...).
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    JANISKA: mohla bys, prosím, zase dát tipy na knížky, které u vás s batoletem frčely?
    Na tvé doporučení jsem pořídila Jeje jeje je od Robina Krále a Dešťovky, to má/mělo obojí úspěch. Plác, tác, bác nás nezaujalo, to jsem rovnou poslala dál.
    Dcera má rok a čtvrt. Miluje knížky. Velmi si teď oblíbila od Robina Krále Ela jde spát, to čteme každý večer. Pak série o Péťovi, to jí taky moc baví. A velký úspěch mají všechny knížky s odklápěcími/pohyblivými okénky, těch máme hromadu, nejen od Svojtky.
    Chystám se na vánoční objednávku v Knižním klubu. Klidně i tipy na knížky pro starší, když jsou za dobrou cenu, tak už jí je schraňuju na později ;) Už na ni čeká série Jaro, léto, podzim, zima a Hurá, příroda.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ALONSIA: U nás frčely knížky Kniholap a Rytíř, který nechtěl bojovat.

ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    Dcera, 3 roky, si před spaním oblíbila knížky 365 medvědích příběhů a 365 králičích příběhů a nechce nic jiného. Bohužel už jí to nudí, ale v jiných knížkách podle ní nejsou tak hezké obrázky. Ilustrátorka je Elena Mellano, ale nic dalšího použitelného u nás nevyšlo. Neznáte nějaké knížky s podobně líbivými obrázky? Nemusí být krátké ani jich tam nemusí být tolik, jde hlavně o ty obrázky.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ATUARFIK: to mi tehdá ve 12/13 poradil škodolibý fotr. Díky, tati :)
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    JANISKA: Je to trochu mimo téma knih, ale když tu padla poznámka o Jobovi v kontextu třináctiletých konzumentů biblických témat, mám k doporučení jedno divadlo:
    Good job :: Jan Horák
    https://www.jan-horak.cz/good-job/
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Co Černošský pánbůh a páni Izraelité, šlo by pro nezletilé?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: (Ale Jóba bych se teda trinactiletymu klukovi v celku asi zdráhala dát.)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VANEK: My teď probírali bibli a biblickej vliv na pozdější umění s kvintanama a ty třeba strašně moc bavila Genesis a Jób, ale evangelia vůbec.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MARKYSHA: Jsi na stránky dumbible.cz a v e-shopu je tam cela slozka bibli pro deti pro ruzne veky. Ale ve trinacti uz bych rekl, ze zvladne i ty mene oholene.

VANEK: Bible se neda cist jako detektivka od desek k deskam. U tech pasazi z Leviticu usinam i ja.
    VANEK
    VANEK --- ---
    JANISKA: Je to dávno, ale když já ve 13 zkusil ekumenický překlad, nedostal jsem se v Genesis daleko za ten seznam, kdo zplodil koho. (Kdoví, jestli by nebylo lepší začínat od Nového zákona, ale tam by to holt chtělo nějakou synoptickou verzi... Ale jo, Marek asi dobrý.)
    Kde je GOBERS, když ho potřebujeme?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Když jsem se synem četla vybrané příběhy z Bible, spojovali jsme to s obrazy a sochami nebo vědeckými články, které se některé příběhy snažily vysvětlit jako přírodní jevy. Neexistuje něco takového v uceleného podobě?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MARKYSHA: Přiznám se, že nevím, ALE pokud chceš něco nedogmatického, co mu dát číst ve třinácti (klidně selektivně) prostě současný český ekumenický překlad bible? Můžete zkusit na biblenet.cz (dala bych mu tam číst třeba Genesis, Exodus - to jsou v zásadě mytická vyprávění, ne náboženská agitka, pokud ji tam nechceš vidět - případně pak třeba i Marka, kdyby ho zajímal novozákonní Ježíšův příběh). Kdyby ho ten jazyk neodradil, můžete vzít tištěný "dospělý" překlad a jít primárně třeba po příbězích, které bude znát z běžného jazyka (ležet jako Lazar, Sodoma Gomora, stát jako solnej sloup...). On půvab bible (v těch příběhových částech, nemluvím třeba o knize Leviticus) spočívá v tom, že je dost lakonický a nabízí spoustu prostoru na domýšlení. Jakákoliv adaptace bible už většinou vyznění příběhů dost zužuje a někam směruje, typicky k určitým těm dogmatům.

Vopěnku taky vůbec nemusím, Olbracht je "starej", ale můžete taky zkusit.

No a pak mě napadá, jestli na to nejít z druhý strany. Číst (klidně spolu s ním) nějaký apokryf/text inspirovaný biblí a až přes ty aluze, biblické narážky se dostat k tomu, odkud vlastně pocházejí. Třináctiletej kluk by mohl být nadšenej z Pullmannovy trilogie Zlatý kompas například.
    Pardon, možná jsem moc nepomohla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MARKYSHA: Já vyrůstal na Olbrachtovi (volně ke stažení na mlp.cz), ale tam je koukám jen Starý zákon (opakovaně jsem nedočetl ani do půlky, jak mě to nudilo).
    Vopěnka mi přijde dogmatický až hanba, takovým samolibě non-denominačním způsobem.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MARKYSHA: Já mám ještě malé dítě, ale kamarádi pořizovali tuhle knihu: https://www.cbdb.cz/kniha-221271-biblicke-pribehy-pro-neverici-deti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam