• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATJESONCUKR
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    SUGAR- FAKT TO NEJHORŠÍ CO MĚ MOHLO POTKAT, UŽ 2 ROKY SE TÉTO ZÁVISLOSTI NEDOKÁŽU ZBAVIT, V MALÉM MNOŽSTVÍ GOOD, ALE JÁ TO MALÉ MNOŽSTVÍ PROSTĚ NIKDY NEDODRŽÍM :-(
    ARMUS
    ARMUS --- ---
    Sledujete někdo pořad Pravda o jídle na televizi Z1 v pátek od osmi večer? Je to docela poutavé prezentování různých zákonitostí o jídle. V jednom z minulých dílů ukázali, že strava bohatá na bílkoviny zažene hlad na delší dobu. Ale zase třeba dnes to bylo mimojiné o tom, že strava s převahou sacharidů vám zvedne fyzickou výdrž. A že v ústech jsou receptory na sladké, které řeknou tělu, že se blíží energetická strava a ono zvedne výkon, aniž byste sladké museli spolknout - prostě jen stimulace čidel.
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    Já maso obyčejně nejím, takže tě chápu.
    Vegetariánství se často namítá,že nemá ve svém složení nikde vitamin B12.
    víš o tom něco? ten vitamin je nepostradatelný pro správnou tvorbu krve a u dětí je důležitý pro správný růst a vývoj. není-li ho dostatek v krvi, nastává megaloblastická anemie, tadle chudokrevnost vede k různým neurologickým příznakům.
    máš ponětí kde se v tvém jídelníčku nachází???
    Rozhodně mě nemusíš považovat za člověka,který je hlupák a opakuje stále to samé dokola.živočišná bílkovina obsažená v mase je velmi komplexní-to je fakt.to ale neznamená,že nejsou jiné cesty,které nám umožňují takové komplexnosti docílit.
    Ty třeba používáš mlíko a výrobky z něj. já ne - na mne je to velmi hlenotvorná potrava a nese sebou mnoho tuku, který má velmi málo polynenasycených mastných kyselin oproti nasyceným.A to zdaleka není vše.Co třeba kasein?Na poli kyselin a zásad - Mléko dost okyseluje krev. máš protiváhu?
    jsem zastáncem toho,že když se člověk v dnešní době rozhodne pro nějakou dietu(systém stravování),měl by chtít v jeho zájmu vědět,zda-li to není jenom pěknej úlet. a to si bohužel o laktovegetariánství myslí mnoho lidí, já se mezi ně nepočítám protože vím,že tvůrcové měli vše dobře pořešené a snažily se mít vše v co nejlepší kvalitě a čerstvé,nejlíp přímo od zdroje.To se však dnešnímu tržnímu mainstreamu vůbec nedaří. proto taky píšu o tom, že je na nás co budeme podporovat,nejen se pohodlně vozit a nakupovat to co je nejjednodušší a myslet si, že koupí koláčku z bílé mouky,cukru,vajec,droždí,povidel,mlíka nebo čeho všeho se můžu nějak najíst. proč to vlastně vůbec konzumovat??? vždyť je to ta samá mrtvola jako maso.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PETRITO: Já neřekl, že mě to nezajímá - jen se na tom nezasekávám.
    Jaký to má dopad vím: je to zdroj energie pro moje tělo.
    Jednak zdroj energie pro fyzické pohyby, práci vnitřních orgánů a aktivitu nervové soustavy,
    a jednak tuková izolační vrstva proti chladu a mechanickému poškození.

    Jaký má ten který konkrétní škrob vliv na rozdíl od jiného, to nestuduju. Nejím nic zas tak nepřirozeného a v takovém množství, abych se tím musel zabývat víc, než řekněme výběrem zubního kartáčku.

    Co se vegeratiánství týče, tak se mi to moc nechce rozebírat. Kdysi jsem to vášnivě řešil, ale tyhle debaty mě přestaly bavit před 10ti lety.
    Ty argumenty jsou furt stejné: člověk je všežravec, od pravěku se živí masem, a další a další klišé, které hlupáci opakují furt dokola.
    Buď si na pár měsíců zkus být vegetarián a pak si to zhodnoť, nebo to neřeš.
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    LODBROG: Nejpozději v žaludku??? Jestli tě nezajímá jakou podobu cukru jíš,a jaký to pro lidský (tvůj) organismus má dopad,tak o čem se tu vlastně bavíme?Vždyť je to tvá volba, ale mohl bys o ní taky něco vědět. Ale přeci si něco přijal - müsli-tyčinky je jedna z nejméně zdravých věcí.
    Tou formou jsem myslel,zda-li v tvém jídelníčku jsou v převaze uhlovodany nebo to jsou jednodušší formy cukru - med,třtina,ovoce,cukr a vše co ho obsahuje,ruzné slazené nápoje,umělá sladidla. Dám příklad - budeš-li v zimním období,které trvá už moc dlouho a padá takový šedivý závoj na naši duši (depka), jíst čokoládu,která tě uvolní a dodá to co zrovna potřebuješ,můžeš se připravit,že na jaře tě potká nějaký záňet, protože když nastoupí oheň tak se tyhle věci začnou v organismu mnohem víc pohybovat a jelikož cukr je ohnivý tak se ti něco zanítí, může to bejt klidně formou zánětu zubu,ale taky projev, kterému se u nás říka revmatický zánět,vyskáče akné atd. atd. - určitě si sám vymyslíš řadu dalších. Existuje mnoho jiných potravin,které tě budou uvolňovat podobně jako čokoláda či cukr,ale nebudou mít vedlejším produktem zánět. kapiš
    Co tě přivedlo k tomu,že jsi lakto-vegetarián??? proč nejíš maso a vejce? Vždyť maso se jedlo od pravěku a má velmi komplexní bílkoviny.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PETRITO: V jaké formě mám příjem cukrů? Děláš si legraci?
    Veškerá rostlinná strava - ovoce, obilniny, brambory, pečivo.
    Ve všem jsou buď rovnou cukry, nebo složitější škroby, které se v ústech, nejpozději v žaludku změní v jednoduché cukry.
    V mléku a mléčných výrobcích.
    V medu.

    A to mluvím jen o základních potravinách, a vynechávám sladkosti - různé čokolády, se kterými to ale nepřeháním, sušenky k čaji, müsli-tyčinky (ty teda zorvna nejím, neboť je to jedna z nejméně zdravých věcí) apod.

    Kromě čaje a vody mě nenapadá nic, co bych za den snědl či vypil, v čem by nebyl v nějaké podobě cukr.
    (Dobrá, možná bych měl dodat, že jsem lakto-vegetarián, takže vynechme maso a vejce.)
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    Někdo holt dospěl nějak do stavu, kdy pro jeho regulační systémy je cukr rafinovaný zbytečným etxrémem a nemá k němu adekvátní protiváhu. Může to být i nedostatek pohybu to jo. Ale jestli jseš ty osobně na mlíku, pečivu a sejrech a papáš normálně maso,tak to asi řešit nepotřebuješ,pak mi ale nepovídej,že se cyklím v tématu cukr. Skušenost je taková,že jedna i druhá strana váhy, je-li v přebytku a nebo silná, způsobí rozkyv. Váha, která se kýve nekolikrát za den z konce na druhý a občas silou neůměrnou se brzy porouchá. jo a ajťák bohužel taky nejsem. vidíme jen to co máme uvnitř a s čím souhlasíme či nesouhlasíme, že je. viď?????? ale to je pořád jen naše mysl. jestli ve vybírání si toho co jíš a jak neshledáváš odstup od své mysli,když ho neprožíváš, nejspíš ti to okolí dá najevo. V jaké formě vlastně máš ten příjem cukrů,které ti málokdy chybí?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PETRITO: To, v čem se cyklím já, vůbec není o cukru; ani vzdáleně.
    Cukr mi chybí málokdy - třeba po dlouhém běhání nebo bruslení. Ale to mi chbyí i voda a ionty, a zaháním to pitím.

    Co se týče rafinovaného cukru, tak ho nijak neřeším. Nesladím, a občas ho zaznamenám na sladkém pečivu, co si kupuju.
    Doma ho nemám, maximálně pokud si v hospodě dám čaj a dají mi k němu cukr v těch malých sáčcích - ten si pak vezmu domů.

    Vskutku jsem netušil, jak psychedelické věci je člověk v souvislosti s cukrem vyplodit. Až tak, že jsem nabyl přesvědčení, že nejde o cukr, ale celkově styl života člověka zavřeného v kleci.
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    LODBROG: Paranoia??? Cyklit??? konkrétně se zapojit??? Napiš svůj postoj, co ty si myslíš o konzumaci cukru, tvé zkušenosti s ním. ne že ajťáci a slepice....
    Co si myslíš,v čem se cyklíš ty,o kom nebo komu to vlastně píšeš???
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Abych jen nekecala, tak teď dám ten měsíční bez cukru experiment a dám sem report :o)
    Předtím to nějak neklaplo, tuším jsem na to mezi jinýma záležitostma zapomněla, to je ta nevýhoda těchhletěch nenápadných drog, že to vypadá, že o nic nejde (speed si bez přemýšlení nedám;)
    Jedna věc, co jsem si zapamatovala u všech drog, je, že pokud člověk chce změnu, musí je něčím nahradit. Zpočátku někdy i jinou drogou, než změní zvyk úplně.
    Mám tři základní nápady, co, patrně přijdou další:
    - Pro ten měsíc se smířím se (slaným) pečivem, co nejkvalitnějším, pro takové to "touha venku po něčem" (náhradní droga, chich;) Domů si ho nekupuju, jen občas biochleba, ale venku je to často jediná věc... Zkusím alternativu nosit u sebe ten chleba nebo třeba oříšky.
    - Nakoupím si nesladká sojová mlíčka a budu je nosit s sebou (venku často jsou k mání jen sladká, a je to pro mě zásadní zdroj energie)
    - Sladké věci neobsahující cukr, jsou žádoucí, vědomě si budu kupovat a užívat med, věci slazené sladovým sirupem, ovoce, ovocné šťávy, apod :) (nejlepší je dávat je ráno:)
    - Při chuti na snědení něčeho venku, speciálně cukroidního, zkusím aplikovat dechová a uzemňovací cvičení, to mi přijde že by mohla být dobrá alternativa (chytá mě to obvykle v civilizačním prostředí, náhlej pocit nedostatku energie, srovnat si pole by mělo být k něčemu....nebo vyhledat kousek přírody a obejmout strom:)
    - Každý ráno (nebo jinou část dne) cvičit jógu, aspoň půl hoďky, ideálně komplet 90min, to mi dělá moc dobře a všechno pak jde líp a rozumnějc :)

    Motivace: Po každé cukrové věci cítím pálení a pocit, že mě to rozhodilo ze stavu rovnováhy, ve kterém chci být.

    Za ten měsíc dám report, jak ty postupy fungovaly, a jakej je výsledek, jestli změna vypadá, že stojí za to.
    Nevylučuju ani možnost, že nebude velká, a v tom případě občas výrobky s třtinovým cukrem dávat budu. Ale vzpomínka na poslední dvouměsíční období říká trochu něco jiného. Tak jsem na to zvědavá :)

    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JAMINA: Kde přesně vidíš ten nátlak? Petrito to řekl docela hodně natvrdo, ale to přece není nátlak, že ty máš nebo nemáš něco dělat.

    Úplně s tebou souhlasím, že nadměrné sebeomezování a strach z nějakých produktů nic neřeší.
    Na druhou stranu ale pokud je pravda o něčem drsná, je to důvod ji neříct? Podle mě to, co říká Petrito, je docela blízko pravdě. Přímá zkušenost mi to potvrzuje velmi silně. Mohla bych to rozvést ještě drsněji, ale to dělat nebudu, protože v tom nevidím smysl. Otázka je imho jen, jak o tom mluvit, v jaké formě má cenu to sdílet. Doopravdy funguje stejně jen, když to člověk prožije přímo sám, jak to je. A ještě i to je dlouhodobější proces, u takhle silné a společensky uznávané závislosti.

    I když to vím, pořád ještě mě ten cukr chytá, dneska třeba;), dokážu si namluvit, že to bude požitek a stojí za to (výsledek bývá v lepším případě zklamání). Ale když už, snažím se si ten zážitek užít, plně ho vnímat, a nezlobím se na sebe. Spíš se vědomě snažím, aby to bylo něco příjemného a pozitivního. Vím, že na to neumřu ani se mi akutně nic nestane, jen mě to posune určitým způsobem, kterej je jakžtakž zvládnutelnej a je vratnej (pár dnama normální stravy).

    Akorát, že pak se vždycky ozve tělo a vědomí a upozorňuje, že si přeje větší úroveň energie a jasnosti vnímání, a ta s touto substancí není slučitelná. A že čeká, až se tedy opravdu rozhodnu, jestli chci tu úroveň nebo tu substanci. Až se rozhodnu, tak to bude :)
    Prošla jsem podobný proces s mnoha jinými drogami. A u všech si myslím, že dokud si je člověk chce dávat, má si to užívat :) A každý člověk je jiný. Někdo si některé civilizační drogy může dávat celý život a v jeho cestě a poslání mu to nijak nepřekáží. Někomu překáží. Každý to o sobě musí vědět sám. Důležité je učit se říkat si pravdu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BOBXAN: Přečti si prosím něco o rozdílu mezi složitými sacharidy (skutečně hlavní zdroje energie a potřebných látek ve vhodné stravě pro lidi) a jednoduchými sacharidy, zvláště rafinovaným cukrem (civilizační droga)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Paranoia světu vládne, koukám.

    Ajťáci (a lidi zavření v kanclech jak slepice v továrnách) by zdá se víc než kdokoliv jiný
    potřebovali čas od času vytáhnout z klece a provětrat křídla.
    Aby přestali blbnout a viděli svůjživot a své myšlení s odstupem.

    To je hustý, co je člověk schopen si myslet a v čem se cyklit...
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    JAMINA: Jsem moc rád, že si s tebou můžu takhle psát,opravdu mne to obohacuje, děkuju za názory. Líbí se mi
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    JAMINA: Jaminko, je jenom skvělý, jestli jsi zažila tu svobodu, moc ti přeju aby to byl tvůj životní standard, ale pravdou je, že už od začátku nepíšu nic jiného než, že si každý sám za sebe volíme co budeme papat a jaké síly si pouštět do svého života. Nějak jsem nepochopil čemu v tom co jsem napsal říkáš nátlak - asi jsem trochu pomalší ;)
    Dobře, mluvíme-li o svobodě rozhodnutí, nebude pro tebe asi problém otevřít se svému pokusu nejíst cukr vůbec. Všem potravinám kde je, řekni svobodně ne. Nedávej je prostě do svého vnitřního prostředí. Pak napiš jak si se cítila svobodně při říkání ne, či při otevírání se tomu, že cukr nepoužíváš. Tomu já říkám svobodné rozhodntí. sama uvidíš a ucítíš jen jak to zkusíš, že je tu jaksi víc sil než jen tvoje svobodné rozodnutí. Každý si může zvolit, ale je to určitě on, ten který volí? Ba dokonce svobodně volí??? :-) následky většinou nejsme schopni sledovat-opravdu možná jen tušit. Ale s "logicky" bohužel nesouhlasím. Málo kdo má tolik informací aby mohl logicky odvodit následky svého stravování.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    MATJESON: já to neberu jako hádku, ale výměnu názorů;)
    pro mne je to třeba docela inspirativní, nahlédnout do vidění/zkušeností jiných lidí, zkoumám co je k tomu pohledu vede a jak moc si na tom stojí a tak:) Neberu mu to:)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Ale no tak přátelé, nehádejte se, šiřte si každý své názory, jaké chcete a žijte si kouzelný a krásný svět :-)
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    PETRITO: no, nevím, jak jsi přišel na to, že jsem nikdy nedotala (mělo to být nedostala nebo nedosáhla asi) stavu, který by za to stál ;)

    jinak samozřejmě každému přeju, ať má svět kouzelný a krásný. Ať má rád své tělo atd.
    Ale stejně tak mám úctu ke Svobodě každého jedince. K svobodné volbě. Každý si může volit sám, co jí a jak žije. Následky může sám tušit, logicky.

    Jsem klidně pro co největší informovanost lidí, co a jak je škodlivé, a jak lze jíst zdravěji.
    Ale nelíbí se mi, když se z toho tvoří "nátlak".
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    OK. ale vlastně je to o tom, že jsi se nikdy nedotala do stavu, který by za to stál. Pak tvoje imho tvrzení jaksi pozbývá smyslu,protože to funguje a sama můžeš být účastníkem a tvůrcem.
    samo že je to otázka priorit - koho a co chceš vpustit do svého života a jaký k tomu máš důvod? - jsi z toho po tělesné a mentlní (duševní) stránce v harmonii a zdraví?
    jaké výrobce či pěstitele podporuješ (jaké síly)? máš ráda kvantitu nebo kvalitu?
    Jistě mi dáš za pravdu,že nemocných je mnoho lidí,a to je jejich velká nezodpovědnost vůči sobě, společnství, vesmíru.díky nim a jejich nezodpovědnosti je ůroveň nevědomí posilována a tudíž se vše zatemňuje a pohybuje stále dokola,aniž by bylo sil se odpoutat.Proč je to takový problém se podívat realitě do očí? každý si tvoří tu svou jedinečnou realitu, svůj svět, je krásný a kouzelný? či je zavislý na společenských domluvách a ustanoveních.prostě šedivý.Bez jasné vize svého životního záměru,plný očekávání, strachu, pomluv, atd. Doba je však velmi nakloněná pro transformaci těchto sil a kdo jiný než mi se jim můžeme otevřít a pomoct jim prozřít???
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    PETRITO: cukr velkým spojencem temna??? Není to už trošku přehnané přetváření komára ve velblouda, z nezdravého ne/přítele hororového dělat temného strašáka?
    Já ti nevím, to přehnané lpění na zásadách, tvoření strachu a výhružek a až sebe/mrskačského omezování mi někdy příjde horší než nezdravě jíst...

    Drobné imho proti tvému "jááá"výroku. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam